Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για την Πρωτομαγιά

10 ώρες στη δουλειά είναι σύγχρονη σκλαβιά! Όλοι στην απεργία της Πρωτομαγιάς! 

Στην Αθήνα 6 Μάη οι φοιτητές μαζί με τα σωματεία στις 10:00 στο Σύνταγμα!

Προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων 9:00 στα Προπύλαια. 

Εδώ και ένα χρόνο, χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα δίνουμε ένα μεγαλειώδη αγώνα μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους για να ανοίξουν οι σχολές μαςκαι ενάντια στο νόμο ΚεραμέωςΧρυσοχοϊδη!! 

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση ανοίγει τα πάντα εκτός από τα Πανεπιστήμια! Ήδη οι πρώτοι ξένοι τουρίστες έρχονται στη χώρα μας και ο πρωτοετής φοιτητής δεν μπορεί να μετακινηθεί προς την πόλη σπουδών του παρά μόνο για να ξενοικιάσει! Είναι πλέον φανερό ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να κρατά τις σχολές μας κλειστές για να περνά ανενόχλητη νομοσχέδια που τσακίζουν τα δικαιώματα μας, διαμορφώνουν ένα Πανεπιστήμιο σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ότι το αφήσαμε! 

Το αίτημα μας για να ανοίξουν οι σχολές είναι δίκαιο και ρεαλιστικό! Άλλωστε συγκεκριμένες προτάσεις για το άνοιγμα των σχολών με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας έχουν κάνει δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι, διοικήσεις ιδρυμάτων, ενώ στο ΑΠΘ η Επιτροπή Υγείας της ΓΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ  εισηγείται το άνοιγμα του Ιδρύματος!! Κάτω από αυτή την πίεση το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι εργαστηριακές, κλινικές και πρακτικές ασκήσεις για τους φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών και των επί πτυχίω.

Η κυβέρνηση όχι μόνο κρατά κλειστές τις σχολές μας αλλά επιλέγει να θάψει οριστικά τα εργασιακά μας δικαιώματα! 

Μετά τα απανωτά μέτρα που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και μας έκαναν γενιά των 400 ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή με νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και θεσμοθετεί το 10ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 135 μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα!  

Θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών! Δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε όπως το 1919, να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!!Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωράειστηναύξηση των νόμιμων υπερωριών, προχωρά ένα βήμα παρακάτω την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.Παράλληλα, μονιμοποιούν την «τηλεργασία» ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς και τσακίζει την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου. Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές που θα εξαρτώνται όχι από τις ανάγκες, αλλά από την τσέπη του κάθε ασφαλισμένου. Αυτές οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, τη νέα γενιά εργαζομένων !

Απαντάμε στην κοροϊδία του υπουργού εργασίας Χατζηδάκη που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο, θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ημερο-10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική! Αν νοιάζονται για τους εργαζόμενους φοιτητές να θεσπίσουν ειδικές άδειες χωρίς καμία περικοπή μισθού ή επιπλέον ώρες εργασίας! 

Ήδη σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, ο επισιτισμός, οι χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές γνωρίζουμε τι θα πει απλήρωτη εργασία, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή την αθλιότητα νομιμοποιεί και επεκτείνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο! Αντί η αστυνομία να κυνηγά την εργοδοτική αυθαιρεσία, την καταπάτηση του ωραρίου, την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά κυνηγά τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων! Τις παρανομίες των εργοδοτών όχι μόνο τις ανέχονται αλλά τις νομιμοποιούν, αφού  πλέον ακόμα και στην περίπτωση που μία απόλυση κριθεί παράνομη ο εργοδότης δε θα έχει υποχρέωση να προσλαμβάνει πίσω τον εργαζόμενο!! 

Οι αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια «ταιριάζουν γάντι» με τις ανατροπές «του αιώνα» στα εργασιακά! Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, οι αξιολογήσεις με τα κριτήρια των μεγαλοεπιχειρηματιών που οδηγούν μέχρι και σε κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων στοχεύουν στη διαμόρφωση των αυριανών ευέλικτων εργαζομένων με βάση τα “θέλω” της αγοράς! Από την στιγμή που το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα και κάθε απόφοιτος κυνηγά μόνος του πιστοποιήσεις και επιπλέον καταρτίσεις, από την στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο δεν καλύπτονται από την ίδια συλλογική σύμβαση εργασίας, ο καθένας μας είναι ξεμοναχιασμένος, εύκολο θύμα στις ορέξεις των αφεντικών!

Ξέρουν ότι η νέα γενιά δε θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Για αυτό εντείνουν την καταστολή και την τρομοκρατία! Όπως σχεδιάζουν την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας για να μη σηκώνουμε κεφάλι, έτσι οργανώνουν νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, στη λειτουργία των σωματείων προωθώντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Αν νομίζουν ότι θα περάσει η προσπάθεια τους να φιμώσουν το λαό και τη νεολαία είναι πολύ γελασμένοι! 

Δεν σκύβουμε το κεφάλι! 

Παίρνουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια μας! 

Έχει ήδη αποδειχτεί ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Όπως η κυβέρνηση ανέβαλλε την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομία για Σεπτέμβρη κάτω από την πίεση του αγώνα μας, έτσι σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, θα ακυρώσουμε τα σχέδια τους για το μέλλον μας!

Στις 6 Μάη όλοι οι φοιτητές κατεβαίνουμε στο δρόμο στο πλάι των αυριανών συναδέλφων μας! Των μισθωτών μηχανικών, των λογιστών που δουλεύουν χωρίς ωράριο “μέχρι να βγει η δουλειά”, των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες που δουλεύουν ήδη 12ωρα «για να βγει το project», των εργαζομένων στο φάρμακο που δε πήραν «ούτε δεκάρα τσακιστή» από τα εκατομμύρια που τσέπωσαν οι φαρμακοβιομήχανοι.  Θα βρεθούμε ξανά στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών που διεκδικούν να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, απαιτούν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να σωθούν ζωές!

«”Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ’ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε, αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε…”

(Α. Σπάις, Σικάγο 1886)

​Διδασκόμαστε από τους ηρωικούς αγώνες για την κατοχύρωση του οκταώρου, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του 36, τους 200 της Καισαριανής, ότι ακόμα και όταν φαίνεται ότι «τίποτα δεν αλλάζει», έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας μέσα από τη συλλογική πάλη! Ότι τίποτα δεν χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Με αγώνα θα ανατρέψουμε και τα σημερινά σχέδια των κυβερνήσεων και της ΕΕ που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!  Παλεύουμε για τα μορφωτικά μας δικαιώματα, για να ζήσουμε και να δουλέψουμε στο αντικείμενο μας, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που φέρνει τις εργασιακές “ανατροπές του αιώνα”• Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές.

• Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων φοιτητών.

• Δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους φοιτητές να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και να παίρνουν επίδομα ανεργίας για όσο καιρό μένουν άνεργοι.

• Ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη να μην εφαρμοστεί.

Comments are closed.