Κυβέρνηση και υπουργείο να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας ότι οι φοιτητές "επιστρέφουν στα αμφιθέατρα" χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αδιαφορία για τις ανάγκες των φοιτητών. Μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου χιλιάδες φοιτητές δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα εξεταστούν, οι οικογένειές τους εξακολουθούν να πληρώνουν νοίκι ή προσπαθούν να εξασφαλίσουν το κόστος επιστροφής των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους χωρίς να ξέρουν αν στην πραγματικότητα αυτοί θα παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ όσοι προετοιμάζονται για την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου πασχίζουν πάλι μπροστά στα ίδια εμπόδια.

Αποτελεί θράσος να κάνει λόγο το Υπουργείο για ομαλή συνέχιση της φοίτησης μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όταν σε όλη τη χώρα φοιτητές, φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν μαζικά κοψίματα φοιτητών στην εαρινή εξεταστική εξαιτίας έλλειψης εξοπλισμού, σύνδεσης στο διαδίκτυο και τεχνικών προβλημάτων που εξακολουθούσαν σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου αλλά Υπουργείο και διοικήσεις δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για να τα επιλύσουν. Αυτή τη στιγμή ακόμη και όσοι παρακολούθησαν και εξετάστηκαν επιτυχώς στα μαθήματα τους δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους τις σπουδές τους αφού και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να διδάξουν τα μαθήματα όπως είναι απαραίτητο, άφησαν τεράστια κενά στην ύλη, έκαναν προσαρμογές υπό το βάρος των ελλείψεων και των δυνατοτήτων που δεν μπορούσε να καλύψει η τηλεκπαίδευση. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση ως ομαλή φοίτηση; Πως θα μάθουμε ολοκληρωμένα τα διδακτικά αντικείμενα όταν δεν πραγματοποιούνταν εργαστήρια στην πλειοψηφία των μαθημάτων παρά μόνο θεωρία, πως θα γίνουν οι απαλλακτικές εργασίες χωρίς πρόσβαση σε αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, χωρίς τη δια ζώσης ανάπτυξη του θέματος από το διδάσκοντα, πως θα εμπεδωθούν ασκήσεις και μέθοδοι χωρίς να μπορεί να γίνει η διόρθωση και επεξήγηση τους στο αμφιθέατρο. Ή μήπως δε γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι ακόμη και τα συγγράμματα του προηγούμενου εξαμήνου έφτασαν στους φοιτητές στο παρά πέντε των εξετάσεων, βοηθητικό υλικό δεν ανέβαινε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και οι βιβλιοθήκες των Ιδρυμάτων παρέμειναν κλειστές, οι διαλέξεις διακόπτονταν κάθε λίγο και λιγάκι;

Οι συστάσεις για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό μαζί με τα συστάσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδική φροντίδα των "ευπαθών" που απευθύνονται με τη νέα απόφαση του Υπουργείου είναι τουλάχιστον προκλητικές, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία Σχολών και εστιών δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Τα αμφιθέατρα στα οποία σπουδάζουμε δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε πολλές φορές τεχνητό αερισμό, δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε οι φοιτητές πόσο μάλλον τώρα που απαιτείται η τήρηση αποστάσεων. Υπάρχουν, ωστόσο χώροι που είτε τα Ιδρύματα κρατούν αναξιοποίητους είτε τους προετοιμάζουν για να δεχτούν τα νέα μεταπτυχιακά, προπτυχιακά, ξενόγλωσσα, ταχύρρυθμα και άλλα προγράμματα επί πληρωμή στα πλαίσια της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης των Σχολών και της προσέλκυσης ξένων φοιτητών για φοιτητικό «τουρισμό»! Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους.

Τα περί διεξαγωγής δια ζώσης μαθημάτων αλλά μόνο για ολιγάριθμες διαλέξεις , εξέταση από κοντά αλλά μόνο με μέτρα και όλα τα υπόλοιπα ευχολόγια είναι εμπαιγμός για εμάς και τις οικογένειές μας που πληρώνουμε εδώ και μήνες υπέρογκα νοίκια, για όσους αδυνατούν να επιστρέψουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για όσους δε δούλεψαν φέτος στον Τουρισμό ή εργάστηκαν για ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους, για όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο εξαιτίας του χάους που επικράτησε στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, "τέντωσε" τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες τουρισμού, μεταφορών, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα υγειονομικών για θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έβαλε νέα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις δικές μας πλάτες.

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.

  • Άμεση και ακριβή ενημέρωση όλων των φοιτητών για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου με ευθύνη του Υπουργείου και όχι μπαλάκι ανάμεσα στα κυβέρνηση- διοικήσεις Ιδρυμάτων και καθηγητές.

  • Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα( τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας( μάσκες, αντισηπτικά) καθώς και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις εστίες. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που απευθύνει υποδείξεις και κατηγορεί για ανευθυνότητα τους νέους δεν έχει αναλάβει εδώ και μήνες τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε φοιτητές, γονείς και καθηγητές ήδη από την αρχή της πανδημίας!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικό αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη. Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιτροπές ετών τώρα να οργανώσουν τη διεκδίκηση με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας συμφοιτητής μας δεν θα είναι μόνος του!

Comments are closed.