Να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη!

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, αλλά και ότι έχει στόχο να βάλει επιπρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε. Είναι τα ίδια κριτήρια-κόφτες που πέρσι άφησαν πάνω από 2.000 φοιτητές χωρίς την μετεγγραφή τους.

Η κυβέρνηση, αφού συνέχισε την εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, αφού άφησε δεκάδες τμήματα χωρίς εισακτέους, τώρα χτυπά και την τελευταία ελπίδα των φοιτητών να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν! Βάσει των κριτηρίων, ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν την μετεγγραφή τους θα είναι πολύ πιο μικρός συγκριτικά με αυτούς που τη δικαιούνται και την έχουν ανάγκη!! Ακόμα, η εφαρμογή για ακόμα μια χρονιά, της απαράδεκτης «βάση μετεγγραφής», που προσδιορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής, θέτει φραγμούς για τους αιτούντες, ενώ μη αντιστοίχιση ανάμεσα στα παλιά τμήματα και τα νέα που πανεπιστημιοποιήθηκαν, ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο, αφήνει χιλιάδες φοιτητές «στον αέρα», χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής. 

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά εκτοξεύει και αυτή με την σειρά της το κόστος σπουδών, αφήνει σε πλήρη εγκατάλειψη τις φοιτητικές εστίες, φορτώνει τα βάρη της ακρίβειας στις οικογένειες μας, μετατρέπουν σε «άφταστο όνειρο» τις σπουδές σε άλλη πόλη για πολλούς περισσότερους φοιτητές.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης «χρυσώσει το χάπι» θεσπίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης σε 5 τμήματα άσχετου όμως αντικειμένου, αποτελεί κοροϊδία και ομολογία της ανύπαρκτης στήριξης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη!

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα των μετεγγραφέντων φοιτητών. Να τους στηρίξουν στη συγκρότηση δικών τους επιτροπών, να τους δεχτούν ως μέλη τους, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και να διεκδικήσουν:

→ Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.

→ Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής» !

→ Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα σε παλιά και νέα Τμήματα.

→ Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές :

· με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί

· των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών

· που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω

· που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο

· που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.

Comments are closed.