ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ «ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ» ΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΣΙΤΙΣΗ

 

Συνάδελφε-ισσα,

Η επίθεση που δεχόμαστε από την πλουτοκρατία και τα κόμματά της δεν έχει τελειωμό! Μας καταδικάζουν μέρα με τη μέρα σε χειρότερη βαρβαρότητα.

·         Αφού οδήγησαν τις οικογένειές μας στη χρεοκοπία,

·         μας φόρτωσαν το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών,

·         μετέτρεψαν τα πτυχία σε κουρελόχαρτα διαβατήρια για την ανεργία και τους μισθούς – χαρτζιλίκι των 400 ευρώ,

·         μείωσαν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων μέχρι και 60%,

·         έκοψαν 80 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για την παιδεία με το νέο μνημόνιο,

τώρα, παίρνουν ό,τι έχει απομείνει αφού με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων οι σχολές μας βρίσκονται στον αέρα και απειλείται ακόμα και η λειτουργία τους! 

 

Δεν χρωστάμε τίποτα στα κόμματα της πλουτοκρατίας,

τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες

 

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, αποφάσισε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων μέσω του λεγόμενου PSI. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τη σωτηρία της χώρας όπως μας λένε. Σωσμένη χώρα με χρεοκοπημένο λαό δεν υπάρχει. Η συμφωνία έγινε προκειμένου να διασωθούν τα κέρδη των τραπεζιτών και των πιστωτών της. Προϋπόθεση, ήταν το τσάκισμα κάθε δικαιώματος του λαού στους μισθούς – συντάξεις – Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία.

Η πλειοψηφία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή έχει «αποθεματικά» στην Τράπεζα της Ελλάδας που μετατράπηκαν σε ομόλογα ή έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες. Με τη διαδικασία του «κουρέματος», τα ιδρύματα, χάνουν ουσιαστικά το 50%-70% των «αποθεματικών» τους!

Οι πρυτανείες και οι διοικήσεις δηλώνουν ότι με το κούρεμα αυτό δεν μπορούν τα ιδρύματα να καλύψουν ούτε τις υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, ότι θα κοπούν διάφορα κονδύλια για εκπαιδευτικές εκδρομές, αναλώσιμα, έρευνα, υποτροφίες, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να πληρώσουν τους καθηγητές!

 

Συγκεκριμένα πήραν-«κούρεψαν» από:

·        το ΤΕΙ Αθήνας: 9,1 εκατ.€, το ΤΕΙ Πάτρας: 5 εκατ.€, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: 7,9 εκατ.€, ΤΕΙ Καβάλας: 1,6 εκατ.€, ΤΕΙ Σερρών: 3,5 εκατ.€, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: 300.000€, ενώ το ΤΕΙ Λαμίας έχασε τα αποθεματικά του γιατί η Τράπεζα Λαμίας έκλεισε.

·        Το Πανεπιστήμιο Αθήνας:13 εκατ.€, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 31 εκατ.€, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 4,5 εκατ.€, Πάντειο Πανεπιστήμιο: 8εκατ.€, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 833.000€, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 1,2 εκατ.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ,

των πρυτανικών αρχών και διοικήσεων είναι τεράστιες

Διαχρονικά φρόντισαν να φορτώσουν τα ιδρύματα με ομόλογα, με τη στήριξη/ανοχή των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Αυτοί ευθύνονται για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο (υπουργείο, πρυτανικές αρχές), που τόσα χρόνια υλοποιούσαν τους προϋπολογισμούς φτώχειας των ιδρυμάτων. Στο ΕΚΠΑ η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό φέτος είναι 7 εκατ. ευρώ ενώ πριν 2 χρόνια ήταν 25 εκατ., στο ΤΕΙ Αθήνας από 20 εκατ. ευρώ πέρσι, φέτος είναι 12,4 εκατ.!!!  Τώρα θέλουν να φορτώσουν όλη τη ζημιά στις πλάτες των φοιτητών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων στα ιδρύματα. 

Αυτό σημαίνει «Πανεπιστήμια και ΤΕΙ επιχειρήσεις»!

Την ίδια στιγμή που οδηγούσαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στην ασφυξία, προωθούσαν την επιχειρηματική λειτουργία τους, λειτουργία που προωθείται ακόμα πιο αποφασιστικά με το νέο νόμο – πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Θέλουν ιδρύματα:

·         που επενδύουν τα αποθεματικά τους, δηλαδή τα χρήματα του λαού, σε τράπεζες με σκοπό το κέρδος

·         που κάνουν μπίζνες με τους καπιταλιστές. Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας χρηματοδοτούν έρευνα που γίνεται κατά παραγγελία από επιχειρήσεις για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

·         που κλείνουν συμφωνίες με εργολάβους για καθαριότητα, σίτιση, συντήρηση.

Αυτοί μας χρωστάνε μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Είναι πρόκληση να συνεχίζεται το αλισβερίσι με τις επιχειρήσεις και να μας λένε ότι δεν περισσεύει τίποτα για μας και τις ανάγκες μας. Πρόσφατα ο εργολάβος της καθαριότητας στο ΕΜΠ μείωσε το μισθό των καθαριστριών κατά 22%. Καμία επιχείρηση και κανένας εργολάβος δεν έχουν θέση στις σχολές. Οι φοιτητές δικαιούνται να σπουδάζουν απρόσκοπτα και δωρεάν με αυξημένους κρατικούς προϋπολογισμούς, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά.

Αυτό το χρέος δεν «κουρεύεται». Ήρθε η ώρα να το ξεπληρώσουν!

 

Βγάλε συμπέρασμα και μπες μπροστά για να μην περάσουν τα σχέδια που μας αφήνουν όλους χωρίς βιβλία και σίτιση. Καταδίκασε τις παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, είναι με την κυβέρνηση και πλασιέ των επιχειρήσεων. Προσπέρασε τις ομάδες ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγάζουν άχνα για την επιχειρηματική λειτουργία.

Συσπειρώσου τώρα στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στη σχολή σου που πολύ καιρό έχουν αποκαλύψει τα σχέδια του Υπουργείου για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πάρε θέση στην πάλη για δωρεάν σίτιση και στέγαση, για να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Οργάνωσε την πάλη σου σε κάθε σχολή και έτος και απαίτησε:

·           Ούτε ένα ευρώ των ΑΕΙ και ΤΕΙ στους καπιταλιστές δανειστές.

·           Οι όποιες απώλειες υπάρχουν από το κούρεμα των ομολόγων των ΑΕΙ και ΤΕΙ να πληρωθούν στο ακέραιο από το κράτος. Τώρα κονδύλι από το κράτος για ΤΕΙ

·           Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας.

·           Να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές.

Καλούμε:

·        Όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να προχωρήσουν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις συλλόγων, ετών, εργαστηρίων, εξαμήνων

·        Την Παρασκευή 30 Μάρτη, στις 12:00 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ.Παιδείας

 

Comments are closed.