ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠ

Ψήφισμα στο ΦΣ……… 

 

Η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων και τον αποφοίτων. Πρόσφατα με διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση έκανε υποχρεωτική την εγγραφή των αποφοίτων κολεγίων των ειδικοτήτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο ΤΕΕ και Λογιστών Φοροτεχνικών στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Η διάταξη που αφορά τους συγκεκριμένους αποφοίτους ανοίγει δρόμο για γενίκευση και σε άλλα αντικείμενα, σφραγίζει τα μέτρα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που «χτίζουν» την πλήρη αναγνώριση των διετών, τριετών και άλλων προγραμμάτων σπουδών και μάλιστα των Ιδιωτικών κολεγίων ανοίγοντας πόρτες για μελλοντική αναγνώριση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. 

 Τα πτυχία α, β, γ κατηγορίας που προωθούν συνολικά μέσα από την αξιολόγηση των Σχολών και το πετσόκομμα της χρηματοδότησης τους ώστε όσες δεν ανταποκρίνονται στις τρέχουσες απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να υποβαθμίζονται, μέσα από το κλείσιμο Τμημάτων, τις αλλαγές προγραμμάτων σπουδών που πετούν εκτός προπτυχιακών προγραμμάτων απαραίτητα γνώση ώστε να την αναζητούμε «ατομικά» και πλήρωνοντάς την, τα διάφορα διετή και τριετή προγράμματα…. 

  • μετατρέπουν το πτυχίο σε ένα «προσόν», που θα αθροίζεται στο καλάθι των υπόλοιπων προσόντων και πιστοποιητικών 

  • γίνονται όχημα ώστε να βάζουμε εμείς ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για «σεμινάρια», «πιστοποιήσεις» και «προσόντα» αρκετά από τα οποία είναι απαραίτητες γνώσεις για όλους μας.  

  • απαλλάσσουν το κράτος από την υποχρέωσή του να διαμορφώνει σύγχρονα και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών στο κάθε αντικείμενο 

  • αξιοποιούνται ώστε τα εργασιακά δικαιώματα όλων τελικά των απφοίτων να συμπιέζονται προς τα κάτω. 

Οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη μπορεί «βαφτίζουν» τα πτυχία με άλλο όνομα όμως δε βγάζουν άχνα για το συμφωνημένο έγκλημα: το πτυχίο που τελικά παίρνουμε να είναι ένα από όλα μέσα στον ωκεανό των διαφορετικών τίτλων, να μην αρκεί τελικά για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με όρους και δικαιώματα. H προηγούμενη κυβέρνηση «βάφτισε» "πανεπιστημιοποίηση" τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των πρώην ΤΕΙ, χωρίς να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό στο ίδιο το περιεχόμενο και τη στήριξη των σπουδών. Έτσι σήμερα εμείς και οι απόφοιτοι των Σχολών Μηχανικών των Πρώην ΤΕΙ κυνηγάμε τις εξετάσεις και τις πανάκριβες πιστοποιήσεις προκειμένου να μπορέσουμε τελικά να δουλέψουμε. 

Με την τωρινή διάταξη στόχος είναι να πληθύνουν οι διαφορετικές «ταχύτητες» και διαδικασίες πρόσβασης των αποφοίτων στα κατακερματισμένα δικαιώματα. Διαμορφώνουν για τους αποφοίτους μηχανικούς ένα εργασιακό μέλλον στο οποίο ο καθένας ατομικά, χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση,  και με ολοένα και λιγότερα δικαιώματα θα διαπραγματευόμαστε με τα αφεντικά. Ο πολυκερματισμός των πτυχίων και των δικαιωμάτων μας ανάλογα με το από ποιο Τμήμα και τι είδους προερχόμαστε δίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις τεχνικές εταιρίες την επιλογή να έχουν το φθηνότερο εργαζόμενο με τα χαρακτηριστικά που θέλουν για το επιμέρους έργο που θέλουν, σε μια ελαστικοποιημένη αγορά εργασίας. Μάλιστα, ακόμη και το ίδιο το ΤΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της κατηγοριοποίησης των αποφοίτων των ίδιων των πενταετών σχολών, μέσα από την εγγραφή τους σε ξεχωριστές κλίμακες. Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι σήμερα έχουμε ανάγκη να καταργηθούν τέτοιοι διαχωρισμοί και κατηγοριοποιήσεις, κάθε είδους εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων, των Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα πτυχίο που να εμπεριέχει όλη την αναγκαία γνώση και να μας εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα χωρίς επιπλέον «κόφτες» και εμπόδια. 

Όσοι «πέφτουν από τα σύννεφα»- ανάμεσα τους και η Σύνοδος Πρυτάνεων- παριστάνουν ότι δε θυμούνται πως η οδηγία της ΕΕ που τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων υπάρχει εδώ και χρόνια. Όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε από καμία κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων αλλά  η ίδια η αναγνώριση των κολλεγίων- σε όλα τα επίπεδα- δρομολογήθηκε βήμα βήμα από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις με σημαντική συμβολή της προηγούμενης, που προώθησε την ακαδημαϊκή αναγνώριση κολεγίων εξωτερικού, εκτός ΕΕ, κλπ.  

Στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων Υπουργείο και Διοικήσεις «έβγαλαν από τα συρτάρια» τα σχέδια που ετοίμαζαν καιρό για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τις αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια, να χτυπήσουν τα μορφωτικά μας δικαιώματα. Με συνοπτικές διαδικασίες βάζουν μπροστά την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποδεικνύοντας ότι οι δήθεν «προβληματισμοί» που παρουσίαζαν στους φοιτητές και τα ΜΜΕ οι Πρυτάνεις όλο αυτό το διάστημα  είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη σύμπλευση τους με τα σχέδια της κυβέρνησης. Φέτος που οι μαθητές της Γ λυκείου παλεύουν να φτάσουν στις πανελλήνιες μέσα από τα εμπόδια της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, Υπουργείο και Πρυτάνεις αποφάσισαν να αφήσουν χιλιάδες εκτός σπουδών αλλάζοντας τον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για θέσπιση ορίων φοίτησης βάζοντας επιπλέον «κόφτες και εμπόδια στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε. Έχουν το θράσος να λένε για «αναβάθμιση του κύρους των ΑΕΙ» όταν τα κρατάνε κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο!  

Να παρθούν πίσω οι προτάσεις για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια και για αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, στον τρόπο εισαγωγής! 

Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης! 

   

  • Να αποσυρθεί η διάταξη και όλες οι σχετικές που ενσωματώνουν το Ευρωενωσιακο Δίκαιο. 

  • Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. 

  • Ένα πτυχίο ανώτατου επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.  

  • Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα. 

  • Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό. 

  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού(προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, φύλαξης. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων). 

  • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο. 

  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.  

  • Ούτε σκέψη για όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Φοιτητές των πρώην ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο από το αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει. 


Comments are closed.