ψήφισμα των ΦΣ για το συλλαλητήριο της Τετάρτης 17/3

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και οι φοιτητές μαζί με τον εργαζόμενο λαό, καθημερινά παλεύουμε για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στις σπουδές, στην εργασία μας. Χιλιάδες φοιτητές είμαστε μακριά από τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις κλινικές μας και τις πρακτικές μας, που βλέπουμε τα εμπόδια στις σπουδές και στη ζωή μας να γιγαντώνονται, ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα εμείς και οι οικογένειές μας.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει “γυμνό” το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αφού τα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται στην πανδημία σε σύστημα μιας νόσου. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας της Υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Την ίδια στιγμή μετράμε νεκρούς μέσα από τους εργασιακούς χώρους, εκατοντάδες νοσούντες και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εντείνει την επίθεση στα δικαιώματά μας δίχως φρένο, ελπίζοντας ότι δεν θα αντιδράσουμε, εντείνει την καταστολή για να μας τρομοκρατήσει, για να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι. Η ένταση της καταστολής σε βάρος φοιτητών στο ΑΠΘ απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αυτό ακριβώς έρχεται να εξυπηρετήσει και ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή θέλουμε να ανοίξουν οι σχολές μας, με τον νόμο επιχειρούν να βάλουν στο χέρι της συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων μας, τον οργανωμένο αγώνα. Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωράει την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στις σπουδές, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια και στις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, στις σχολές ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί!

Υπάρχει ελπίδα! Με τον συλλογικό και οργανωμένο μας αγώνα στο πλάι τον εργαζομένων τους δίνουμε την απάντησή μας!

Ο αγώνας μας έχει ήδη νικήσει γιατί είμαστε χιλιάδες οι φοιτητές που μέσα από τους συλλόγους μας τους έχουμε γυρίσει την πλάτη και απορρίψει τα σχέδιά τους, γιατί βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Μας φοβούνται γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας απαντάμε με ένταση της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας της υγείας μας, για να ανοίξουν οι σχολές μας κόντρα στην τρομοκρατία.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους και απαιτούμε:

· Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

· Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό διδασκαλίας, καθαριότητας, διοικητικό, συντήρησης, φύλαξης. Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές των Ιδρυμάτων για τις ανάγκες των φοιτητών.

· Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των φοιτητών στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.

· Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

· Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

· ΌΧΙ στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη.

· Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες.

· Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, όρια φοίτησης και διαγραφές.

Συμμετέχουμε στο παναττικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια στο πλευρό των εργαζομένων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των συνδικάτων.

Comments are closed.