Πλαίσιο πάλης και δράσης της σύσκεψης 14 Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, Πέμπτη 17/10/2019. Οι φοιτητικοί σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ. Μηχανικών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ και ΑΣΚΤ.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές γενικές συνελεύσεις των συλλόγων που πραγματοποιούνται σε όλες τις σχολές της Αθήνας και την υπόλοιπη Ελλάδα, τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στα φοιτητικά συλλαλητήρια που διεκδικούν άμεση κρατική χρηματοδότηση, απόσυρση τις ισοτιμίας κολλεγίων-πανεπιστημίων, ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση που θα διαγράφει φοιτητές και θα πολλαπλασιάσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Οι φοιτητές ενωμένοι, με τους φοιτητικούς τους συλλόγους στέλνουν σημαντικό μήνυμα στη κυβέρνηση της ΝΔ πως η πολιτική της στα πανεπιστήμια ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Θα μας βρει απέναντί της, όπως μας έβρισκε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ισχυρό χτύπημα στα μορφωτικά, επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Την φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας κατά γράμμα τους νόμους Γαβρόγλου, ετοιμάζοντας νέο νομοσχέδιο που θα σαρώσει ότι έχει μείνει όρθιο θα της την κόψουμε!!!

Οργανωνόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε για σπουδές-δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για την κατάργηση του ασύλου, βγαίνουμε στο δρόμο, δυναμώνουμε τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις μας, βάζουμε στο στόχαστρο όσους στερούν τα δικαιώματά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

Να δοθεί τώρα άμεσο, έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα όπου μόνο 9 στους 100 δικαιούνται δωμάτιο σε εστία και αυτό σε άθλιες συνθήκες,

Στον νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στη παιδεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη μας για να πληρώνουμε απαραίτητα συγγράμματα και σημειώσεις που δεν μας παρέχονται αλλά απατούνται για να μάθουμε και να περάσουμε τα μαθήματα, πανάκριβα εισιτήρια για την μετακίνησή μας στα ελάχιστα μάλιστα δρομολόγια λεωφορείων που υπάρχουν, τα νοίκια που έχουν χτυπήσει κόκκινο. Στην πλειοψηφία των σχολών δεν υπάρχουν ούτε βασικές υποδομές για την στήριξη συναδέλφων μας ΑΜΕΑ.

Να εξασφαλιστεί σε όλα τα προγράμματα σπουδών πως θα παίρνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για το επάγγελμά μας, με το πτυχίο μας θα μπορούμε να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε σεμινάρια, διαλέξεις, να μαζεύουμε πιστοποιητικά για να καταφέρουμε να μάθουμε απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται στο αντικείμενό μας. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά έχουν φτάσει στα ύψη ενώ κάθε τόσο γίνονται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που οδηγούν βασικά μαθήματα να μεταφέρονται στα μεταπτυχιακά επί πληρωμή ή σε πιστοποιητικά που πουλάνε τα ίδια τα ιδρύματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η ισοτιμία κολλεγίων-πανεπιστημίων που η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα θέτει «σαν τον κλέφτη» με τροπολογία είναι η συνέχεια της 1ης ισοτιμίας που έγινε πριν ένα χρόνο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η οδηγία, που είναι βασική της ΕΕ, αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στο πτυχίο και στο εργασιακό μας μέλλον. Εισάγει στο όνομα της ισοτιμίας την τζάμπα ή πολύ φτηνή εργασία των αποφοίτων του εξωτερικού ως «προπαρασκευαστικό διάστημα» για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα. Ανοίγει το δρόμο δηλαδή για παραπέρα χτύπημα των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων ενώ ενισχύει τις ήδη πολλές κατηγοριοποιήσεις πτυχίων-αποφοίτων που υπάρχουν. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολλεγίων από κοινού να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει αυτή η οδηγία. Διεκδικούμε όλοι μαζί να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, το πτυχίο μας να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, να έχουμε όλοι συλλογική σύμβαση εργασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ.

Το ν+2, η πρόσβαση του 10 ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! Δεν θα δεχτούμε νέα εμπόδια στις σπουδές μας! Η πλειοψηφία των φοιτητών ήδη εργάζεται χωρίς καμία διευκόλυνση και στήριξη για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές (ειδική εξεταστική, εργαστήρια, εκπαιδευτικές άδειες κλπ), οι επί πτυχίο εξεταστικές έχουν καταργηθεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τουλάχιστον προκλητικά τα λόγια της υπουργού πως θέλει να βάλει κανόνες στη συμπεριφορά των φοιτητών και πως δεν χωράμε στα πανεπιστήμια! Την ώρα που ετοιμάζουν διαγραφές φοιτητών πολλαπλασιάζουν τις δομές κατάρτισης, μαθητείας και αναβαθμίζουν τις διετείς σπουδές εκεί θέλουν να στρέψουν ένα μεγάλο τμήμα νέων για να ικανοποιηθούν για μια ακόμα φορά οι επιθυμίες των μεγάλων επιχειρηματιών.

ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΣΑΡΩΝΟΥΝ!!

Δύναμή μας είναι η συλλογική οργανωμένη δράση, η συζήτηση στις γενικές συνελεύσεις, τις συνελεύσεις ετών και τμημάτων, οι αποφάσεις που συλλογικά παίρνουμε και δρούμε απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων που υπηρετούν. Δύναμή μας είναι η κοινή δράση και συμπόρευση με τον εργαζόμενο λαό, τους μαθητές όλους όσους πλήττονται από την ίδια πολιτική και έχουμε κοινό συμφέρον να την αντιμετωπίσουμε.

Βάζουμε στο στόχαστρο τη κυβέρνηση της ΝΔ που νομίζει πως θα κάτσουμε στα αυγά μας και θα δεχτούμε να περνάει ανενόχλητη μέτρα που χτυπούν τις σπουδές, τη μόρφωση και το εργασιακό μας μέλλον. Είναι απέναντί μας και ο ΣΥΡΙΖΑ που ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τη κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Οι νόμοι Γαβρόγλου έβαλαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, που διαμόρφωσαν πτυχία- φοιτητές- πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών, αποσύνδεσαν ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, έκαναν την πρώτη ισοτιμία πανεπιστημίων-κολλεγίων, δημιούργησαν τους ενεργούς-ανενεργούς φοιτητές, ενίσχυσαν το σχολείο ως εξεταστικό κέντρο, ενίσχυσαν την μαθητεία και δημιούργησαν τις διετείς σπουδές. Ο ένας συνεχίζει το έργο του άλλου γιατί και οι δυο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλουν η μόρφωση να είναι εμπόρευμα, οι φοιτητές πελάτες, τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις και τα πτυχία μας απλά προσόντα που δεν θα κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στο εργασιακό μας μέλλον. Δεν τσιμπάμε στη κοροϊδία των διοικήσεων που «νίπτουν τας χείρας τους» για τα προβλήματα που έχουμε και αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΑ!

  • Οργανώνουμε τη συζήτηση και ενημέρωση σε κάθε αμφιθέατρο ώστε όλοι οι φοιτητές να μάθουν για τις εξελίξεις, για τη πορεία των κινητοποιήσεων που έχουμε αποφασίσει, να γίνουν περισσότεροι οι φοιτητές που επιλέγουν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης.
  • Δίνουμε ζωντάνια στις καταλήψεις των σχολών μας, οργανώνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες.
  • Είμαστε σε ετοιμότητα για απάντηση με άμεσο φοιτητικό συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης της ισοτιμίας κολλεγίων-πανεπιστημίων που θα φέρει η κυβέρνηση μαζί με το πολυνομοσχέδιο.
  • Συντονίζουμε τη δράση μας με τους μαθητές και τους φοιτητικούς συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν πάρει απόφαση για κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας24/10.
  • Οργανώνουμε συνέντευξη τύπου των συλλόγων έξω από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να ενημερώσουμε πλατιά για τα αιτήματά μας και να απατήσουμε άμεσα μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας.
  • Προετοιμάζουμε το νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων αυτή την εβδομάδα για να συνεχίσουμε τον αγωνιστικό μας σχεδιασμό.

Comments are closed.