Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση


Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!  

Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων! 

Οι φοιτητές διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας!

Εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα με τις σπουδές μας αντιμετωπίζοντας την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι σχολές μας μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων! Τα κενά σε καθηγητές και υποδομές, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας βγάζει μάτι και όμως η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας! Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που μας κοιτάει στην τσέπη δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας, στις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ενισχύσει την πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ, με νέο νόμο-πλαίσιο! Με βάση τα δημοσιεύματα, το νέο σχέδιο της κυβέρνησης:

• Προχωρά στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων με τους φοιτητές να πληρώνουν “τα σπασμένα”! Μετά τα σχέδια “Αθηνά” και τους νόμους Γαβρόγλου έρχεται η κυβέρνηση να διαλύσει (ξανά) σπουδές και τμήματα, με τους φοιτητές σε άλλα τμήματα να περνούν και από άλλα να αποφοιτούν!

 • Εντείνει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων με την ίδρυση Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών, δηλαδή τμήματα “Β κατηγορίας” χωρίς επιπλέον καθηγητές, υποδομές, με αποφοίτους πιο φθηνούς και αναλώσιμους για να συμπιέσουν τα δικαιώματά όλων μας προς τα κάτω.

 • Επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών προωθώντας την απευθείας παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στη διοίκηση των ιδρυμάτων, στα προγράμματα σπουδών.

• Εξισώνει περαιτέρω τα πτυχία μας με τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω αλλαγών στο ΔΟΑΤΑΠ (οργανισμός αναγνώρισης και πιστοποίησης των πτυχίων).

Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα!! Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις νομοθετούν καθ’ υπόδειξη των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύσει 2ετή προγράμματα σπουδών κατά παραγγελία των βιομηχάνων, η στήριξη του Υπουργείου Παιδείας στις πρόσφατες συμφωνίες μεγάλων Ιδρυμάτων με τον ΣΕΒ  για διδακτορικά & ερευνητικά προγράμματα. 

Μάλιστα η κυβέρνηση αξιοποιεί για τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της και τις προτάσεις διάφορων λαγών όπως του Ιδρύματος Μποδοσάκη που παρουσίασε πριν λίγες μέρες σχέδιο δράσης για το «Πανεπιστήμιο του 2030” στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο νόμο-πλαίσιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο πάει ένα βήμα παρακάτω τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, προτείνοντας την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλαδή την εισαγωγή του φοιτητή σε Σχολή και όχι σε Τμήμα, από όπου στην πορεία θα επιλέγει δέσμες μαθημάτων διαμορφώνοντας ένα πτυχίο «σούπα» πλήρως αποσυνδεδεμένο από επαγγελματικά δικαιώματα και την κατοχυρωμένη πρόσβαση στο επάγγελμα!!

     Οι νέες αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύουν για ποιο λόγο προηγήθηκε η ψήφιση του νόμου ΚεραμέωςΧρυσοχοϊδη που εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό μέσα στα Ιδρύματα! Σκοπός τους είναι να υπάρχει σιγή νεκροταφείου για να προωθηθεί το «κυρίως πιάτο»: οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς για φτηνό και ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό! 

    Την ίδια στιγμή που το αντιεκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης προχωρά, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση παγιώνει για άλλη μία φορά την υποχρηματοδότηση των σχολών μας! Δίνουν 7,5 δις ευρώ στο ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, 11 δις ως επιδοτήσεις έργων μεγάλων ομίλων, ενώ αυξάνουν τη φορολογία στους γονείς μας κατά 3,5 δις και στο τέλος έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις ανάγκες μας!!

Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσουν!

Με τον αγώνα μας μπορούμε να τα ακυρώσουμε όπως κάναμε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Διεκδικούμε:

• Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!

 • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

• Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. 

• Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα μας για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθηγητές, υποδομές, μέτρα προστασίας από την πανδημία.

• Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη! Όχι στα επιπλέον κριτήρια και τους κόφτες. Απαιτούμε από τα τμήματα να αυξήσουν το ποσοστό των μετεγγραφέντων φοιτητών που δέχονται!

 • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε κάθε Τμήμα, ώστε να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια που πήρε μετεγγραφή, το εξάμηνο! Να εξασφαλιστεί άμεσα η πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας.Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα. • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για στέγαση με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων. Άμεση ανέγερση νέων εστιών. Μηνιαίο επίδομα στα 300 ευρώ για τους φοιτητές που νοικιάζουν.

Comments are closed.