Ακρίβεια-πανδημία-καταστολή Η πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων θέλει ανατροπή!

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα στις 12:00

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας που οι οικογένειες τους έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια, που οργίζονται με την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας στις σχολές μας, ενώ μετράμε πάνω από 23 χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία! Να ενώσουμε τη φωνή μας όλοι όσοι απαιτούμε δωρεάν και αναβαθμισμένες σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα! Να απορρίψουμε το νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση,την ένταση της καταστολής μέσα και έξω από τα Ιδρύματα! Όλοι εμείς, μπορούμε και πρέπει να ενωθούμε με τα εργατικά σωματεία που στις 26 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνονται 2 χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, διοργανώνουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας!

Καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειες μας στην ακρίβεια και στη φτώχεια!

Δε δεχόμαστε εμείς και οι οικογένειες μας να μπαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε! Το χαρτζιλίκι να τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο! Να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ με τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Χιλιάδες εστιακοί φοιτητές να ξεπαγιάζουμε, φοιτητές που νοικιάζουμε να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο. Οι φουσκωμένοι κι αβάσταχτοι λογαριασμοί του ρεύματος δείχνουν ότι η «πράσινη» ανάπτυξη αφορά μόνο τα κέρδη των λίγων. 

Δε δεχόμαστε χιλιάδες φοιτητές να δουλεύουμε με μισθούς πείνας και με ωράρια-λάστιχο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει δισεκατομμύρια στους μεγάλους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης! Μόνο ως πρόκληση μπορούμε να θεωρήσουμε την αύξηση-χαρτζιλίκι στον κατώτατο μισθό που η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθήλωσαν στα τάρταρα!

Δεν παζαρεύουμε την υγεία και τις σπουδές μας για τα κέρδη των λίγων!

Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ! Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν “κόστος”. Είναι πρόκληση αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να πληρώνουμε μάσκες και τεστ. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με τα πρωτόκολλα κορονο-εξεταστικής που επέβαλλε, θέτει το δίλημμα να δώσουμε τα μαθήματα και να κολλήσουμε ή να χάσουμε την εξεταστική. Ακόμα, και τώρα αρνείται τα αναγκαία μέτρα στις σχολές, αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης, να αυξήσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ για να μην παστωνόμαστε σαν σαρδέλες!

Όχι στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων μας! Όχι στο νέο νόμο-πλαίσιο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ενισχύσει την πολιτική που έφερε τις σχολές μας μέχρι εδώ, με νέο νόμο-πλαίσιο! Με το νέο της σχέδιο η κυβέρνηση:

● Προχωρά στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων με τους φοιτητές να πληρώνουν “τα σπασμένα”! Μετά τα σχέδια “Αθηνά” και τους νόμους Γαβρόγλου έρχεται η κυβέρνηση να διαλύσει (ξανά) σπουδές και τμήματα, με τους φοιτητές σε άλλα τμήματα να περνούν και από άλλα να αποφοιτούν!

● Εντείνει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων με την ίδρυση Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών, δηλαδή τμήματα “Β κατηγορίας” χωρίς επιπλέον καθηγητές, υποδομές, με αποφοίτους πιο φθηνούς και αναλώσιμους για να συμπιέσουν τα δικαιώματά όλων μας προς τα κάτω.

● Επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος με συμμετοχή εξω-πανεπιστημιακών προωθώντας την απευθείας παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στη διοίκηση των ιδρυμάτων, στα προγράμματα σπουδών.

● Εξισώνει περαιτέρω τα πτυχία μας με τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα!! 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που ψήφισαν σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση προχωρά στην απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών! 

Δεν υπάρχουν σωτήρες! Με τον αγώνα μας θα κερδίσουμε όσα μας αξίζουν!

Οι μεγάλοι αγώνες των εργαζομένων σε μία σειρά χώρους δουλειάς μάς γεμίζουν ελπίδα, δείχνουν το δρόμο για τον αγώνα μας! Μας εμπνέουν οι αγώνες των εργαζομένων στην efood, την COSCO, τη ΛΑΡΚΟ, την KAVALA OIL

Η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή σε χώρους δουλειάς, εκπαιδεύει την πανεπιστημιακή αστυνομία για να μπει στις σχολές, γιατί φοβάται τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα!Φοβούνται ότι οι εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς, σχολές και σχολεία μπορούν να πολλαπλασιαστούν, να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας!

Διεκδικούμε:

● Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

● Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο! Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

● Όχι στην ένταση της καταστολής! Όχι στην είσοδο της Πανεπιστημιακής αστυνομίας!

● Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Όχι στην απόσπαση της Παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο.

● Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.

● Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους φοιτητές και ένταξη τους στο κοινωνικό τιμολόγιο.

● Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.

● Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.

● Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Comments are closed.