Ψήφισμα των ΦΣ για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ψήφισμα στο ΦΣ……….. 

 

Συμπληρώνονται φέτος 12 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα που βρισκόταν στο σημείο μαζί με τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη. 

Ο Ε. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά σήμερα είναι ελεύθερος, αφού το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας μείωσε την ποινή του σε κάθειρξη 13 χρόνων, σε μια απόφαση που προκάλεσε το αίσθημα δικαίου. Ο B. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία και ένα χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ απαλλάχτηκε και από την κατηγορία για συνέργεια στη δολοφονία. 

Όλες αυτές οι αποφάσεις των δικαστηρίων αποτελούν τα αποτελέσματα του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ κράτησε αναλλοίωτο. Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και της διεύθυνσης της αστυνομίας είναι τεράστιες. Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα μιας πολιτικής που διαχρονικά βλέπει σαν εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί. 

Η δολοφονία ξεσήκωσε κύμα μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, διαδήλωναν προτάσσοντας τις ανάγκες τους για σχολεία, για σπουδές, για τη ζωή που έχουν ανάγκη, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι-χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Από τότε αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ένταση της καταστολής και η αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί. Το επιβεβαιώνει άλλωστε ο κατασταλτικός κλοιός που σφίγγει ενάντια στους μαθητές,  φοιτητές, τους εργαζόμενους που αγωνίζονται σήμερα. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να προωθήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, νέα εμπόδια στο κατακτημένο με αγώνες του λαού δικαίωμα στην απεργία, περιορισμό συνδικαλιστικών ελευθεριών.  

Μετά το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, και τώρα φέρνει νομοσχέδιο για τα εργασιακά που 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες. Προωθεί μέτρα που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες στα Πανεπιστήμια, τις κάρτες εισόδου, την ίδια στιγμή που «βγάζει από το συρτάρι» νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που συνδέει ακόμη πιο στενά τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με την απαράδεκτη αξιολόγηση,  περιλαμβάνει ελάχιστη βάση εισαγωγής, όρια φοίτησης, πτυχία-”σούπα” δεξιοτήτων που θα μας βγάζουν από τη σχολή φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, χωρίς ουσιαστική γνώση και εποπτεία του αντικειμένου.  

Μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να κατακτήσουμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη σήμερα και να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να δώσουμε απάντηση στην ένταση της καταστολής, την τρομοκρατία, την προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων μας. Αυτό αποδεικνύουν η επιτυχημένη Πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη, οι συγκεντρώσεις 17 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα που παρά την άγρια καταστολή ή την τρομοκρατία και συκοφάντηση στην περίπτωση της απεργίας απέδειξαν ότι μόνο εμείς μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. 

Τα αιτήματα των φοιτητών ενάντια στην καταστολή και τα σχέδια της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια θα ακουστούν για άλλη μια φορά στις 6 Δεκέμβρη, ημέρα δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου! 

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης! 

 Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά! 

Να πάψει κάθε συζήτηση για νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια! 

 

  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές υπολογιστές, δωρεάν ίντερνετ, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και όλο το απαραίτητο υλικό για τα μαθήματα με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων 

  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το πέρας της καραντίνας, να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  

  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας. Κατασκευή υποδομών, καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές διδακτέας ύλης και προγράμματος σπουδών ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι σπουδές μας. 

  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 

  • Να συνεχιστεί η πρακτική άσκηση όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διέκοψαν την πρακτική τους λόγω των μέτρων περιορισμού και να διατηρηθεί η θέση τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν. 

  • Μηνιαίο επίδομα για τους εργαζόμενους φοιτητές, για τους απολυμένους, για τους ανέργους. 

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας για φοιτητές και εργαζόμενους. 

 

Στις 6 Δεκέμβρη τιμάμε τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου. Με συμβολικές δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω πανδημίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. 


Comments are closed.