Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων

Δελτίο Τύπου
Για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Φοιτητική Μέριμνα

Τη Δευτέρα 25/2, το συντονιστικό συλλόγων οικοτρόφων με τη στήριξη δεκάδων φοιτητικών συλλόγων της χώρας διοργανώσαμε πανελλαδική μέρα δράσης για την φοιτητική μέριμνα, με κινητοποιήσεις σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και Κρήτη. Οι σύλλογοι οικοτρόφων με δυναμική παρουσία καταθέσαμε τα αιτήματα μας σε Υπουργείο Παιδείας, διοικήσεις και περιφερειακές ενότητες, απαιτώντας άμεση λύση στα οξυμένα προβλήματα μας.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση από όλες τις κυβερνήσεις έχει υποβαθμίσει πλήρως τους όρους ζωής των οικοτρόφων! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική δημιουργεί τέτοια προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη διαβίωση, την υγεία και τη φύλαξη μας. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε υποδομές και προσωπικό λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης. Η σίτιση μας, που είναι στην ευθύνη των εργολάβων, γίνεται όλο και χειρότερη με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να απολύονται, φοιτητές να παθαίνουν μέχρι και δηλητηριάσεις από την πτώση της ποιότητας του φαγητού για να κάνουν αυτοί καλύτερο τζίρο. Ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που δεν έχουν μπει ακόμα στην εστία λόγω έλλειψης δωματίων.

 

Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν μη ρεαλιστικά τα αιτήματα μας για αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Την ίδια στιγμή που δίνουν 4,2 δις στο ΝΑΤΟ, εκατομμύρια με fast track διαδικασίες στα διετή προγράμματα, που διαμορφώνουν το αυριανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, προσαρμοσμένο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ παίζοντας το γνωστό «πλέον έργο» αποποιήθηκαν όλες τις ευθύνες πετώντας το μπαλάκι στις διοικήσεις των σχολών, μέχρι και στους ελάχιστους εργαζόμενους που ακόμα δεν έχουν απολύσει στις εστίες!

 

Είναι προκλητικοί! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που παγιώνει την υποχρηματοδότηση στις εστίες, όπως και οι προκάτοχοι της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παγιώνοντας τις ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, καθιστώντας αδύνατη την ανακαίνιση κτηρίων που κρίνονται επικίνδυνα για διαβίωση. Αυτή είναι η πρόοδος που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ! Εκατοντάδες έξω από τις εστίες, δεκάδες να αντιμετωπίζουν μέχρι και τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης μέσα στα σπίτια τους για να ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια οι επιχειρηματίες. Ενώ από τις πιο «προοδευτικές» προτάσεις που λένε κυβέρνηση και διοικήσεις όταν δε «νίπτουν τας χείρας τους» είναι η επιβολή ενοικίων και η ανέγερση νέων εστιών με ιδιώτες.

Η ανυποχώρητη στάση μας επέφερε ορισμένες προφορικές δεσμεύσεις, περί άμεσης επίλυσης προβλημάτων τεχνικής φύσης (αγορά καινούριων καλοριφέρ στην Ξάνθη, αγορά πλυντηρίων και στεγνωτηρίων, αποκατάσταση του πόσιμου νερού στη ΦΕΑ). Ακόμα σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στον πρύτανη του ΕΚΠΑ ειπώθηκε ότι θα υπάρξει τριμερής συνάντηση (κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές, ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων και να σταματήσει η αποποίηση των ευθυνών.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι για να γίνουν αυτές οι δεσμεύσεις πράξη και να ικανοποιηθούν όλες οι διεκδικήσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε εστία, οργανώνουμε τη συζήτηση με γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις κτιρίων. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν τα αιτήματα και το δίκαιο αγώνα μας.

Comments are closed.