ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗN ΠΑΝΣΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΠΑ Μέτρα για να μην αποκλειστεί κανείς από την εξεταστική

Λίγες μέρες μόνο πριν από την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτέμβρη και οι φοιτητές πασχίζουμε πάλι μπροστά στα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αντί η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι Πρυτανεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κρύβονται "πίσω από το δάχτυλό τους", βγάζοντας ανακοινώσεις που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ανακοινώνοντας σχεδόν μια μέρα πριν τη συνεδρίασή της με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει αλλαγές σε προγράμματα σπουδών, πίσω από την πλάτη των φοιτητών, την ίδια ώρα που δεν λέει κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστεί ισότιμη και ασφαλής πρόσβαση στην εξεταστική, πως θα λυθούν τα δεκάδες προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχολές.

Σε αρκετά τμήματα δεν έχουν ανακοινωθεί ολοκληρωμένα τα προγράμματα της εξεταστικής ή οι τρόποι εξέτασης των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε μαύρα σκοτάδια για το πώς θα εξεταστούμε. Αντίστοιχα αρκετοί καθηγητές αρνούνται να ανακοινώσουν και δεύτερο τρόπο εξέτασης με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να αποκλείονται από την εξεταστική. Στη δια ζώσης εξεταστική δεν ξέρουμε τι μέτρα υγιεινής θα παρθούν μιας και τα προηγούμενα αποδείχτηκαν ανεπαρκή, ενώ συνεχίζει να επικρατεί τραγική κατάσταση στα λεωφορεία με τους φοιτητές και το λαό της περιοχής γύρω από τα πανεπιστήμια μα να στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Όσο για την εξ αποστάσεως εξεταστική δεν έχει υπάρξει καταγραφή των υλικοτεχνικών ελλείψεων που έχουν οι φοιτητές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξεταστούν. Ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να εξασφαλίσει πως δεν θα χάσει κανείς την εξεταστική του λόγω προβλημάτων σύνδεσης και δικτύου.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι φοιτητές και οι φοιτητικοί μας σύλλογοι βρεθήκαμε έξω από το κτίριο της Πρυτανείας αλλά και στις Σχολές μας, για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας και να μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να αποκτήσουμε πρόσβαση στην διαδικασία της Συγκλήτου, αφού πρώτα δεν υλοποίησαν το αίτημα των Συλλόγων για την παροχή του λινκ της τηλεδιάσκεψης. Μετά από κυνηγητό με προέδρους τμημάτων και καθηγητών και αφού ακούσαμε απαράδεκτες δικαιολογίες όπως "η συγκεκριμένη Σύγκλητος δεν αφορά τους φοιτητές" και "είναι αποχαιρετιστήρια για κάποιους καθηγητές που φεύγουν" κατορθώσαμε για μικρό χρονικό διάστημα να παρέμβουμε.

Για άλλη μια φορά δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις παρά μόνο ευχολόγια με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη σύγκλητος "για τα θέματα των φοιτητών", ενώ η εξεταστική θα έχει ήδη αρχίσει. Χαρακτηριστικά στο αίτημα για παροχή δωρεάν ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) πέταξαν το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη των φοιτητών που "έτσι και αλλιώς πρέπει να έχουν μάσκα στην κανονική τους ζωή" και αρκέστηκαν στις μερικές χιλιάδες μάσκες που έχουν κάποια από τα τμήματα. Ενώ μετά από πίεση καταφέραμε να αποσπάσουμε δέσμευση πως η Πρυτανεία θα ζητήσει την πύκνωση των δρομολογίων που εξυπηρετούν τις σχολές και ειδικά την Πανεπιστημιούπολη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η Σύγκλητος να πάρει θέση και να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής για να μην κινδυνέψει η υγεία φοιτητών και εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές αλλά και στη φοιτητική εστία.

  • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.

  • Να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές της Σχολής ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν.

  • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα Τμήματα.

  • Να ανακοινωθούν τώρα εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης για όλους τους φοιτητές, αξιοποιώντας απαλλακτικές εργασίες με τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα.

  • Να ανακοινωθούν τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση όλοι οι τρόποι και οι ημερομηνίες εξέτασης μαθημάτων.

  • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση εξαιτίας αυτού.

  • Να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για επανεξέταση σε περίπτωση απώλειας δικτύου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων στην εξ αποστάσεως εξεταστική.

  • Δυνατότητα επανεξέτασης για όσους φοιτητές το επιθυμούν στα μαθήματα που έδωσαν στην εαρινή εξεταστική δεδομένων των δυσκολιών και των προβλημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και επηρέασαν τις επιδόσεις μας.

  • Να προσαρμοστούν τα θέματα στο χρόνο της εξέτασης και με βάση τη διδασκαλία στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους της σχολής με καθημερινές απολυμάνσεις και αξιοποίηση όλων των δυνατών χώρων, ώστε να τηρηθούν αποστάσεις και ωράριο για την εξεταστική που θα αποτρέπει τη συνάθροιση.

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση της σχολής και της εστίας.

  • Να γίνει με ευθύνη των Τμημάτων και της Πρυτανείας καταγραφή όλων τον ελλείψεων που έχουν οι φοιτητές σε εξοπλισμό και δίκτυο ώστε να καλυφθούν άμεσα. Να δοθεί δωρεάν υπηρεσία απεριόριστου internet (streaming) για την εξεταστική περίοδο.

  • Αξιοποίηση των εργαστηρίων, των αιθουσών που διαθέτουν Η/Υ και των Βιβλιοθηκών από τους φοιτητές για να εξεταστούν.

  • Ανάρτηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε μάθημα στις πλατφόρμες, ώστε να έχουν σταθερά πρόσβαση οι φοιτητές.

  • Να μην προχωρήσει καμία αλλαγή προγράμματος σπουδών χωρίς να ενημερωθούν οι φοιτητές.

  • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα.

  • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.

  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.

  • Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε κάθε φοιτητή. Να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι Η/Υ των Ιδρυμάτων για να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές.

  • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

Αντί να μας καλούν σε συνέτιση και συμμόρφωση κουνώντας το δάχτυλο, να πάρουν τώρα όλα τα μέτρα για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει μπροστά στην εξεταστική για να μην αποκλειστεί κάνεις, να πάρουν όλα τα μέτρα για να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Comments are closed.