Ανακοίνωση για 8 Μάρτη

ΖΗΤΩ Η 8η ΜΑΡΤΗ!

Σύμβολο αγωνιστικής διεκδίκησης

με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες!

Μάρτη του 1857:  Ο αγώνας των εργατριών στα υφαντουργία και τα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης, οι οποίες σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους, είναι επίκαιρος και σήμερα.

Ό,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο………  Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα!

Οι νέες γυναίκες από κάθε σχολή, από κάθε χώρο δουλειάς σηκώνουν ψηλά το κεφάλι και αντικρίζουν με σεβασμό  τις υφάντρες και τις ράφτρες της Νέας Υόρκης που σήκωσαν το ανάστημά τους, τις εργάτριες που σε ηλικία όχι μακριά από τη δίκη μας, διεκδίκησαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».

 

Ο αγώνας τους βάφτηκε με αίμα, αλλά δεν πήγε χαμένος, όπως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και γυναικείου κινήματος, έγινε φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

Νέες, φοιτήτριες, σπουδάστριες

Η φετινή 8η Μάρτη είναι σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κουαρτέτου και ΣΕΒ.  Χτυπούν για μια ακόμα φορά το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή ώστε να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πλέον δεν υπάρχει γυναικεία ανισοτιμία αφού δουλεύουμε, ψηφίζουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε καριέρα και οικογένεια! Τα ψέματα αυτά δεν μπορούν να  κρύψουν την πραγματικότητα που βιώνουμε οι νέες κοπέλες των λαϊκών οικογενειών.

Κυβέρνηση, ΕΕ και τα υπόλοιπα κόμματα των μονοπωλίων έχουν το θράσος να υποστηρίζουν ότι κάποια από τα  αντιλαϊκά μέτρα που περνάνε στοχεύουν στην “ισότητα των δύο φύλων»!

Στο όνομα της ισότητας προωθούνται η εργασία ορισμένου χρόνου, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις περιστασιακής απασχόλησης κλπ, οι οποίες ντύνονται με τον μανδύα διευκόλυνσης της νέας γυναίκας ώστε να συνδυάζει την ευθύνη που έχει για το σπίτι και τα παιδιά της με την εργασία της. Σήμερα,  το 60% περίπου των μερικά απασχολουμένων είναι γυναίκες. Τι σημαίνει αυτό για μια νέα γυναίκα; Τα voucher, οι δουλειές σε καφετέρειες και μπαρ κλπ χωρίς ένσημα, περιορίζουν το δικαίωμα μας στην κοινωνική ασφάλιση, αναγκάζοντας μας να ακριβοπληρώνουμε γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα. Επιπλέον, λόγω της φυσιολογίας του οργανισμού μιας γυναίκας, του αναπαραγωγικού της ρόλου, των ιδιαίτερων αναγκών της, έχει ανάγκη από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικών εξετάσεων όπως το τεστ παπ, μαιευτική φροντίδα κλπ. Αν όμως δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο κόστος των υπηρεσιών αυτών, στερούμαστε κάθε παροχή υγείας! Ενώ η εργοδοσία είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει! Από εκβιασμούς θέτοντας ως όρος πρόσληψης την υπογραφή των νέων γυναικών ότι δεν θα μείνουν έγκυες,  μέχρι υποδείξεις για το ντύσιμο αντιμετωπίζοντας τις εργαζόμενες κυριολεκτικά ως βιτρίνα για να προσελκύσουν πελάτες.

 

 

Comments are closed.