Για την «ημέρα καριέρας» – σκλαβοπάζαρο φοιτητών που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΕΜΠ

Στις 30 Μάη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στήνεται ξανά για δεύτερη χρονιά «εκδήλωση επαγγελματικής σταδιοδρομίας και καριέρας» υπό την «αιγίδα» του ΕΜΠ και του δήμου Αθηναίων.
Οι εκδηλώσεις αυτές, δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάγκη των φοιτητών να μορφωθούν και να αποκτήσουν δουλειά με δικαιώματα αντίθετα, αποτελούν σύγχρονο σκλαβοπάζαρο για να κερδίζουν οι πολυεθνικές. Οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές της εκδήλωσης, πασχίζουν να παρουσιάσουν τις εταιρείες ως «σωτήρες» που παρέχουν ευκαιρίες καριέρας για κάθε φοιτητή ή νέο πτυχιούχο, κρύβοντας επιδεικτικά τη μαύρη πραγματικότητα που τους περιμένει, με τις ουρές των ανέργων, την αβεβαιότητα για το «αύριο», την ανασφάλιστη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Άλλη μια φιέστα εξωραϊσμού της επιχειρηματικής δράσης και ζύμωσης της αντίληψης ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι μέσα στις σχολές «γιατί κάνουν καλό».
Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι φοιτητές ανεβάζουν το βιογραφικό τους «στη βάση δεδομένων που θα δοθεί στις εταιρείες» οι οποίες έχουν βγει στη γύρα προσφέροντας κάποιες λίγες θέσεις εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο το μεγάλο ενδιαφέρον των εταιριών για αυτή την εκδήλωση αφού οι νέοι μέχρι 25 ετών αποτελούν τους πιο φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς 400€ ανεξαρτήτως πτυχίου και ειδικότητας.
Κάθε φοιτητής που βλέπει μπροστά του τον εργασιακό μεσαίωνα που χτίζει η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της πρέπει να αναρωτηθεί:
  • Οι εταιρίες που συμμετέχουν στην εκδήλωση και απολύουν εργάτες (π.χ. FRIGOGLASS), επιβάλλουν μειώσεις μισθών (π.χ. 35% μεσοσταθμική μείωση στη ΔΕΗ) και εργασιακές σχέσεις λάστιχο (π.χ. εκ περιτροπής εργασία στην INTRACOM), νοιάζονται για τον φοιτητή και την οικογένειά του ή ψάχνουν «ανταγωνιστικούς», δηλαδή φτηνούς και υποταγμένους εργαζόμενους που θα τους ξεζουμίζουν
  • Οι άνεργοι που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, δεν ξέρουν να κάνουν «ελκυστικό βιογραφικό» και «να κερδίζουν τις εντυπώσεις σε μία συνέντευξη»  όπως αναφέρεται στο κάλεσμα ή είναι θύματα της ανάγκης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη που μεταφράζεται σε  απολύσεις και φτώχεια για τους εργαζόμενους;
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από δράσεις και συμβουλές για το πόσο υποτακτικοί πρέπει να είναι για να τους επιλέξει η επιχείρηση, για το ότι πρέπει να υποτάσσουν την επιστημονική γνώση και τα ταλέντα τους στα συμφέροντα των εταιριών, αδιαφορώντας για το ότι αυτά τα συμφέροντα είναι εχθρικά προς την προκοπή του λαού την οποία πρέπει να υπηρετεί η επιστήμη.
Πρέπει τώρα να οργανώσουν την πάλη τους με το ΜΑΣ για το πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί το λαό, όχι τα μονοπώλια. Για να είναι η μόρφωση και η δουλειά δικαίωμα για όλους και όχι «ευκαιρία» που κερδίζεται σε «ημέρες καριέρας».

Comments are closed.