Σχόλιο της ΕΓ του ΜΑΣ για το άνοιγμα στις 15 Μάη

Εκτελεστική Γραμματεία

Η κοροϊδία πάει σύννεφο! Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε! 

Οι φοιτητές ενημερώνουμε το Υπουργείο Παιδείας ότι η ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης εργαστηριακών ασκήσεων (15 Μάη) πέφτει Σάββατο, ημέρα που οι σχολές μας είναι ούτως ή άλλως κλειστές! Τόσο πολύ ασχολούνται εκεί στο Υπουργείο με τα προβλήματα των φοιτητών, τόσο τους “καίει” για τη μόρφωση μας που δεν μπήκαν καν στον κόπο να κοιτάξουν ένα ημερολόγιο!

Η γελοιότητα αυτή θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη αν δεν ήταν αντιπροσωπευτική του κυβερνητικού “σχεδίου” για το άνοιγμα των σχολών μας! Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, έστω για το περιορισμένο αυτό άνοιγμα, δεν έχει ακόμα εκδοθεί και καμία συγκεκριμένη οδηγία ή ενίσχυση δεν έχει δοθεί προς τα Ιδρύματα, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να δηλώνουν αδυναμία πραγματοποίησης και αυτών ακόμα των λίγων δια ζώσης ασκήσεων! Χιλιάδες φοιτητές περιμένουμε εδώ και 1,5 χρόνο να ολοκληρώσουμε την πρακτική μας για να πάρουμε πτυχίο, να μπούμε στην κλινική ή στο εργαστήριο  και βλέπουμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα!! Δεν έχουν πάρει μέτρα ούτε καν για τον εμβολιασμό όλων των φοιτητών Ιατρικής που θα μπουν σε κλινικές! Μάλιστα η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους φοιτητές, αφού διαρρέει ότι μπορεί να υπάρξει παράταση εξαμήνου σε διάφορες σχολές μέχρι τέλος Ιούλη!! Τα χάλια της τηλεκπαίδευσης θα κληθούμε να πληρώσουμε και πάλι οι φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα δεν ακούγεται κουβέντα για το πώς θα γίνει η εαρινή εξεταστική με την ευθύνη να πέφτει (και πάλι) αποκλειστικά στα Ιδρύματα και τους διδάσκοντες. 

Ο αγώνας για να ανοίξουν οι σχολές μας δεν μπορεί να περιμένει! Αν τώρα δεν παρθούν όλα τα μέτρα για διαμόρφωση υποδομών, για προσλήψεις καθηγητών, για να καταρτιστεί σχέδιο εμβολιασμών για τους φοιτητές, αν δεν παρθούν μέτρα για την υλοποίηση όλων των αιτημάτων των φοιτητών, κινδυνεύει να χαθεί και το επόμενο εξάμηνο!!

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει! Πλέον όλα ανοίγουν και το μόνο που μένει κλειστό είναι οι σχολές μας. Οι τουρίστες μπορούν να έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου και να κόβουν βόλτες σε όλη τη χώρα αλλά εμείς δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τη σχολή μας για να σπουδάσουμε! Το μόνο που παραμένει σε καραντίνα είναι οι σπουδές μας! Δεν έφτανε που άνοιξαν όλα τα μεγάλα εμπορικά, ενώ για τα Πανεπιστήμια ούτε λόγος, τώρα ανακοίνωσαν ότι από τις 17 Μάη ανοίγουν και τα ιδιωτικά κολέγια! 

Είναι πλέον προφανές ακόμα και για τον πιο καλόπιστο: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατά τις σχολές μας κλειστές για να μη δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας, γιατί φοβάται ότι αν ανοίξουν οι σχολές θα βρει ακόμα περισσότερους φοιτητές απέναντι της. Προετοιμάζει το έδαφος ώστε τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με ακόμα λιγότερη χρηματοδότηση και προσωπικό, με εξ αποστάσεως μαθήματα, με νέες περικοπές στα προγράμματα σπουδών. Οι φοιτητές, μέσα από τους Συλλόγους μας, έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να πάρουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας!

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

● Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας για δια ζώσης διδασκαλία στο σύνολο των μαθημάτων. Απαιτούμε γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

● Έναρξη δια ζώσης εργαστηρίων, κλινικών, πρακτικών και ασκήσεων υπαίθρου για όλα τα έτη σπουδών. Να προσληφθεί το απαραίτητο καθηγητικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.

● Άμεσο προγραμματισμό του εμβολιασμού των φοιτητών. Τακτικά διαγνωστικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους φοιτητές στη δια ζώσης εκπαίδευση. Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τα Ιδρύματα.

● Άμεσα μέτρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. Να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής απαλλακτικής εργασίας αντί για την πρακτική άσκηση για τους φοιτητές που το επιθυμούν και περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να πάρουν το πτυχίο τους. 
● Να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος και το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής για το εαρινό εξάμηνο. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας από την εξεταστική. Δυνατότητα για δια ζώσης και για τηλεματική εξέταση για όποιον το επιθυμεί. Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να καταργηθούν οι αλυσίδες μαθημάτων. Να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εξεταστέα ύλη και να δοθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, τα συγγράμματα. Όχι στα μαζικά κοψίματα!

● Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

● Άμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών. Επίδομα ενοικίου για όλους τους φοιτητές. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών όπου έχει ξεκινήσει. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και για δημιουργία νέων εστιών χωρίς ιδιώτες και νοίκια. 
● Να μην εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

Comments are closed.