Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για το Ασφαλιστικό

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι τζόγος!

Την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κλιμακώνοντας την επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση!!

H δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) μετατρέπει εντελώς την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε με νόμο το 2012 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ, συνέχισε και επικαιροποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016. Στο νέο Ταμείο, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει έναν «ατομικό κουμπαρά» που δεν θα μπορεί να ακουμπήσει, στον οποίο θα κατατίθενται οι εισφορές του. Ο ασφαλισμένος ξέρει τι εισφορές θα δίνει, αλλά δεν έχει ιδέα αν και πόση σύνταξη θα πάρει.Αθροιστικά οι «ατομικοί κουμπαράδες» θα διαμορφώνουν τεράστια ποσά, τα οποία θα πηγαίνουν στον «μεγάλο κουμπαρά», στις τσέπες δηλαδή των εταιριών-διαχειριστών, που δεν έχουν καμιά υποχρέωση να τα επιστρέψουν, μπορούν όμως να τα τζογάρουν, με το ρίσκο ακόμα και να χαθούν. Μπορεί δηλαδή οι κόποι χρόνων “να γίνουν αέρας” μέσα σε μία νύχτα!! 

Το Ασφαλιστικό βέβαια δεν είναι μόνο η σύνταξη. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Το Ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου!  Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αυτές οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, τη νέα γενιά εργαζομένων! Απαντάμε στην κοροϊδία της κυβέρνησης που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο, θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας:

• Ποιος νέος εργαζόμενος που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, που έχει δουλέψει με part-time, με 4ωρα-6ωρα, με Σαββατοκύριακα, με σεζόν, delivery, θα καταφέρει να μαζέψει ένσημα για να ασφαλίζεται;

• Ποιος νέος επιστήμονας, που δουλεύει με μπλοκάκι και απολαβές μισθωτού, θα καταφέρει να συμπληρώσει 40 χρόνια συνεχούς εργασίας με ταυτόχρονη κάλυψη των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών;

Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες οι ασφαλιστικές δαπάνες αποτελούν κόστος, γιατί “τους ρίχνουν” τα υπέρογκα κέρδη τους. Γι’ αυτό όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά που στηρίζουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν σταθερό προσανατολισμό την απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση. 

Η νεολαία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν το προσπαθεί η κυβέρνηση με  κάλπικες υποσχέσεις όπως “ότι θα δίνει μεγαλύτερες συντάξεις”. Προσπαθούν να πείσουν εμάς, τη γενιά των 2 κρίσεων, που είδαμε τα χρηματιστήρια να καταρρέουν σε μία νύχτα, τους κόπους των γονιών μας να κάνουν φτερά, ότι μετά από 40 χρόνια τζογάρισμα και ανυπολόγιστες εναλλαγές κυβερνήσεων και αντιλαϊκών νόμων, θα έχει μείνει σύνταξη για να πάρουμε! Όμως δεν μασάμε κουτόχορτο!!

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα μας! Κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες!

Η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες ώρες δουλειάς, η κακοπληρωμένη εργασία, η ατομική διαπραγμάτευση που ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους στα νύχια της εργοδοσίας και ο ατομικός κουμπαράς στην ασφάλιση, δεν θα είναι το δικό μας μέλλον!

Στο πλάι των εργατικών σωματείων παλεύουμε για:

• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

• Κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καθορίζουν το επίπεδο του μισθού, της ασφάλισης, τις παροχές υγείας και άδειας ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τους απόφοιτους μιας σχολής.

• Κανένας νέος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ και κανένας απόφοιτος να μην αμείβεται με λιγότερα από την αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου.

• Αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

• Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Καλούμε κάθε φοιτητή να πάρει μέρος στη συγκέντρωση με τα σωματεία την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 20:00 στο Σύνταγμα

Comments are closed.