Πλαίσιο Πάλης του ΜΑΣ:1 ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ…ΩΣ ΕΔΩ!

 

1 ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ… ΩΣ ΕΔΩ!

 

 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!!!

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια! Ένας χρόνος γεμάτος τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων, με αναβολές κλινικών, εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, εξεταστικών χωρίς συγγράματα, με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, ενώ με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεχάσει πώς είναι! Ένας χρόνος γεμάτος με τεράστιες δυσκολίες και αβεβαιότητα στα σπίτια μας, αφού πολλοί γονείς απολύθηκαν, άλλοι μπήκαν σε αναστολή, ενώ όλοι αγωνιούμε για την υγεία και το μέλλον μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση γιατί:

·         Επέλεξε το προηγούμενο διάστημα να λειτουργήσουν  δια ζώσης ξενόγλωσσα προπτυχιακά που είναι επί πληρωμή (τυχαίο;;;), τη στιγμή που όλοι εμείς, οι υπόλοιποι φοιτητές, δε βλέπουμε τις σχολές ούτε με το κυάλι!

·         Αναγνωρίζει την ανάγκη να πάνε σχολείο τα παιδιά του Δημοτικού για λόγους ένταξης στην κοινωνική ζωή, αλλά και για να μπορούν οι γονείς τους να πάνε για δουλειά (τυχαίο;;;), αλλά δεν εξασφαλίζει το ίδιο για τους φοιτητές!

·         Δίνει 30 εκατ. ευρώ για αστυνομία & κάμερες στα Πανεπιστήμια αλλά προχωρά σε 8% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021. Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες.

·         Δίνει 1.287.000€ σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού, αλλά ούτε 1 ευρώ για να μπορέσουν οι φοιτητές να μπουν στα Πανεπιστήμια και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους με ασφάλεια.

·         Έκανε 73 λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρυσι (συνολικά μόλις 400!!!), τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη παραπάνω εκπαιδευτικού προσωπικού για να διεξαχθούν μαθήματα, κλινικές, εργαστήρια σε περισσότερα ολιγάριθμα κλιμάκια.

·         1 στους 10 φοιτητές κατάφερε να γίνει δεκτός σε φοιτητική εστία (από τους ήδη ελάχιστους που δικαιούνται) και την ίδια ώρα η πλειοψηφία των φοιτητών πληρώνει υπέρογκα ποσά για νοίκι.

ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

 

ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

 

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολών μας με ασφάλεια!

 

 

 

Δεν αντέχουμε άλλο να χάνουμε εξάμηνα, θέλουμε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

 

Δεν ανεχόμαστε να παίζει κανείς με τις σπουδές και το μέλλον μας! Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινούνται με γνώμονα την κάλυψη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών του λαού και της νεολαίας! Γι’ αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την αρχή της πανδημίας, να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες και έκοψε 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία (εν μέσω πανδημίας!!!). Γι’ αυτό και προχώρησαν σε τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων, όπως τα 130.000.000 που δόθηκαν στην AEGEAN, ενώ οι εργαζόμενοι φοιτητές παίρνουν 532 ευρώ το μήνα.

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας το εαρινό εξάμηνο!

 

ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Εν μέσω πανδημίας και με τις σχολές μας κλειστές η κυβέρνηση προχωρά άρον-άρον, σαν τον κλέφτη, σε σοβαρές αλλαγές που αφορούν τις σπουδές μας. Αν αυτές οι αλλαγές  γίνονται για το καλό μας, γιατί προωθούνται πίσω από την πλάτη μας;;;!!!  

 

·   Βάζουν όριο σπουδών, ν+1/2ν, απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητές ενώ οι σπουδές μας με δική τους ευθύνη καθυστερούν. Ενώ αποτελεί πρόκληση και για όσους εργάζονται και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με δουλειά και σπουδές παράλληλα! Υποβάθμιση για το κύρος των σχολών δεν είναι ο αριθμός των αποφοίτων, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακών εξοπλισμών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχει στις σχολές μας.

·    Προχωρούν σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

·  Εξασφαλίζουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια!!! Γι’ αυτό, παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχωρούν και στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, όπως έκαναν σε Αρχιτεκτονική και Λογιστική, με σκοπό, μέσα από την διαβάθμιση των τίτλων σπουδών όλων μας, τα δικαιώματα να συμπιέζονται προς τα κάτω. Τα εργαστήριά μας, τις πρακτικές ασκήσεις που έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, περιμένουν στη γωνία τα ιδιωτικά κολλέγια, για να τα πουλήσουν, όπως έκαναν με την παιδαγωγική επάρκεια, την ενεργειακή πιστοποίηση και όση γνώση αφαιρείται από το πτυχίο μας.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ!

 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕ ΦΟΡΑΝΕ ΦΙΜΩΤΡΟ!

Θέλουν, όταν γυρίσουμε στις σχολές μας, όλα να είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα αφήσαμε 1 χρόνο πριν! Γιατί αυτό θα γίνει με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, τις ελλείψεις καθηγητών, τα υποβαθμισμένα εργαστήρια και τον αστυνομικό της σχολής να μας περιμένει στην πόρτα!

Κάθε φορά που φοβούνται την αντίδραση του λαού, προχωρούν σε μέτρα καταστολής και εκφοβισμού! Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου, τα face control και οι νέες πειθαρχικές ρυθμίσεις κατατίθενται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές!

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τις σχολές η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση και η σημερινή την ολοκλήρωσε με την κατάργηση του ασύλου, αφού μας έλεγαν ότι «έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Tελικά δεν αντιμετωπίστηκε;;; Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις χτίζουν ένα Πανεπιστήμιο που αναζητά πόρους σε χορηγούς – ευεργέτες, που φτιάχνει επώνυμες έδρες με επιχειρήσεις, που θέλει τους φοιτητές, πελάτες! Σε αυτό το Πανεπιστήμιο ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν έχουν θέση!!

Οι φωνές που κάνουν κριτική μόνο στο ζήτημα του πού θα υπάγεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά αναγνωρίζουν τις αυξημένες αρμοδιότητες καταστολής, είναι εχθρικές!

Τώρα είναι η ώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι φοιτητές σε όλη τη χώρα να υψώσουν τείχος μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται να σαρώσουν ό,τι έχει μείνει από τα δικαιώματά μας. Δε θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας!

 

Απαιτούμε-Διεκδικούμε:

·  Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

·  Να πάψει κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής, πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, face control και πειθαρχικά μέτρα. Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Όχι στην περαιτέρω αναγνώριση των τίτλων ιδιωτικών κολλεγίων.

·  Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

· Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, να μην επιβαρυνθούμε στην πορεία των σπουδών μας.

·  Προσλήψεις καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε Σχολή.

·  Να πραγματοποιούνται rapid test δωρεάν σε ειδικούς χώρους μέσα στα Πανεπιστήμια.

· Ειδικά για το Α’ έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.

· Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών από και προς τα Ιδρύματα.

· Άμεση χρηματοδότηση των σχολών για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες και ένταξη όλων των κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χορηγίες, έσοδα ΕΛΚΕ κλπ.) στον κρατικό προϋπολογισμό

·  Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη Υπουργείου- Ιδρυμάτων- Δήμων και Περιφερειών.

·  Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, βοηθητικών κ.ά. ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια.

·  Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.

·  Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 

Comments are closed.