Μέτρα στήριξης των φοιτητών στη Λάρισα- Ανακοίνωση του ΜΑΣ για σεισμό στη Θεσσαλία

Τώρα μέτρα για την προστασία και τη στήριξη των κατοίκων, των φοιτητών της Λάρισας!

Οι σεισμοί που έγιναν χτές το πρωί και στη διάρκεια της μέρας στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ξεσπίτωσαν τους κατοίκους- ανάμεσα τους και φοιτητές- της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Έθεσαν την ασφάλεια τους σε κίνδυνο αφού έχουν σημειωθεί ζημιές σε κτήρια, ενώ οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους , έξω από τα σπίτια τους χωρίς να γνωρίζουν πως να αποκταστήσουν τις ζημιές, τι να κάνουν για να παραμείνουν ασφαλείς.

Οι φοιτητές που μένουν στις εστίες της Λάρισας ή νοικιάζουν στην πόλη είναι ακόμη μπροστά και στο σεισμό εκτεθειμένοι στην αδιαφορία της κυβέρνησης και των Αρχών. Δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το πως να προστατετυτούν. Δεν έγινε έλεγχος των κτηρίων των εστιών και δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο προκειμένου οι χώροι- που είναι παλιοί και επιβαρυμένοι- να εκκενωθούν με ασφάλεια για όλους. Η απάντηση του Πανεπιστημίου στο ερώτημα των εστιακών φοιτητών πως θα παραμείνουν ασφαλείς ήταν να επιστρέψουν μέσα στις εστίες(!!) τη στιγμή που οι κάτοικοι όλης της περιοχής συμβουλεύονται να μείνουν έξω. Στην πραγματικότητα οι εστιακοί πέρασαν το βράδυ στον εξωτερικό χώρο των εστιών χωρίς καμία μέριμνα για την ασφάλεια, την ένδυση, τη σίτιση τους.Αντίστοιχα, όσοι νοικιάζουν στην πόλη βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους χωρίς να έχουν τα απαραίτητα ή χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια αν δεν επισκευαστούν οι ζημιές.

· Κυβέρνηση, τοπικές αρχές και η Διοίκηση του Ιδρύματος και των εστιών να πάρουν άμεσα τα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση των φοιτητών. Να εξασφαλίσουν σκηνές, τροφή, νερό, θέρμανση.

· Να γίνει έλεγχος και αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια των εστιών τα οποία είναι παλιά και διατρέχουν κίνδυνο σε επόμενη σεισμική δόνηση. Σε περίπτωση που δεν είναι αυτά κατάλληλα η διοίκηση των εστιών και του Ιδρύματος να εξασφαλίσει τη στέγαση των εστιακών σε ασφαλείς συνθήκες.

· Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές σε σπίτια φοιτητών που νοικιάζουν.

· Να διευκολυνθούν και να στηριχτούν οι φοιτητές που έχουν ξεσπιτωθεί σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις μαθημάτων, εργαστηρίων, παραδόσεις εργασιών. Οι διαλέξεις να αναρτηθούν μαγνητοσκοπημένες στις πλατφόρμες των Ιδρυμάτων για τους φοιτητές που δεν μπορούν αυτές τις μέρες να παρακολουθήσουν.

· Κανένας εργαζόμενος φοιτητής που θα αναγκαστεί να μείνει έξω από το σπίτι του να μην εργαστεί για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο, να μη θεωρηθεί αδικαιολόγητα απόντας, να μη χάσει τη δουλειά του

Comments are closed.