Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους φοιτητές

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να βαφτίσει το κρέας-ψάρι και να παρουσιάσει σαν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών και ορισμένα ψίχουλα στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, είναι πρόκληση για τους φοιτητές που στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας! 

Τι πραγματικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

Την παράδοση των νέων φοιτητικών εστιών μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε επιχειρηματίες-αρπακτικά, υλοποιώντας τα σχέδια που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι οικογένειές μας θα πληρώσουν τριπλά με την υπερκοστολόγηση των εστιών από τους κατασκευαστικούς ομίλους, με την δωρεάν παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε «επενδυτές», με την επιβολή ενοικίων για ένα δωμάτιο στην εστία! Η δωρεάν στέγαση καταργείται ακόμα και για τους πιο φτωχούς φοιτητές! Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που επένδυσε. 

Η ολοκληρωτική παράδοση της λειτουργίας των νέων εστιών σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών όπως αποδεικνύει η σημερινήπαράδοση της συντήρησης, της καθαριότητας  ή της σίτισης σε εργολάβους.

Ακόμη και αυτές οι εστίες που θα φτιαχτούν (χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα) είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν λιγότερο από το 9% των φοιτητών, που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας, παίρνει δωμάτιο σε εστία. 

Την αύξηση κατά 41€ το μήνα στο στεγαστικό επίδομα, την στιγμή που:

• Το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Ένα ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα κοστίζει στο κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον 400€, ενώ στις νησιωτικές περιοχές φτάνει στα …500€!

• Η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά σαρώνει και οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα ύψη! 

• Οι μισθοί των οικογενειών μας είναι στον πάτο, με όλες τις κυβερνήσεις να διατηρούν το βασικό μισθό χαμηλότερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. 
• Τα νοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα η όποια αύξηση στο στεγαστικό επίδομα τελικά να ενσωματώνεται από την αγορά και να εξανεμίζεται!

• Χιλιάδες φοιτητές δε θα λάβουν ξανά ούτε 1€ αφού τα εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια για το φοιτητικό επίδομα δεν διευρύνονται. 
• Αντί για τη μηνιαία καταβολή του επιδόματος αυτό θα συνεχίσει να δίνεται στο τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ολόκληρο το νοίκι κάθε μήνα!

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε νέες επιδοτήσεις και μείωση της φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ένα τσουβάλι με «δώρα» για τους ομίλους της Ενέργειας, τις κατασκευές, τις τράπεζες!

Οι φοιτητές δεν «προσαρμοζόμαστε» στην ανέχεια! Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας!

Αφού πρώτα ληστεύουν τις οικογένειές μας με τους φόρους και την ακρίβεια, περικόπτουν τις δαπάνες για τα Πανεπιστήμια και ετοιμάζονται να κόψουν ακόμα και τη θέρμανση το χειμώνα, μετά μας επιστρέφουν κάποια ψίχουλα και θέλουν να λέμε και «ευχαριστώ»!

Οι φοιτητές δεν είμαστε ζητιάνοι! Για να μπορούμε να σπουδάζουμε απρόσκοπτα, πρέπει να μπορούμε να μείνουμε σε ανθρώπινες συνθήκες, να μην χρειάζεται να δουλέψουμε για να τα φέρουμε βόλτα, να έχουμε δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις. 

Δεν θα χαραμίσουμε τις προσπάθειες που κάναμε για να σπουδάσουμε! Δε θα παρατήσουμε τα όνειρά μας! Δε θα «προσαρμοστούμε» στην ανέχεια με την απειλή ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» όπως κυνικά δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών! 

Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν σωτήρες! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να επιβάλει το δίκιο μας. Καμία αναμονή για κυβερνητικές λύσεις από όλα τα κόμματα που μας μαύρισαν τη ζωή. Οργανώνουμε εδώ και τώρα τον αγώνα για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν. 

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες για το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης και της ακρίβειας, να οργανώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη ώστε κανένας φοιτητής να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του, να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς ρεύμα! Σε όσους φέρνουν τη βαρυχειμωνιά θα φροντίσουμε να κάνουμε το δικό τους χειμώνα δύσκολο! 

Διεκδικούμε:

• Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

• Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.

• 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

• Να ξεκινήσουν άμεσα οι εισδοχές στις εστίες. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

• Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και άλλα κτίρια ή οικόπεδα του Δημοσίου, των Δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.

• Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούνστους υπέρογκους λογαριασμούς. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. 

Όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη 15/9 στις 19:00 στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τα εργατικά σωματεία!

Comments are closed.