ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ

ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ!

Τι είναι η παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια;

Είναι η πιστοποίηση που διασφαλίζει ότι κάποιος έχει τα τυπικά προσόντα για να διδάξει στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για να μπορέσει να προσληφθεί ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος στο σχολείο, αλλά και ως εκπαιδευτικός από ιδιωτικούς φορείς (π.χ. φροντιστήρια). Τώρα η επάρκεια είναι επαγγελματικό δικαίωμα που απορρέει από το πτυχίο μας. 

Τι αλλάζει με το νέο νόμο-πλαίσιο;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ, αποσπά πλήρως την παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια από το πτυχίο μαςπροσθέτοντας νέα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!! Συγκεκριμένα, στον νέο νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο αναφέρονται τα εξής:

1Όλοι οι φοιτητές, ανεξαρτήτως έτους, δεν θα αποκτούμε πλέον τη διδακτική-παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου μας, αλλά θα αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε επιπλέον «ειδικό πρόγραμμα, κατ’ ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων».Ουσιαστικάπροσαυξάνουν κατά ένα έτος τη διάρκεια φοίτησης!

2) Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα είναι μόλις ένα (1) σε κάθε ΑΕΙ, θα έχει όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής. Με βάση τον νόμο «η κάθε Σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος», ενώ θεσπίζονται επιπλέον κριτήρια εισδοχής όπως ο βαθμός πτυχίου, η επίδοση σε συνέντευξη ακόμα και το «ενδιαφέρον του υποψηφίου για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, όπως τεκμαίρεται από το σύνολο των προσόντων και δραστηριοτήτων που υποβάλλει με την αίτησή του»! Όχι μόνο μας αφαιρούν την παιδαγωγική επάρκεια αλλά για να την αποκτήσουμε πρέπει πρώτα να συλλέξουμε δεκάδες άλλα πιστοποιητικά επί πληρωμή! 

3) Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότησητου νέου ειδικού αυτού προγράμματος δεν είναι εξασφαλισμένη!Ήδη πολλά Ιδρύματα πωλούν σεμινάρια παιδαγωγικής επάρκειας, όπως το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700€! Κι όπως υπαγορεύουν οι νόμοι της αγοράς, τώρα που θα ανέβει η ζήτηση, θα ανέβουν και οι τιμές! 

4) Για τη δημιουργία αυτών των «ειδικών προγραμμάτων» θα πληρώσουμε διπλά, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει 13,6 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε! Δηλαδή οι οικογένειές μας θα πληρώσουν για να χάσουμε την επάρκεια και να την αγοράζουμε με πανάκριβα σεμινάρια εκτός πτυχίου!

5) Το κράτος από τη μια θεσπίζει πρακτική άσκηση για την απόκτηση της επάρκειας κι από την άλλη δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων, ειδικά για μαθήματα όπως της Χημείας, των Οικονομικών της Γεωλογίας/Γεωγραφίας, εξαιτίας τωνπεριορισμένων ωρών διδασκαλίας. 

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα ακόμα και όσους φοιτητές δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς την εκπαίδευση, αφού ανοίγει το δρόμο για απόσπαση και άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μας!!

Ηυποβάθμιση των πτυχίων μας δε θα περάσει!

Η απόσπαση της επάρκειας έρχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να «ανέβουμε» στους πίνακες του προσοντολόγιου και τελικά να διοριστούμε στην εκπαίδευση. Δηλαδή στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε την γνώση, αλλά το πόσοι θα δουλέψουν στην εκπαίδευση, με βάση τα “δημοσιονομικά περιθώρια”, τις επιταγές της ΕΕ (πάγωμα διορισμών) και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση για τα σχολεία! Ταυτόχρονα, με τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων θέλουν να καλύψουν τα κενά χωρίς να προσλάβουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό της κατάλληλης ειδικότητας.

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και την επαγγελματική μας προοπτική!

Το 2018 μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Όπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δεν θα επιτρέψουμε το πτυχίο μας να γίνει κουρελόχαρτο!

Η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας δεν θα περάσει!Συντονιζόμαστε πανελλαδικά όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους σε:

✓ Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε έτη και τμήματα για να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές και να οργανώσουμε μαζί την πάλη μας.

✓ Κινητοποιήσεις στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις των Τμημάτων. Να μην εφαρμόσουν την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας. 
✓ Στην Αθήνα συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών τη Δευτέρα 24/10 στα Προπύλαια στις 12:00.

✓ Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωράμε σε πανελλαδικό συντονισμό. Καταθέτουμε στη Βουλή  το αίτημα να καταργηθεί η διάταξη απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας.

Διεκδικούμε:

● Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας!

● Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών.

● Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.

● Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

● Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Comments are closed.