Δελτίο Τύπου των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο ΕΚΠΑ

Δελτίο Τύπου των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στους ΦΣ του ΕΚΠΑ για την συνεδρίαση της Συγκλήτου την Παρασκευή 18/9. 

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ συνεδρίασε την Παρασκευή 18/9 και οι φοιτητές με τους Συλλόγους μας πραγματοποιήσαμε μαχητική παρέμβαση όπου θέσαμε τους όρους για να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  

Συγκεκριμένα απαιτήσαμε η σύγκλητος να πάρει θέση και να μας απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για: 

 1. Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής, όλο το αναγκαίο προσωπικό (δεπ, διοικητικό, καθαριότητας) αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές και στις φοιτητικές εστίες για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. 

 1. Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι του Ιδρύματος με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις. 

 1. Να λυθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις πρακτικές και τις ασκήσεις υπαίθρου. 

 1. Να λυθούν όλα τα προβλήματα και να πραγματοποιηθούν με όλους τους αναγκαίους όρους για όλους τους φοιτητές οι κλινικές του 4ου και 5ου έτους της Ιατρικής,  

 1. Να λυθούν όλα τα οξυμένα προβλήματα στην στέγαση. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή διαβίωση των οικότροφων φοιτητών στις εστίες, να εξασφαλιστεί πως θα στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές και όσοι έχουν μείνει εκτός εστίας, να δοθούν επιδόματα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές, να ανεγερθούν νέες εστίες στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 

Συγκεκριμένα μας απάντησαν: 

 1. Για το ζήτημα της χρηματοδότησης πως είναι πάγιο αίτημα της Συγκλήτου να δοθεί χρηματοδότηση στο Ίδρυμα για να καλύψει τις ανάγκες του. Ενώ και η ίδια η σύγκλητος εξέφρασε για άλλη μια φορά το ζήτημα τις πάγιας έλλειψης καθηγητών που τώρα βάζει εμπόδια στο να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα τμήματα. 

 1. Για την αξιοποίηση των χώρων του Ιδρύματος απέφυγαν να μας απαντήσουν το παραμικρό. Παρ’ όλα αυτά μετά από πίεση καταφέραμε να αποσπάσουμε δέσμευση πως στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλους τους χώρους και τα κτίρια που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα. 

 1. Για τα ζητήματα σχετικά με την διενέργεια των πρακτικών και για όσες έχουν μείνει μέχρι τώρα απλήρωτες, μας είπαν πως το Ίδρυμα μετά από την παρέμβασή μας στην προηγούμενη σύγκλητο επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας και ότι περιμένει σχετική ενημέρωση.  Ενώ για τις ασκήσεις υπαίθρου είπαν πως αυτές θα πραγματοποιηθούν το εαρινό εξάμηνο και αναλόγως την κατάσταση που τότε θα επικρατεί.  

 1. Τα όσα ακούστηκαν σχετικά με τις κλινικές των ετών της Ιατρικής ήταν απαράδεκτα. Οι φοιτητές του 4ου και 5ου έτους όλο αυτό το διάστημα είναι στον αέρα γιατί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να κάνουν την πρακτική τους, αν θα υπάρχουν όλα τα μέσα προστασίας, αν θα διενεργούνται μαζικά τεστ. Την ίδια ώρα η σύγκλητος πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στη επιτροπή του ΕΟΔΥ σαν αρμόδια για να αποφασίσει την «τύχη» των κλινικών όταν το ίδιο το ίδρυμα δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέρα για να ολοκληρωθούν κανονικά οι κλινικές με όλα τα μέτρα προστασίας. Αυτό που κρύβουν όμως είναι πως σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής είναι καθηγητές στην Ιατρική σχολή και γνωρίζουν την κατάσταση, επιβεβαιώνετε λοιπόν πως είναι επιλογή του ιδρύματος να μην πραγματοποιηθούν οι κλινικές για όλα τα κλινικά έτη. Δεν δίστασαν μάλιστα να ρίξουν το βάρος στους ασθενείς που δήθεν παραπονιούνται για την παρουσία πολλών ανθρώπων στους θαλάμους.    

 1. Για τα εκρηκτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην στέγαση δεν βρήκαν να πουν κουβέντα και απέφυγαν επιδεκτικά να απαντήσουν. Κάτω από την συνεχή πίεση και παρέμβαση των συλλόγων το μόνο για το οποίο μας ενημέρωσαν είναι πως έχει γίνει αίτημα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για παροχή ξενοδοχείων χωρίς να ενημερωθούμε για πόσους φοιτητές και για πόσο καιρό θα είναι αυτά. Για άλλη μια φορά έκλεισαν τα μάτια στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την φοιτητική στέγη αφού δεκάδες είναι οι φοιτητές που σκέφτονται να ξενοικιάσουν και πρωτοετείς φοιτητές που δεν ξέρουν ακόμα που, πως και εάν θα μείνουν στη περιοχή φοίτησής τους. 

Για άλλη μια φορά κάτω από την δυναμική παρέμβαση των συλλόγων καταφέραμε να βγει ανακοίνωση της Συγκλήτου που να ζητάει την αύξηση της πάγιας χρηματοδότησης του Ιδρύματος καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες μπροστά στην πανδημία, την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και έκτακτο προσωπικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Δεν επαναπαυόμαστε γιατί έχουμε δει πολλές σωστές στα χαρτιά αποφάσεις να μένουν εκεί,  αλλά συνεχίζουμε ακόμα πιο μαχητικά τον αγώνα μας για να ανοίξουν τώρα όλα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  

Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να μείνει άλλο στην αναμονή γιατί αν το επιτρέψουμε η κυβέρνηση θα αφήσει κλειστά τα πανεπιστήμια και θα μας αναγκάσει να παρατήσουμε τις σπουδές μας. Εδώ και τώρα απαιτούμε Κυβέρνηση μαζί με τις Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας, κάθε φοιτητής να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση της πάλης, να στηριχτεί στον σύλλογό του, να συμβάλει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την ουσιαστική συμμετοχή του στις διεργασίες του συλλόγου του. Μέσα από γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών, με οργάνωση της κουβέντας σε κάθε αμφιθέατρο, με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, με συντονισμό σε επίπεδο κάθε ιδρύματος να αποφασίσουμε πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στις σπουδές, τη μόρφωση και την υγεία. 

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους τους σε μαζική κινητοποίηση στην επόμενη Σύγκλητο την Παρασκευή 25/9. 

Διεκδικούμε: 

 • Να ανοίξουν τώρα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

 • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές αλλά και στις φοιτητικές εστίες. 

 • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης 

 • Δωρεάν Τεστ για όλους. 

 • Να πραγματοποιηθούν με όλους τους αναγκαίους όρους και για όλους τους φοιτητές οι κλινικές του 4ου και 5ου έτους. 

 • Να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές των Ιδρυμάτων ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν. 

 • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα Τμήματα. 

 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Σχολών και των εστιών. 

 • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις. 

 • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα. 

 • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. 

 • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες. 

 • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. 

 • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση. 

 • Να μην περάσει καμία αλλαγή προγράμματος σπουδών πίσω από την πλάτη των φοιτητών. 


Comments are closed.