ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

· Το 25% των κλινών ΜΕΘ στην χώρα μας είναι κλειστές εδώ και 15 χρόνια. Πάνω από 100 κρεβάτια είναι κλειστά. Πριν από από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του SARS – Cov – 2 στην Ελλάδα διασωληνωμένοι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους, λόγω έλλειψης κρεβατιών. Στην Ιταλία αντιστοιχούν 8 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (στην χώρα μας 6!). Σε περιοχές όπως η Λομβαρδία ήδη δεν υπάρχουν άδεια κρεβάτια ΜΕΘ, οι γιατροί διαλέγουν ποιος θα μείνει εκτός ΜΕΘ με βάση την πιθανότητα επιβίωσης.

· Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας φτάνουν τις 30.000. Δηλαδή το 40-50% των οργανικών θέσεων είναι κενές με αποτέλεσμα -σε συνθήκες “κανονικότητας” και όχι πανδημίας- την σωματική και πνευματική εξουθένωση των υγειονομικών, τις αναμονές και τις καθυστερήσεις σε ραντεβού για εξετάσεις, χειρουργεία κλπ

· Η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να επιφορτίζονται με το βάρος όλων των περιστατικών. Το 2013 έκλεισαν από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τα εξής νοσοκομεία: Πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα, τα οποία παρέμειναν κλειστά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

· Λόγω της πανδημίας ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός από τα «έκτακτα που δεν δύναται να αναβληθούν».

 

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας στην χώρα μας. Αυτές οι τραγικές ελλείψεις το καθιστούν ουσιαστικά ανοχύρωτο όχι μόνο μπροστά σε μια πανδημία αλλά και στην έξαρση της εποχικής γρίπης (οι νεκροί λόγω της γρίπης είναι 90 φέτος). Αυτή την κατάσταση βιώνουμε από πρώτο χέρι καθημερινά στις κλινικές μας βλέποντας τα ράντζα στους διαδρόμους, την εντατικοποίηση των υγειονομικών, τις συνθήκες “πολέμου” στις εφημερίες κλπ.

 

Αυτές οι τραγικές ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Ήταν γνωστές πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή, που θεωρεί την υγεία εμπόρευμα, που χρησιμοποιεί τα κριτηρία “κόστος – όφελος” όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού. Με βάση αυτά τα κριτήρια μας εκπαιδεύουν να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε ως μελλοντικοί γιατροί όταν ακούμε συχνά στα αμφιθέτρα και τις κλινικές μας ότι το κόστος μιας θεραπείας, κάποιας εξέτασης κ.α.. γίνεται κριτήριο για το αν θα πρέπει να την επιλέγουμε ή όχι.

 

Γνωρίζουμε καλά ότι η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας και η αυστηρή τήρηση των υποδείξεων των επιστημονικών φορέων από όλους είναι επιβεβλημένη σε τέτοιου είδους πανδημίες. Η επίκληση όμως μόνο στην ατομική ευθύνη, δεν μπορεί να κρύψει την τεράστια κρατική ευθύνη, ούτε να συσκοτίσει το πραγματικό πρόβλημα, τον πραγματικό κίνδυνο: Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση, αυτά που αναδεικνύουν και διεκδικούν οι υγειονομικοί πριν ακόμα από την εμφάνιση του κορονοϊού, η εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί! Πώς στα αλήθεια θα μπορέσει να θεραπευθεί το 5% αυτών που θα νοσήσουν, που γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όταν στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 567 ανοικτές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και 110 κρεβάτια παραμένουν ακόμα κλειστά; Ενώ ήδη ο μέσος όρος των ανθρώπων που ήταν σε αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ πριν από την επιδημία του κορονοϊού ανερχόταν σε 20 άτομα. Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το δημόσιο σύστημα υγείας όταν υπάρχουν 30.000 κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού;

 

Ως φοιτητές Ιατρικής στεκόμαστε στο πλευρό των γιατρών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ειδικά αυτές τις μέρες, σε έναν άνισο αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού μας. Παίρνουμε θέση πλάι τους στον αγώνα, πλάι στα σωματεία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

 

 

Διεκδικούμε:

 

· Να υπάρξει ενημέρωση του ΔΣ του ΣΦΙΑ από τη διοίκηση της σχολής για τις ενέργειες που προτίθενται να γίνουν ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη χαθούν εργαστήρια, σεμινάρια ή άλλα μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης με τις αντίστοιχες αναπληρώσεις που θα χρειαστούν, εξασφαλίζοντας την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φοιτητών. Η τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την απρόσκοπτη παρακολούθηση όλων των φοιτητών, αλλά κυρίως, ειδικά σε περιπτώσεις εργαστηρίων, δεν εξασφαλίζει τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία.

· Ιδιαίτερα να παρθούν μέτρα ώστε να μην χαθούν οι κλινικές των φοιτητών 3-4-5-6ου έτους στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και μετά το άνοιγμα των σχολών η κατάσταση στα νοσοκομεία θα παραμένει κρίσιμη.

· Να ανοίξουν ταυτόχρονα οι λίστες για τη δήλωση ειδικότητας για όλους τους φετινούς απόφοιτους των ιατρικών σχολών, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στη λήψη πτυχίου.

· Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον κορονοϊό σε όσους φοιτητές Ιατρικής ασκούσαν την κλινική τους στα νοσοκομεία και εμφανίζουν συμπτώματα.

· Να πραγματοποιηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας, διδασκαλίας και έρευνας της σχολής, τις φοιτητικές εστίες και τη λέσχη σίτισης. Τακτικές επαναλήψεις και έλεγχοι.

· Να διατεθούν από το κράτος όλοι οι πόροι για την άμεση προμήθεια των απαραίτητων υλικών καθαρισμού και απολύμανσης (π.χ. αντισηπτικά, σαπούνια, απολυμαντικά κ.λπ.) σε σχολές, εστίες και λέσχες.

· Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών για την καθαριότητα.

· Αυξημένα μέτρα υγιεινής και πρόληψης στη λέσχη των σχολών Υγείας, με μονιμοποίηση του προσωπικού και άμεση πρόσληψη νέου για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Καμία απόλυση στο όνομα των έκτακτων συνθηκών. Λειτουργία των λεσχών με ωράριο που θα αποτρέπει τη μεγάλη συνάθροιση. Το φαγητό να διατίθεται συσκευασμένο.

· Να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων των φοιτητών που θα γυρίσουν σπίτι τους για αυτές τις δύο βδομάδες. Ειδικότερα, να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα πλοία, τρένα, σε όλα τα ΜΜ και να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου για αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι φοιτητές το επιθυμούν να ταξιδέψουν.

· Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

· Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

· Άμεση κεντρική προμήθεια αναγκαίων υλικών με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας.

Comments are closed.