ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠ

Συνέντευξη Τύπου

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Καλωσορίζουμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου μας και βρίσκονται στη σημερινή συνέντευξη τύπου. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους εστιακούς φοιτητές που βιώνουν από πρώτο χέρι τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες, τους πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν σπίτι και έρχονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία φοιτητικών εστιών, την έλλειψη δωματίων στις εστίες, τα πολύ υψηλά ενοίκια όλο αυτό το διάστημα!

Δεσμευόμαστε σε όλους αυτούς τους συμφοιτητές μας ότι θα κάνουμε τα πάντα, θα δώσουμε μάχη μέσα από το σύλλογο μας, για να καταφέρουμε να σπουδάζουν όλοι οι φοιτητές σήμερα απρόσκοπτα, να μην εγκαταλείψει κανένας τις σπουδές του, να αντιμετωπιστούν τώρα θα εκρηκτικά προβλήματα των οικότροφων φοιτητών!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Πραγματοποιούμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου γιατί θέλουμε να αναδείξουμε ότι πίσω από πανηγύρια της κυβέρνησης στα κανάλια, πίσω από τη «βιώσιμη ανάπτυξη», την επιστροφή στην «κανονικότητα», βρίσκεται η πραγματικότητα για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειες τους: Βρίσκεται η πολιτική που σαρώνει το δικαίωμα μας στη φοιτητική μέριμνα, οδηγεί χιλιάδες νέους που αναζητούν σπίτι στην πόλη που πέρασαν, χιλιάδες οικότροφους σε αδιέξοδο. Όλοι εμείς που βιώνουμε αυτή την πραγματικότητα όμως έχουμε επιλογή: Ενωμένοι, οργανωμένοι στους συλλόγους μας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που σαρώνει τα δικαιώματα μας για τις επιταγές των επιχειρηματικών συμφερόντων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια, να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Με τη σημερινή πρωτοβουλία επιδιώκουμε να έρθουμε σε επαφή, να γνωρίσουμε, τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη, τους χιλιάδες οικότροφους που μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα μέσα στις εστίες μας. Να ενωθούμε, να συζητήσουμε, να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα μας. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ενωμένοι, μέσα από τους συλλόγους μας, οργανωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε το δικαίωμα μας στη φοιτητική στέγη για όλους όσους το χρειάζονται! Από την σημερινή μας συνάντηση θέλουμε να στείλουμε το πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν επαρχιώτη φοιτητή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει ενοίκια και λογαριασμούς, κανέναν δικαιούχο εστίας χωρίς δωμάτιο. Δεν θα τους περάσει! Θα μας βρουν μπροστά τους!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την ίδια πολιτική που χάραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας, αρνείται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για ανέγερση νέων εστιών.

 

Στην Αθήνα υπάρχουν μόλις 4 εστίες (ΦΕΑ-ΦΕΠΑ-ΑΣΠΑΙΤΕ-ΕΜΠ), που καλύπτουν ουσιαστικά τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΣΣΟΕ και της ΑΣΠΑΙΤΕ. Ολόκληρα ιδρύματα, όπως το ΠΑΠΕΙ, τα ΤΕΙ, το ΓΠΑ, η ΠΑΝΤΕΙΟΣ, στα οποία σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν ούτε ένα κτήριο για τη στέγαση των φοιτητών τους. Ακόμα όμως, και στις ελάχιστες υπάρχουσες εστίες, η πολιτική της κυβέρνησης με την υποχρηματοδότηση, χτυπάει το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση!

Συγκεκριμένα:

Τα δωμάτια είναι ελάχιστα για τις ανάγκες των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση!

Στις νέες φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ υπάρχουν 7 κενά δωμάτια την ώρα που κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 100 αιτήσεις εισδοχής! Μάλιστα φέτος ήδη έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50 φοιτητές παλαιότερων ετών, που σημαίνει ότι αν δε δοθεί τώρα λύση πάνω από 140 φοιτητές θα μείνουν εκτός εστίας, θα σκεφτούν αντικειμενικά μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους! Στη ΦΕΠΑ υπάρχουν μόλις 20 κενά δωμάτια ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 300 κάθε χρόνο! Μάλιστα η διοίκηση της εστίας πέρυσι δήλωνε ότι δε θα πάρει ούτε ένα φοιτητή λόγω μη διαθεσιμότητας δωματίων και τελικά μόνο κάτω από τη συνεχή πίεση των φοιτητικών συλλόγων, των φοιτητών της εστίας, δόθηκαν δωμάτια σε πάνω από τα 2/3 των αιτήσεων. Στις παλιές εστίες του ΕΜΠ, στη ΦΕΑ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ επικρατεί η ίδια εκρηκτική κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές μα στρέφονται προς την αναζήτηση ιδιωτικής στέγης με την πληρωμή ενοικίων.

Τα στοιχεία για το κόστος των ενοικίων σε περιοχές γύρω από τα Πανεπιστήμια στην Αθήνα, είναι αποκαλυπτικά! Δυάρια στο Κουκάκι (περιοχή που εξυπηρετεί τους φοιτητές του Πάντειου Πανεπιστημίου) να αγγίζουν τα 750 ευρώ, στου Ζωγράφου 15 τμ κοστίζουν 350 – 450 ευρώ, ενώ γκαρσονιέρες ξεκινάνε από 250 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 340 ευρώ! Η ίδια κατάσταση σε Αιγάλεω και σε όλο το κέντρο της Αθήνας! Σε αυτά τα έξοδα προστίθενται και άλλες επιβαρύνσεις όπως λογαριασμοί, κοινόχρηστα, σίτιση, κόστος διαβίωσης, μετακίνησης .

Ο παχύς αυτός λογαριασμός έχει οδηγεί εν έτη 2019 να υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές που σκέφτονται μέχρι και να παρατήσουν τις σπουδές τους!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας! Αυτή την ανάπτυξη πληρώνουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους και τώρα στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης!

Ακόμα όμως και οι «τυχεροί» που καταφέρνουν να πάρουν δωμάτιο σε εστία , αφού ολοκληρώσουν ένα διαγωνισμό φτώχειας για να αποδείξουν ότι πληρούν τα απαράδεκτα κριτήρια που επιβάλλουν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με εκρηκτικές καταστάσεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο αντιλαϊκό έδαφος που έφτιαξε αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας, με την υποχρηματοδότηση να ξεπερνάει το 60% των ιδρυμάτων, την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, σαρώνει τα δικαιώματα των φοιτητών στη δωρεάν και με σύγχρονους όρους διαβίωσης, στέγαση! Η πολιτική της υποχρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικό και υποδομές λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης των εστιών!

Σε όλες τις εστίες της Αθήνας υπάρχουν ετοιμόρροπα κτήρια τα οποία έχουν να συντηρηθούν χρόνια, με αποτέλεσμα να πέφτουν σοβάδες από τους τοίχους! Στη ΦΕΑ υπάρχουν καταγγελίες φοιτητών που κάνουν λόγο μέχρι και για κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας αφού πριν λίγες μέρες σχεδόν γκρεμίστηκε τοίχωμα με ρήγμα που υπήρχε για χρόνια και δεν επισκευάζονταν ποτέ. Ολόκληρα κτίρια όπως η Β ΦΕΠΑ είναι ακατάλληλα για στέγαση με βάση υπηρεσίες και μελέτες του κράτους, ενώ δεν έχει προχωρήσει ούτε υποτυπωδώς η διαδικασία ανακαίνισης του. Την ίδια στιγμή σε αυτό το κτήριο μένουν πάνω από 150 φοιτητές!

Την εικόνα αυτή πλαισιώνουν απαρχαιωμένες υποδομές που υπολειτουργούν, χώροι άθλησης όπως γήπεδα, κολυμβητήρια που είναι κλειστά-εγκαταλλελιμένα για χρόνια, ενώ οι χώροι αναψυχής αποτελούν «όνειρα θερινής νυκτός».

Ακόμα λύνουν και δένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φωτισμό γύρω από τις εστίες! Στη ΦΕΑ υπάρχει ένας φύλακας για πάνω από 250 φοιτητές ενώ στη ΦΕΠΑ η αναλογία προσωπικού φύλαξης/φοιτητών είναι 1/200! Σε όλες τις εστίες της Αθήνας δεν υπάρχει επαρκής αριθμός πλυντηρίων. Στις Φοιτητικές εστίες Αθηνών τα ασανσέρ είναι χαλασμένα, με αποτέλεσμα όσοι φοιτητές γυρίζουν τώρα από διακοπές ή μετακομίζουν εκεί, να πρέπει να ανέβουν με τις βαλίτσες μέχρι και τον έβδομο με τα πόδια!

Την ίδια στιγμή λόγω μη συντήρησης των σωληνώσεων δεν υπάρχει ,σε πολλά κτήρια, πόσιμο νερό με τους εστιακούς να αναγκάζονται να αγοράζουν καθημερινά μπουκάλια νερού απέξω!

Τα δωμάτια των εστιακών κάθε τόσο και λιγάκι γίνονται σάουνες καθώς τα συστήματα κλιματισμού δε συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά! Είναι πολλά τα δωμάτια ή ακόμα και τα κτίρια, όπως για παράδειγμα στη ΝΦΕΕΜΠ το κτίριο 15, που δεν έχουν καν κλιματισμό!

Το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση είναι στον αέρα! Με τους εργολάβους, προσπαθώντας να βγάλουν το απαραίτητο επιθυμητό κέρδος, σηκώνονται και φεύγουν αφήνοντας τους οικότροφους νηστικού. Παράλληλα αφήνουν τους εργαζόμενους για μήνες απλήρωτους ενώ όταν πια δεν τους βγαίνουν οι μπίζνες τους, τους πετάνε στο δρόμο! Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων και οικότροφων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση είναι φθηνά και κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να πέφτει συνεχώς η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού. Η δίψα τους για κέρδος είναι τέτοια που δεν δίνουν φαί σε μόλις 40 φοιτητές της ΠΑΝΤΕΙΟΥ που μένουν στη ΦΕΑ! Αυτή τη στιγμή στην εστία της ΦΕΠΑ το εστιατόριο άνοιξε μετά βίας και υποστελεχωμένο, ενώ η σύμβαση με τον εργολάβο αφορά μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι συμβάσεις των εργαζομένων του εστιατορίου είναι αορίστου διαρκείας και πρακτικά μπορεί να απολυθούν ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής-αντισεισμικής προστασίας! Και στις 4 εστίες της Αθήνας έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αντισεισμικός έλεγχος, με αποτέλεσμα όλα τα κτίρια να είναι εκτεθειμένα στο κίνδυνο ενός ισχυρού σεισμού, όπως για παράδειγμα το κτήριο της Β ΦΕΠΑ που αποδεδειγμένα είναι ετοιμόρροπο! Και όλα αυτά την στιγμή που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τους σεισμούς του 99, πόσο μάλλον που η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στους σεισμούς στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, ακόμα και τα όσα χρήματα δίνονται στις εστίες πάνε σε εργολάβους, που όχι μόνο δε συμβάλλουν αλλά αποτελούν την αιτία για τα προβλήματα των εστιών. Ενώ υπογράφουν χρυσά συμβόλαια με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, δεν δίνουν φράγκο για τις ανάγκες μας, συνεχώς υποστελεχώνουν την σίτιση, την συντήρηση, την φύλαξη κλπ. Μάλιστα κάθε φορά που δεν βγαίνουν οι μπίζνες με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, απολύουν εργαζόμενους, μειώνουν την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, ή ακόμα σηκώνονται και φεύγουν αφήνοντας εργαζόμενους απλήρωτους και στο δρόμο, εστιακούς νηστικούς!

Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, το σύγχρονο και ευρωπαικό πανεπιστήμιο, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία! Η ανάπτυξη τους έχει ως αποτέλεσμα να ρημάζουν τα δικαιώματα των εστιακών, χιλιάδες να σκέφτονται μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω των δυσκολιών, για να δίνουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους! Άλλωστε η κυβέρνηση, την ίδια μέρα που πέσανε οι σοβάδες στο κτήριο της ΦΕΑ, ανακοίνωσε τα νέα δωράκια της προς τους ομίλους: Πακέτα εκατομμυρίων με φοροαπαλλαγ, ζεστό κρατικό χρήμα με

το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, άμεση ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων! Την ίδια στιγμή που μόνιμα οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι του ΝΑΤΟ απολαμβάνουν 4,2 δις ευρώ σε μόνιμη βάση!

Καμία αναμονή!

Οργάνωση του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Σήμερα, η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ίδια η κοινωνική εξέλιξη επιβάλουν όλο και περισσότεροι να αυξάνουν το μορφωτικό τους επίπεδο .Για αυτό και θέλουμε το Πανεπιστήμιο που θα εξασφαλίζει στους φοιτητές όλη την απαραίτητη στήριξη για να σπουδάζουν στη σχολή που επιθυμούν και που έχουν περάσει , με κατασκευή σύγχρονων και αναβαθμισμένων εστιών, με την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων!

Στην Αθήνα υπάρχουν δεκάδες κτήρια που μένουν αναξιοποίητα, μπορούν να δώσουν απάντηση στις ανάγκες των φοιτητών, να δοθεί μια για πάντα λύση στο πρόβλημα της στέγασης.

Μπορούμε λοιπόν να σπουδάζουμε απρόσκοπτα! Να έχουμε όλοι όσοι το χρειαζόμαστε δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση!

Μπορούμε να κάνουμε πράξη τα όνειρα και τις ανάγκες μας!

Χρειάζεται αποφασιστικά να μαζικοποιήσουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τους συλλόγους οικοτρόφων! Με μαχητική λειτουργία και δράση, κόντρα στην αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, τη μιζέρια, την απογοήτευση!

Ο σύλλογος είναι η δύναμή μας. Για να συζητάμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να οργανώνουμε τον αγώνα μας για να δίνουμε λύση σε όσα μας απασχολούν, να μαχόμαστε, να ξεπερνάμε τα εμπόδια, οργανωμένα να διεκδικούμε πίσω όσα μας πήραν κυβερνήσεις- ΕΕ- επιχειρηματικοί όμιλοι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να κατακτήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση τη δουλειά και τη ζωή.

Καθένας μόνος του είναι εύκολος στόχος για τις κυβερνήσεις. Μόνο ενωμένοι στους συλλόγους μας μπορούμε να απαντήσουμε στον κοινό μας αντίπαλο!

Για αυτό και καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή να μην «κλείνει την πόρτα» στο αγωνιστικό κάλεσμα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα μέσα στα ίδια μας τα σπίτια! Να ζωντανέψουμε τις εστίες μας με τις συζητήσεις, στις γενικές συνελεύσεις, στις συνελεύσεις σε κάθε έτος, τις συλλογικές μας δράσεις, για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δωρεάν στέγαση!

Για αυτό και καλούμε κάθε φοιτητή που κινδυνεύει ένα μείνει εκτός εστίας, κάθε φοιτητή που δεν την παλεύει να βάζει άλλο το χέρι στην τσέπη για ενοίκια, κάθε φοιτητή που θα καταφέρει τελικά να περάσει στην εστία, να μη χάσει άλλο χρόνο! Τώρα να γνωρίσει το σύλλογο του, να έρθει σε επαφή με το ΔΣ του συλλόγου, να συμμετάσχει στις δράσεις του συλλόγου του για να καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο που τον βάζει η πολιτική της κυβέρνησης! Να πάρει δωμάτιο σε εστία και να ζήσει εκεί όσο χρειάζεται και όπως του αξίζει μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του!

Οι εστιακοί φοιτητές στοχεύουμε σωστά …

…Κόντρα στην κυβέρνηση ΝΔ που συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα μας, ολοκληρώνοντας το έργο που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

…κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Οι κατευθύνσεις τους είναι τα “σκονάκια” των εκάστοτε κυβερνήσεων για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σαρώνοντας τα δικαιώματα μας. Εκεί βρίσκονται οι μόνιμοι φάκελοι, ο Ενιαίος Χάρτης Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προβλέπει τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε μοχλό αύξησης των κερδών των ομίλων. Από εκεί προέρχονται η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και προς τη φοιτητική μέριμνα, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας που κάνει τις εστίες μας έρμαιο της κερδοφορίας των εργολάβων!

…Κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια! Για τα δικά τους συμφέροντα σαρώνονται τα δικαιώματα μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη των δικών τους κερδών είναι αυτή που προϋποθέτει πανεπιστήμια ΑΕ, μόρφωση-εμπόρευμα, καταστολή των αγώνων. Για να μπορούν οι επιχειρηματίες-ιδιώτες στις εστίες να βγάζουν τα κέρδη τους, απολύουν τους εργαζόμενους, αφήνουν τους εστιακούς νηστικούς, μειώνουν την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, δεν δίνουν φράγκο για τη συντήρηση και ανακαίνιση των εστιών!

…Κόντρα στις διοικήσεις των εστιών, στη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που πολλές φορές ξεπερνούν και τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο ζήλο με τον οποίο υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές, συνυπογράφουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς, κλείνουν τα χρυσά deals με τους επιχειρηματίες και μετά «νίπτουν τας χείρας τους» για τα προβλήματα μας!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Μοναδική λύση: Άμεση ανέγερση σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους!

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για ανέγερση νέων εστιών! Το πορτοφόλι της κυβέρνησης είναι γεμάτο! Αυτό το ξέρουν καλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που απολαμβάνουν ζεστό κρατικό χρήμα για τις επενδύσεις τους, μείωση της φορολογίας τους σχεδόν κατά 10% και άλλα τέτοια δωράκια. Το ξέρουν καλά οι ΝΑΤΟικοί που παίρνουν το 2% του ΑΕΠ (4,2 δις) για τους εξοπλισμούς και τις ασκήσεις τους! Το ξέρουμε καλά και οι φοιτητές και οι οικογένειες μας που κάθε χρόνο χτίζουμε με πολύ ιδρώτα τα ματωμένα πλεονάσματα, γεμίζουμε τα δημοσιονομικά κενά. Να τα πάρουν από εκεί και να τα δώσουν για τις ανάγκες μας! Να τα πάρουν από τους λογαριασμούς των ιδρυμάτων που προορίζονται για μπίζνες μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και να τα δώσουν στους εστιακούς!

Έχουν μάλιστα και το θράσος να διαφημίζουν ως «επαναστατική λύση» για το ζήτημα της στέγασης την «διαλλειματική επινοικίαση». Δηλαδή ο φοιτητής να νοικιάζει σπίτι μόνο τους «χειμερινούς μήνες», από τον Οκτώβρη μέχρι το Νοέμβρη. Κανένας φοιτητής να μη συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση! Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση απονομιμοποιεί το δικαίωμα μας για δωρεάν, σύγχρονη και δημόσια στέγαση. Θέλουν να το ξεχάσουμε, να συμβιβαστούμε με το ότι θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές μας! Ας μας απαντήσουν όμως και στο εξής: Αλήθεια όλο τον Ιούνιο, ακόμα μέχρι και αρχές Ιουλίου σε κάποιες σχολές, που οι εξεταστικές δεν έχουν τελειώσει, ή και τέλη Αυγούστου που ξεκινάνε σε ορισμένες σχολές, οι φοιτητές που θα μένουν; Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα , πρακτική άσκηση, κάνουν τη διπλωματική τους εργασία, και χρειάζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να είναι στο Πανεπιστήμιο τι ακριβώς θα κάνουν; Και βέβαια τα λεφτά για να μεταφέρουν οι φοιτητές βιβλία, ρούχα, προσωπικά αντικείμενα κ.α., ποιος θα την πληρώσει; Η απάντηση βέβαια είναι δεδομένη! Οι φοιτητές, που όσα χρήματα εξοικονομήσουν από το να μην πληρώνουν νοίκι τους καλοκαιρινούς μήνες , θα τα ξοδέψουν σε μεταφορές και σε επιπλέον έξοδα διαμονής!

Είναι ψέμα ότι η λύση μπορεί να δοθεί μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δηλαδή ιδιωτικού και δημόσιου ταμείου).

Η συγκεκριμένη λύση όπου έχει εφαρμοστεί έχει ως αποτέλεσμα επιβολή ενοικίου στους φοιτητές! Οι εστιακοί ξέρουμε πολύ καλά πως στις εστίες μένουν τα πιο φτωχά παιδιά, λαϊκών οικογενειών, που αναγκάζονται να δουλέψουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, πόσο μάλλον να βάζουν και το χέρι στην τσέπη για την διαμονή τους στις εστίες. Ξέρουμε όμως επίσης και τι θα πει επιχειρήσεις και εργολάβοι μέσα στις εστίες μας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα διογκώνει το πρόβλημα, δεν το λύνει. Επειδή υπάρχουν εργολάβοι στις νέες εστίες του ΕΜΠ και δεν δίνουν δεκάρα για να συντηρηθούν τα μηχανήματα, το εστιατόριο έχει πάρει 3 φορές φωτιά τα τελευταία χρόνια, επειδή υπάρχουν εργολάβοι και δεν συντηρούν τα ασανσέρ στη ΦΕΑ αναγκάζονται να ανεβαίνουν 7 ορόφους με τα πόδια, επειδή υπάρχουν εργολάβοι στη σίτιση της ΦΕΠΑ, απολύουν εργαζόμενους, υπογράφουν συμβάσεις μιας βδομάδας για υπέρογκα ποσά!

Την ίδια στιγμή είναι προκλητικές οι φωνές που ισχυρίζονται πως θα λυθεί το πρόβλημα αν διώξουμε από τις εστίες όλου τους φοιτητές που έχουν περάσει τα ν+2 έτη σπουδών τους.

Οι διοικήσεις των τμημάτων ήδη έχουν αρχίσει να στέλνουν ραβασάκια στους οικότροφους που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών και να τους απειλούν να φύγουν από την εστία! Δε θα περάσει! Οι λογικές αυτές που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και που αναπαράγουν οι διοικήσεις θέλουν διχασμένους τους φοιτητές: Τους πρωτοετείς να μαλώνουν με φοιτητές μεγαλύτερων ετών και να μην βλέπει κανείς την πραγματική αιτία που πετάει τους φοιτητές έξω από τις εστίες. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και να εγκατέλειπαν αυτοί οι φοιτητές τις εστίες, το πρόβλημα δεν θα λυνόταν καθώς αποτελούν τη μειοψηφία μέσα στα Πανεπιστήμια.

Εμπόδιο για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών δεν είναι οι συνάδελφοι μας! Είναι είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και αναγκάζει 1 στους 2 φοιτητές να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα, η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων που έχει ανεβάσει το κόστος σπουδών κατά κόρων! «Βάρος» είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, αναγκάζει το 50% των πρωτοετών φοιτητών να δουλεύουν για να καταφέρουν να σπουδάσουν, μόλις το 9% των φοιτητών που δικαιούνται εστία να παίρνουν δωμάτιο!

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπολογίζει τους αγώνες μας, μετράει τον οργανωμένο αγώνα των οικότροφων μέσα από τους συλλόγους τους, που τους χαλάει τα σχέδια, διεκδικεί αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα!

Τους ενοχλούν οι αγώνες μας γιατί μόνο μέσα από αυτούς μπορούμε να τα καταφέρουμε! Γιατί κανένας μόνος του δεν κατάφερε ποτέ τίποτα.

Η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να μας βγάλει νικητές στην προσπάθεια να κατακτήσουμε τους στόχους και τα όνειρα μας

Αυτό το γνωρίζουν οι οικότροφοι φοιτητές που ενώ λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας οι κυβερνήσεις τους απαγόρευαν την είσοδο στην εστία, οργανωμένοι στους συλλόγους τους και ενωμένοι στο συντονιστικό τους κατάφεραν να πάρουν τα δωμάτια τους, την περυσινή χρονιά.

Αυτό το γνωρίζουν οι οικότρφοι που σε μια σειρά εστίες, δεν βάζουν πλέον το χέρι στην τσέπη για τις υποδομές σε θέρμανση, η ψύξη, η σίτιση, η συντήρηση της εστίας!

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα:

· Χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης, της ανοχής στην πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας όλων των κυβερνήσεων

· Στέλνει το μήνυμα ότι η νέα γενιά δε κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τα όνειρα της

· Διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, του οργανωμένου αγώνα, νέους που μέχρι πριν ακολουθούσαν τον ατομισμό, τη παθητική αποδοχή της σφαγής των δικαιωμάτων μας.

Τελικά μας βγάζουν ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά για να δώσουμε από καλύτερους όρους τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, μας προετοιμάζουν για να βγούμε νικητές στη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Αυτά τα ξέρουν οι κυβερνήσεις, το ξέρει η ΕΕ, αλλά και τα αφεντικά που υπηρετούν, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για αυτό και προσπαθούν να κάμψουν την ορμή των αγώνων μας είτε με την άμεση καταστολή, την τρομοκρατία, τη βία, είτε με τον εγκλωβισμό των αγώνων μας σε λογικές ήττας, ενσωμάτωσης στη διαχείριση της σφαγής των δικαιωμάτων μας.

Οι σύλλογοι οικοτρόφων βάζουμε φρένο στα σχέδια τους!

Παλεύουμε για άσυλο στα δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στις εστίες κόντρα στην προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές, το εργατικό-λαϊκό κίνημα! Είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων μας, για να μπλοκάρουμε την επίθεση στα δικαιώματα μας και να διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Μετράνε και υπολογίζουν το μπόι του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Για αυτό και θέλουν να το καταργήσουν!

Το παίρνουν από τους φοιτητές για να το δώσουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους στις πλάτες των φοιτητών! Για να υλοποιείται ανεμπόδιστη η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Για να το δώσουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, να υλοποιούν ανεμπόδιστα τις κατευθύνσεις τους μέσα στα Πανεπιστήμια, να περνάνε τις ανυπόστατες και αντιεπιστημονικές θεωρίες τους, τον αντικομουνισμό! Για να το δώσουν στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, να χύνουν το ιμπεριαλιστικό τους δηλητήριο, να κάνουν έρευνα οι φοιτητές για τα επικίνδυνα δολοφονικά τους σχέδια!

Θέλουν να στείλουν το μήνυμα τόσο στους φοιτητές ότι «όσα ξέραμε περί αγώνων και διεκδίκησης θα τελειώσουν είτε με το καλό είτε με το κακό» όσο και στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι είναι διατεθειμένοι να φέρουν εις πέρας κάθε βρώμικη αποστολή που τους αναθέτουν!

Η προσπάθεια τους θα πέσει στο κενό!

Δεν τσιμπάμε στα προσχήματα τους!

Ειδικά μέσα στις εστίες μας, πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι ευθύνεται το άσυλο για την εγκληματικότητα και την ανομία!

Είναι ψέμα και κανένας φοιτητής δεν πρέπει να τσιμπήσει σε αυτό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιούν φαινόμενα που η δική τους πολιτική, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, δημιουργεί μέσα στα πανεπιστήμια, με τεράστιες ελλείψεις στη συντήρηση, το φωτισμό, τη φύλαξη! Άλλωστε οι φοιτητές έχουμε πείρα. Μέσα στο καλοκαίρι, στο ΤΕΙ Χαλκίδας άγνωστοι προκάλεσαν διάφορες φθορές. Την ευθύνη όπως κατήγγειλε ο σύλλογος των οικοτρόφων δεν την έχει το άσυλο αλλά το γεγονός ότι εδώ και 6 ολόκληρους μήνες το ΤΕΙ Χαλκίδας δεν έχει καθόλου προσωπικό φύλαξης με συνέπεια όλα τα κτίρια να μένουν συνεχώς αφύλαχτα και ξεκλείδωτα, κάτι που έχει επανειλημμένα καταγγείλει ο Σύλλογος Φοιτητών αλλά και το ότι η έλλειψη περιμετρικού φωτισμού στους χώρους γύρω από την Εστία και το ΤΕΙ καθιστά αυτούς τους χώρους επικίνδυνους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν είναι τα ΜΑΤ λοιπόν, που λείπουν από τις σχολές! Είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η κατάργηση της εκπαίδευσης-εμπόρευμα, η αναβάθμιση των σπουδών μας! Και για να τελειώνουμε με τις φτηνές δικαιολογίες ο ίδιος ο ποινικός κώδικας που ισχύει εδώ και τόσα χρόνια προβλέπει ότι «η επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων»! Άρα με τον υπάρχον ποινικό κώδικα μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα φαινόμενα που επικαλούνται για την κατάργηση του ασύλου!

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Με βάση τα παραπάνω, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε το αγωνιστικό σχέδιο δράσης που προτείνουμε να υιοθετηθεί από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικοτρόφων το αμέσως επόμενο διάστημα!

-Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία της συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 10/09, στις 12:00! Να είναι εκατοντάδες οι φοιτητές που θα κάνουν ξεκάθαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα τόσο εύκολα! Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους μέχρι και την τελευταία στιγμή να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να δώσουν μαζικό παρών στη συγκέντρωση! Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να μπει και ο τελευταίος στις εστίες! Η συγκέντρωση αποτελεί το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για να γνωριστούμε με τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη! Τους καλούμε να δώσουν το παρών, να συζητήσουμε, να οργανώσουμε από κοινού τις μάχες που έχουμε μπροστά μας!

-Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και ιδρυμάτων! Να διεκδικήσουν την άμεση ανέγερση νέων εστιών, να επινοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν πάρουν δωμάτια στην εστία, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

-Παίρνουμε άμεσα μέτρα αλληλεγγύης από τους φοιτητικούς συλλόγους σε κάθε εστία και τμήμα. Δίνουμε το χέρι σε κάθε φοιτητή που μένει έξω από την εστία! Οι σύλλογοι οικοτρόφων και οι φοιτητικοί σύλλογοι να πρωτοστατήσουν στην κοινή πάλη με αυτούς τους φοιτητές! Να δημιουργηθούν σε κάθε σχολή και τμήμα επιτροπές φοιτητών που διεκδικούν δωμάτιο σε εστία! Να οργανωθεί και να δυναμώσει η κοινή μας πάλη!

-Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους τη Δευτέρα 09/09, να πρωτοστατήσουν σε παρεμβάσεις-ενημερώσεις για την αγωνιστικό σχέδιο δράσης μας. Με ενημερώσεις στα αμφιθέατρα για τη συγκέντρωση της Παρασκευής, μοίρασμα των ανακοινώσεων των συλλόγων που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, πανό σε όλες τις σχολές!

-Θέτουμε τις διεκδικήσεις μας και καλούμε να υιοθετηθούν πλατιά και άμεσα από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους!

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία!

 

  • Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος,
  • Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες.
  • Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των εστιακών!
  • Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.

           Υπάρχουν κτήρια στην ευθύνη του κράτους και του Πανεπιστημίου που μπορούν να αξιοποιηθούν για να                 γίνουν φοιτητική εστία! Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε ενδεικτικά μερικά αυτά που οι                   κυβερνήσεις και οι διοικήσεις κρατάνε κρυφά από τους φοιτητές ή τα αξιοποιούν για μπίζνες μακριά                         από τις ανάγκες μας!

 

  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες.
  • Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
  • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους.
  • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.
  • Όχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση-ενοικίαση των κλινών.
  • Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους.
  • Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.
  • Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Δε σκύβουμε το κεφάλι!

Αγωνιζόμαστε μέσα από τους συλλόγους μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Comments are closed.