ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Κινητοποίηση στην πρυτανεία για την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής

Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής ! Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας ότι οι φοιτητές "επιστρέφουν στα αμφιθέατρα" χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αδιαφορία για τις ανάγκες των φοιτητών! Μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου χιλιάδες φοιτητές δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα εξεταστούν, αφού αρκετές σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχουν ανακοινώσει τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής , ενώ οι οικογένειές τους εξακολουθούν να πληρώνουν νοίκι ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν το κόστος επιστροφής των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους.

Αποτελεί θράσος να κάνει λόγο το Υπουργείο για ομαλή συνέχιση της φοίτησης μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέτασης όταν σε όλη τη χώρα φοιτητές και Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν πως κατά τη διάρκεια της εαρινής εξεταστικής προέκυψαν μια σειρά από προβλήματα με το σύστημα με αποτέλεσμα να κοπούν μαζικά φοιτητές, δεν υπήρχε ολοκληρωμένη πρόβλεψη για όσους δε διέθεταν τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να εξεταστούν εξ αποστάσεως με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τις εξετάσεις, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Κυβέρνησης να πετάει το μπαλάκι της πλήρους ευθύνης για τον τρόπο εξέτασης στις διοικήσεις των τμημάτων και τα τμήματα στους καθηγητές ο τρόπος εξέτασης σε κάποια μαθήματα διαμορφώθηκε με κριτήριο μόνο την αποφυγή αντιγραφής και όχι στο πλαίσιο της σωστής και ομαλής εξέτασης κλιμακούμενης δυσκολίας που να καλύπτει όλο το εύρος της ύλης, ενώ τα τεχνικά προβλήματα ήταν καθημερινό φαινόμενο καθόλη τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου.

Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι συστάσεις για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό μαζί με τα συστάσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδική φροντίδα των "ευπαθών" που απευθύνονται με τη νέα απόφαση του Υπουργείου, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία Σχολών και εστιών δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού χωρίς να γίνεται καν λόγος για δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και τη διεξαγωγή μαζικών δωρεάν τεστ στους φοιτητές. Τα αμφιθέατρα στα οποία σπουδάζουμε και θα εξεταστούμε δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε πολλές φορές τεχνητό αερισμό, δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε πόσο μάλλον τώρα που απαιτείται η τήρηση αποστάσεων, ενώ δεν υπάρχει καν σχέδιο για την αξιοποίηση συνεδριακών χώρων. Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα με αποτέλεσμα η καθαριότητα όλων των χώρων και ειδικά των εστιών να είναι ανεπαρκής ,οι απολυμάνσεις ελάχιστες, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους .

Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, "τέντωσε" τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες τουρισμού, μεταφορών, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα υγειονομικών για θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έβαλε νέα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις δικές μας πλάτες. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.

  • Άμεση και ακριβή ενημέρωση όλων των φοιτητών για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου με ευθύνη του Υπουργείου . Είναι και ευθύνη της διοίκησης του Πανεπιστημίου να ανακοινώσει σαφείς αποφάσεις , ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση για το πώς θα διεξαχθεί η εξεταστική στις σχολές .
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
  • Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα( τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας( μάσκες, αντισηπτικά) καθώς και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
  • Μαζικά και περιοδικά δωρεάν τεστ στους φοιτητές, ιδιαίτερα σε όσους εκπαιδεύονται στις κλινικές και στους εστιακούς, με ευθύνη του κράτους και του πανεπιστημίου
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις εστίες. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας!

Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικός αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη. Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιτροπές ετών τώρα να οργανώσουν τη διεκδίκηση με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας συμφοιτητής μας δεν θα είναι μόνος του!

Καλούμε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 11π.μ. κινητοποίηση στην Πρυτανεία

Πήραν απόφαση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Φυσικού ,της Ιατρικής , του ΙστορικούΑρχαιολογικού και των Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Comments are closed.