ανακοίνωση ΕΓ ΜΑΣ για τις πλημμύρες στην Καρδίτσα

 

Να ληφθούν τώρα μέτρα στήριξης των κατοίκων και των φοιτητών στις πληγείσες περιοχές από την  κακοκαιρία των τελευταίων ημερών! 

Μετά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με ανυπολόγιστες καταστροφές ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του, αγνοούμενοι αναζητούνται. Στην περιοχή της Καρδίτσας περίπου 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ σε όλη την περιοχή  υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο, έχυον αποκοπεί ολόκληρα χωριά. Υπάρχουν περιοχές που παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα. 

Η κατάσταση αυτή που βιώνουν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών ανάμεσα τους και φοιτητές που μάλιστα βρίσκονται εν μέσω εξεταστικής περιόδου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και τις εγκληματικές ευθύνες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων για την ανυπαρξία μέτρων πολιτικής προστασίας και έργων υποδομής. 

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία το να αποδίδεται η καταστροφή μονάχα στα έντονα καιρικά φαινόμενα και να αποκρύπτεται το γεγονός ότι είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές και τις συγκεκριμένες περιοχές, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα. Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών. Τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν, κρίνονται ως κόστος αφού δεν αφήνουν επιχειρηματικό κέρδος και γι αυτό δεν πραγματοποιούνται.Τις επίλογες αυτές πληρώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα με ανθρώπινες ζωές και καταστροφή περιουσιών.  

Άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, των μέσων προστασίας από την πανδημία, τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.Να κηρυχθούν όλες αυτές οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών. 

Όσον αφορά τους φοιτητές, να αποζημιωθούν άμεσα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια τους, να καλυφθεί το ενοίκιο τους για το μήνα που διανύουμε από το κράτος. Το Ίδρυμα και τα Τμήματα να μεριμνήσουν από κοινού με το κράτος για τη στέγαση των φοιτητών που τα σπίτια τους είναι μη κατοικίσιμα, για τη δωρεάν σίτιση και πιθανή μετακίνηση τους εκτός της περιοχής. Παράλληλα, να ληφθεί υπόψη η κατάσταση που διαμορφώνεται από  τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκονται στην Καρδίτσα αφού οι φοιτητές δεν έχουν αυτές τις μέρες τα απολύτως αναγκαία προκειμένου να μελετήσουν και να εξεταστούν. Με βάση αυτό να τροποποιηθούν ημερομηνίες εξετάσεων και προθεσμίες.  

 


Comments are closed.