Κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές, τις φοιτήτριες για διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 12/12 στις 12:00 στα Προπύλαια

Κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές, τις φοιτήτριες για διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 12/12 στις 12:00 στα Προπύλαια διεκδικώντας:

Τώρα επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!

Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.

Ούτε ευρώ για σίτιση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Ούτε σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων!

Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλα τα αντικείμενα σπουδών.

Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κλπ για «μια θέση στον ήλιο». Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν σε παραγωγή νέας γνώσης. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429€ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά απόλυση προσωπικού στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στις σπουδές μας και στη λειτουργία των πανεπιστημίων, κάνει το μέλλον μας αβέβαιο

Πληρώνουμε ήδη ένα κάρο λεφτά για σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα-μετακινήσεις. Τώρα θέλουν να βάλουμε πιο βαθειά τα χέρι στην τσέπη. 150.000 φοιτητές μένουν χωρίς επίδομα θέρμανσης, οι εστίες βάζουν νοίκια, αφήνονται να ρημάζουν, τα δωμάτια δεν αρκούν «ούτε για ζήτω», λέσχες σίτισης ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν.

Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων δεν αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη! Τώρα μειώνουν κατά 28% τις δαπάνες για την παιδεία, βγάζουν στο σφυρί την περιουσία των ιδρυμάτων!

Σε ιδρύματα σε όλη τη χώρα η κατάσταση είναι εκρηκτική. Σε πολλές σχολές λείπουν καθηγητές και βιβλία. Στο Παν. Αιγαίου δεν υπάρχουν καθηγητές για 42 μαθήματα με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάνουν το εξάμηνό τους.

Μετατρέπουν πλήρως τις σχολές σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες να αγοράζουμε πανάκριβα τη γνώση που θα πουλάει το Πανεπιστήμιο Α.Ε. Τα πανεπιστήμια παράγουν έρευνα “κατά παραγγελία” και την ξεπουλάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι κόλαση! Τα πτυχία γίνονται χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα, θέλουν να κυνηγάμε μια ζωή πιστοποιητικά και καταρτίσεις για μια «θέση στον ήλιο» της κακοπληρωμένης δουλειάς! Οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, 2 στους 3 νέους δεν βρίσκουν δουλειά και όσοι βρίσκουν, δουλεύουν σε 5μηνα προγράμματα ψευτοαπασχόλησης με 400€, χωρίς δικαιώματα!

Ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο!

Είναι η πολιτική της κυβέρνησης που αφαιρεί το δικαίωμά μας στη δωρεάν και υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, που μας θέλει αύριο εργαζόμενους-σύγχρονους σκλάβους, που φορτώνει την κρίση στο λαό για να την βγάλουν λάδι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που με τους νόμους των τελευταίων χρόνων για την Ανώτατη Εκπαίδευση ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΕ που με διάφορα προγράμματα χτίζουν το Πανεπιστήμιο Α.Ε., που φέρνουν απολύσεις, πετσοκόβουν κοινωνικές δαπάνες και την ίδια στιγμή μοιράζουν 4,9 δις ευρώ για να πατήσουν πόδι οι επιχειρήσεις στις σχολές.

Κυβέρνηση και ΕΕ υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση και θέλουν τους φοιτητές-αυριανούς εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σκυμμένο κεφάλι, την επιστήμη και την έρευνα να υπηρετούν την κερδοφορία τους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Η πολιτική που βάζει εμπόδια στις σπουδές μας και στη λειτουργία των σχολών είναι η ίδια που απολύει εργαζόμενους στα ιδρύματα ενισχύοντας την αντιλαϊκή επίθεση που εντείνει την υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων!

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων για το δικαίωμά τους στη δουλειά και τη λειτουργία των ιδρυμάτων μας.

Στο ΑΕΙ που λειτουργεί σαν επιχείρηση οι φοιτητές είναι πελάτες, οι εργαζόμενοι αναλώσιμοι.

Στο πανεπιστήμιο που δουλεύει για τις εταιρίες κουμάντο κάνουν τα κέρδη των εργολάβων και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και των φοιτητών.

Σε αυτό το πανεπιστήμιο οι απολύσεις είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων. Με τις απολύσεις τινάζονται στον αέρα φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, φύλαξη κλπ, παραδίδονται οι σχολές μας κομμάτι-κομμάτι στους εργολάβους και τις επιχειρήσεις. Τα κενά που θα δημιουργηθούν θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές δουλεύοντας ανταποδοτικά για να καταφέρουν να σπουδάσουν.

Γιατί να υπάρχουν εργαζόμενοι στην φοιτητική μέριμνα που παραδίδεται σε ιδιώτες;

Γιατί να υπάρχουν εργαζόμενοι στα εκτυπωτικά αφού δεν θα παίρνουμε δωρεάν βιβλία;

Γιατί να υπάρχουν εργαζόμενοι στη φύλαξη όταν οι εταιρίες security περιφρουρούν καλύτερα τις μπιζνες των επιχειρήσεων και καταστέλουν αποτελεσματικότερα τους αγώνες των φοιτητών;

 

Η αντιλαϊκή πολιτική, η πολιτική που χτυπά το δικαίωμά μας στην επιστημονική μόρφωση και τη δουλειά με δικαιώματα υλοποιείται με τον αυταρχισμό, την καταστολή, βάζοντας στο στόχαστρο όποιον σηκώνει κεφάλι όπως τους διοικητικούς υπαλλήλους που στέλνονται διαρκώς στα δικαστήρια, που η απεργία τους καταδικάζεται ως παράνομη. Το έργο το βλέπουμε όλο και πιο συχνά τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό το πανεπιστήμιο δεν μας αξίζει! Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η σύγκρουση με το πανεπιστήμιο Α.Ε. Μόνο έτσι το κίνημα μπορεί να μπλοκάρει ή να καθυστερεί τα μέτρα, να μην οπισθοχωρεί στις δυσκολίες.

 

Κάθε φοιτητής να πάρει θέση στον αγώνα για όσα έχουμε ανάγκη!

Comments are closed.