Απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ στην κατάπτυστη ανακοίνωση του Πρύτανη

Λίγες μέρες πριν “στεγνώσει το μελάνι” του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη οι φοιτητές γίνανε μάρτυρες της εφαρμογής του.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ με βασικό αίτημα την επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και την μη εφαρμογή του νέου αίσχους που αποκαλεί η κυβέρνηση “νόμο”, με εντολή του Πρύτανη έλαβε χώρα εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στον πανεπιστημιακό χώρο.

Διαδραματίστηκαν σκηνές τρομακτικής βίας και ντροπής με ευθύνη του ίδιου του Πρύτανη! Δεν δίστασαν οι αστυνομικές δυνάμεις να χτυπήσουν ακόμη και καθηγητές που έδειχναν αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών.

Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια επιβολής φόβου δεν πέρασε! Παρά τις συλλήψεις και την ωμή καταστολή οι φοιτητές δεν υποχώρησαν, δεν έκαναν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους.

Σήμερα, Τρίτη 23/2 με κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια έγινε ξεκάθαρο πως οι φοιτητές δυναμώνουν τον αγώνα τους και δεν σκύβουν το κεφάλι.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ μας γεμίζει οργή. Ειπώθηκαν ψέματα, προφάσεις και προσχήματα.

1) η πρόφαση πως τα ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στην πρυτανεία εξαιτίας φθορών που έγιναν στο κτήριο διαψεύδονται από την ίδια πραγματικότητα. Θα το διαπίστωνε και ο ίδιος ο Πρύτανης εάν ερχόταν στην Πρυτανεία γιατί όπως ο ίδιος ομολόγησε τοποθετείται χωρίς να έχει εικόνα του χώρου και της ακεραιότητας του.

2) το ψέμα πως “άγνωστοι” επιτέθηκαν στον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων κατά την διάρκεια κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μέσα από τις ανακοινώσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν καταγγείλει την απαράδεκτη στάση του αντιπρύτανη που αρνήθηκε να μιλήσει στους φοιτητές, να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα τους. Η δήθεν επίθεση που δέχτηκε αποτέλεσε ευκαιρία πρώτης λογής για την μετέπειτα άρνηση της Πρυτανείας να δώσει τον λόγο σε εκλεγμένους φοιτητές κατά την διάρκεια της Συγκλήτου για να τοποθετηθούν για τις σπουδές τους. Τακτική βέβαια πάγια για την Πρυτανεία που συνηθίζει να αποκλείει φοιτητές από τα όργανα που αποφασίζουν την μοίρα της μόρφωσης και της ακαδημαϊκής τους πορείας.

3) το πρόσχημα πως ανάμεσα στους συλληφθέντες φοιτητές βρίσκονται και εξω- πανεπιστημιάκοι εξηγείται από την ωμή βία που τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν ακόμη και έξω από το ΑΠΘ. Οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε συλλήψεις ακόμη και στο σορό που συγκεντρώθηκε για να δείξει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των φοιτητών. Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν βίντεο που αποδεικνύουν την μανία των αστυνομικών απέναντι σε όποιον άνθρωπο ύψωνε την φωνή του και αγωνιζόταν.

Βέβαια, ενώ η αρχική τοποθέτηση της Πρυτανείας μιλούσε πως το σύνολο των φοιτητών ήταν έξω – πανεπιστημιακοί, σήμερα αναφέρει πως ήταν οι μισοί από αυτούς.

Ας απαντήσουν, τους φοιτητές, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, που βρισκόταν εκεί για να αγωνιστούν για τις σπουδές τους γιατί τους συνέλαβαν; Γιατί τους ξάπλωσαν κάτω και με χειροπέδες τους αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες;

Σιωπή από την Πρυτανεία γιατί δεν την συμφέρει να τοποθετηθεί για το δίκαιο των αιτημάτων των φοιτητών, αφού έχει ευθυγραμμιστεί μέχρι κεραίας με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Όλα αυτά για να γίνει γνωστή η αλήθεια! Ο φόβος και η καταστολή δεν θα πετύχουν να βάλουν στον γύψο τον αγώνα των φοιτητών.

Όσο φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο ξένο από τις ανάγκες των φοιτητών τόσο θα επιστρατεύουν την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Οι φοιτητές ξεκαθαρίζουν: δεν κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα όνειρα τους! Παλεύουν για μόρφωση υγεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία.

Απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά

Να εκπέσουν οι ψευδεπίγραφες και ανυπόστατες κατηγορίες των 31 συλληφθέντων φοιτητών .

Το κεφάλι ψηλά! Ο αγώνας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Comments are closed.