Δελτίο Τύπου από την Σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας 18/2

Δελτίο Τύπου – Κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας 

ΨΗΛΑ ΤO ΚΕΦΑΛΙ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ! 

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ !!! ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ !! 

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!!  

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 

  Εδώ και ένα μήνα βουλιάξαμε τους δρόμους της Αθήνας, τα συνθήματα και τα αιτήματά μας ακούστηκαν δυνατά! Με πολύμορφες δράσεις σε όλες τις σχολές, με Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συσκέψεις συντονισμού δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα. Έχοντας στο πλευρό μας μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθηγητές, γονείς, όλο τον εργαζόμενο λαό βάλαμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, απαιτήσαμε να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας. 

        Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή αλλά φοιτητές, μεταπτυχιακοί, μαθητές και εκπαιδευτικοί το απορρίψαμε! Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας ελπίζοντας να μας πιάσει στον ύπνο, για να μην συναντήσει αντιδράσεις, οι μεγάλες διαδηλώσεις της χάλασαν τα σχέδια. Τα καταφέραμε, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, παρά τις άθλιες απαγορεύσεις δείξαμε την δύναμή μας. Μέσα από την συλλογικότητα και την οργάνωσή μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο, για να επιστρέψουμε στις σχολές μας. 

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά αντ’αυτού λαμβάνει μέτρα και αποφασίζει απαγορεύσεις με μηδενικό υγειονομικό αποτέλεσμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αξιοποιήσει την πανδημία προκειμένου να περάσουν τα αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα σε παιδεία και εργασία που εδώ και καιρό προσπαθούσε να εφαρμόσει. 

Θέλουμε να ξαναμπούμε στις σχολές μας! Δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία – πειθαρχικά -διαγραφές! 

Την ίδια στιγμή σχηματίζονται δικογραφίες απέναντι σε φοιτητές που κινητοποιούνται και στοχοποιούνται συνδικαλιστές από την ασφάλεια μέσα στα ιδρύματα! Σε μία σειρά σχολών έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία της ασφάλειας ακόμα και την ώρα των συλλογικών μας διαδικασιών, γεγονός που προετοιμάζει την εφαρμογή του νομοσχεδίου, ενώ οι Πρυτάνεις τηρούν σιγή ιχθύος τόσο για τα περιστατικά όσο και για την εφαρμογή του νομοσχεδίου. 

Κυβέρνηση και Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας το εαρινό εξάμηνο! 

 Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε! Θέλουμε να ξαναγίνουμε φοιτητές! Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας για ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί με διαγραφή. Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από τη δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Ζωντανεύουμε τους φοιτητικούς συλλόγους μέσα από κινητοποιήσεις στο εσωτερικό των σχολών, νέες κινητοποιήσεις στο δρόμο, Γενικές Συνελεύσεις. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί και 3ο εξάμηνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση κρατά ανοιχτά τα επί πληρωμή προγράμματα και επιδιώκει να βάλει στο γύψο τους αγώνες μας! Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Αντί να μειώνει την χρηματοδότηση για την παιδεία, να δίνει 20εκ ευρώ για δυνάμεις καταστολής να δώσει χρηματοδότηση στα ιδρύματα για να προσληφθεί καθηγητικό και υγειονομικό προσωπικό, φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας των ιδρυμάτων και των εστιών. Να αναβαθμίσει εδώ και τώρα υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να αξιοποιήσει χώρους που ανήκουν στην περιουσία των ιδρυμάτων για να διαμορφωθούν επιπλέον χώροι διδασκαλίας για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα σε κλιμάκια. 

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους περάσει! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά! 

  Έχουμε την δύναμη να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα το πετάξουμε έξω από τις σχολές μας. Οι χιλιάδες φοιτητές που βγήκαμε στους δρόμους θα υψώσουμε τείχος στις σχολές μας δεν θα επιτρέψουμε στην αστυνομία να πατήσει το πόδι της. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά τους αγώνες μας για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη , θα συνεχίσουμε να της χαλάμε την σούπα. 

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Η αναβάθμιση των σχολών γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Αποτελεί πρόκληση η διάταξη που προβλέπει καθεστώς μερικής φοίτησης για τους φοιτητές που εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας εργάζεται “μαύρα” και ανασφάλιστα.  

Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρούν να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κολλέγια. Με τη θέσπιση 3ετων προγραμμάτων σπουδών η κυβέρνηση, πιστή και αυτή στην υλοποίησητων στρατηγικών κατευθύνσεων της Ε, ισοτίμησε τα πτυχία μας οδηγώντας στην πολυκατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων για να πετύχει τη συμπίεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Χτίζουν ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς, με ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του.  Για αυτό η τωρινή κυβέρνηση πατάει πάνω στις διαχρονικές στοχεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης με διαφωνία για το που θα υπάγεται το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας. 

Θέλουν να μην αντιδράμε στην επίθεση που εξαπολύουν στις σπουδές και τις ζωές μας! Το πανεπιστήμιο που χτίζουν είναι αυτό που χρειάζεται αστυνομία να το περιφρουρεί, γιατί μας φοβούνται, φοβούνται τον οργανωμένο μας αγώνα! Με τον ίδιο τρόπο που έτρεμε το χέρι τους την ώρα που ψήφιζαν το νομοσχέδιο έτσι θα τρέμει από εδώ και πέρα. Ξεκαθαρίζουμε στην Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε σκέψη για νέο πολυνομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση (αξιολογήσεις, καταργήσεις τμημάτων, ΣΔΙΤ, υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, τμήματα 3τους φοίτησης). Θα μας βρει μπροστά της. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές. 

Απαιτούμε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν το νομοσχέδιο, ήδη χιλιάδες καθηγητές είναι στο πλευρό μας. Οι Σύγκλητοι, οι συνελεύσεις κοσμητειών και τμημάτων να συνεδριάσουν για  τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε στην εξεταστική μας. για το πώς θα ανοίξουν οι σχολές μας, για το πώς δεν θα χαθούν πρακτικές, πτυχιακές, κλινικές και εργαστήρια και όχι για το πώς θα εφαρμόσουν τον νόμο.  

Μέσα από τον συλλογικό μας αγώνα θα μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στις σχολές μας κάμερες και κάρτες εισόδου την ίδια ώρα που για μας οι σχολές είναι ένα χρόνο κλειστές. Η δύναμη του φοιτητικού κινήματος τους τρομάζει και προσπαθούν να διαλύσουν κάθε δυνατότητα των φοιτητών να διεκδικούν. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης, είτε ακόμη και χρηματική ποινή, σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις. Τα πειθαρχικά συμβούλια που θα συγκροτούνται θα κληθούν ακόμη και να διαγράφουν οριστικά φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές”, στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών.  Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν πειθαρχικές διώξεις μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης επειδή διεκδικούν καλύτερους όρους σπουδών, επειδή θα διεκδικήσουν κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμά μας να συζητάμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον! 

Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις θα απαντήσουμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό όλων των εργαζομένων, αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη! 

Η οργή και η αγανάκτηση μας όλο και μεγαλώνει! Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Ούτε οι σχολές θα είναι για πάντα κλειστές, αλλά ούτε και οι φοιτητές θα μείνουν άπραγοι. Αυτό το αποδείξαμε. Ο αγώνας μας, όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά τώρα αρχίζει! Ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί! Έχουμε την δύναμη μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, το συλλογικό οργανωμένο αγώνα, μπορούμε να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους, να τους επιβάλουμε την θέλησή μας! 

 • Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! Καμία σκέψη για νέο πολυνομοσχέδιο! 
 • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές! 
 • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών μας. Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ευθύνη Υπουργείου-Ιδρυμάτων-Δήμων και Περιφερειών. 
 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. 
 • Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης! 
 • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Καμία συμμετοχή φοιτητών στα πειθαρχικά συμβούλια! 
 • Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής. 
 • Να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων για να ανοίξουν οι σχολές μας. 
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.  
 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. 
 • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.  
 • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων. 
 • Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες!

Αποφασίζουμε: 

 • Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης με σκοπό να πιέσουμε τα όργανα των ιδρυμάτων να πάρουν θέση για το άνοιγμα των σχολών και για την μη εφαρμογή του νόμου. Πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων για να πάρουμε πίσω τις σχολές μας.
 • Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25/2 στη 13.00 στα Προπύλαια.
 • Ειδικά μπροστά στην συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωράμε σε πολύμορφες δραστηριότητες, κεντρικές κινητοποιήσεις και Μεγάλο Φοιτητικό Συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης 1 χρόνου με κλειστά Πανεπιστήμια.
 • Το επόμενο διάστημα μαζικοποιούμε τις Γενικές Συνελεύσεις και πραγματοποιούμε ξανά σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων. 
 •  Στηρίζουμε τη δραστηριότητα των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. 

 

Comments are closed.