30/3 18.00 Υπουργείο Εργασίας

Ψήφισμα- Κάλεσμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους για συμμετοχή στην κινητοποίηση των Σωματείων, Ενώσεων, Επιτροπών Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων Τρίτη 30/3

Εδώ και 1 χρόνο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αξιοποιεί την περίοδο της πανδημίας για να περνά το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο!

Με διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που πέρασε το Δεκέμβρη, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παρακάτω την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, συνεχίζοντας από εκεί που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα, έκανε υποχρεωτική την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στο Οικονομικό Επιμελητήριο για να έχουν το δικαίωμα της άσκησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου και του λογιστή – φοροτέχνη και των ειδικοτήτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο ΤΕΕ. Η διάταξη αυτή που αφορά άμεσα τους αποφοίτους των σχολών μας, ανοίγει δρόμο για γενίκευση και σε άλλα αντικείμενα, σφραγίζει τα μέτρα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που “χτίζουν” την πλήρη αναγνώριση των διετών, τριετών και άλλων προγραμμάτων σπουδών και μάλιστα των ιδιωτικών κολεγίων! Η κυβέρνηση της ΝΔ πατά στο στρωμένο έδαφος των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, άνοιξαν τον δρόμο στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών κολεγίων ενσωματώνοντας τις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι η διαμόρφωση πληθώρας τίτλων και πτυχίων που οδηγεί στην πολυκατηγοριοποίηση και τελικά την υποβάθμιση των πτυχίων. Τελικά με αυτό τον τρόπο συμπιέζουν τα δικαιώματα όλων των αποφοίτων προς τα κάτω! Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα πτυχίο που να εμπεριέχει όλη την αναγκαία γνώση και να μας εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα χωρίς επιπλέον «κόφτες» και εμπόδια.

H τελευταία περίοδος αποκάλυψε το μέλλον που μας περιμένει αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το 400αρι που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους των κλάδων μας, το οποίο μάλιστα προέρχεται από τις ίδιες τους τις εισφορές στον ΟΑΕΔ, δεν φτάνει ούτε για φιλοδώρημα! Οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση, οι άδειες “άνευ αποδοχών”, η δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, η τηλεργασία χωρίς ωράριο αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους εργάζονται με “μπλοκάκι” (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών)! Παραμένουν έρμαια των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη από “έκτακτα μέτρα”: άδεια ειδικού σκοπού, αναστολή σύμβασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους! Να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει! Οι φοιτητές ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου μας!

Στηρίζουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των Σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων.

Να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά τα κολέγια και όλες οι σχετικές διατάξεις που ενσωματώνουν το Ευρωενωσιακο Δίκαιο.

Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων.

Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα.

Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια μας στο εαρινό εξάμηνο.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των Σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 30 Μάρτη στις 18:00

Comments are closed.