Δελτίο Τύπου της σύσκεψης των Φ. Σ Αθήνας 11/9

Δελτίο Τύπου από την σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων την Παρασκευή 11/9. 

Την Παρασκευή 11/9 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων έξω από το κτίριο της Δ ΦΕΠΑ στην πανεπιστημιούπολη με προσέλευση φοιτητών, εκπροσώπων των Συλλόγων αλλά και εκλεγμένων σε Διοικητικών Συμβουλίων από σχολές της Αθήνας.

 

Στην σύσκεψη μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους αγώνες και τις κατακτήσεις των συλλόγων ειδικά μπροστά στην εξεταστική, πείρα από τις συναντήσεις και τις κινητοποιήσεις σε Διοικήσεις που απέδειξε στην πράξη πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αλλά η στάση της Κυβέρνησης από κοινού με τις Διοικήσεις είναι αυτή που βάζει εμπόδια στις σπουδές μας. Η λίστα με τα αμφιθέατρα, τις υποδομές, και τους χώρους των ιδρυμάτων που μένουν αναξιοποίητοι ή έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μοιράζει ζεστό χρήμα δεξιά και αριστερά σε παγούρια, επιχειρηματικούς ομίλους και σε μπίζνες αντί να τα δώσει για πρόσληψη προσωπικού (δεπ, καθαριότητας, διοικητικό), για την καθαριότητα και την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να μπορέσουμε ουσιαστικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Την ίδια ώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο ζήτημα της στέγασης είναι εκρηκτικά και η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της μπροστά στο άγχος χιλιάδων φοιτητών που δεν ξέρουν πως θα σπουδάσουν από δω και πέρα όταν τόσους μήνες αυτοί και οι οικογένειές τους έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για πανάκριβα νοίκια. Αντίστοιχα οι εστιακοί φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα στον καθαριότητα και στα μέτρα προστασίας, συνολικά στις συνθήκες διαβίωσης. Για αυτό τεράστια ευθύνη έχουν κυβέρνηση που μαζί με τις διοικήσεις αδιαφορούν για την κατάσταση στις εστίες και παραδίδουν την λειτουργία τους σε εργολάβους. Οι ανάγκες για στέγαση αυξάνονται μπροστά στις νέες εισδοχές στις εστίες, θα πρέπει να παλέψουμε από τώρα για να μην μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστίας και χωρίς σπίτι, για να δοθεί επίδομα και να υπενοικιαστούν κατάλληλα Ξενοδοχεία. 

Κυβέρνηση μαζί με τις Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. 

Διεκδικούμε 

  • Να ανοίξουν τώρα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές αλλά και στη φοιτητική εστία. 

  • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης. 

  • Δωρεάν τεστ για όλους. 

  • Να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές των Ιδρυμάτων ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν. 

  • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα Τμήματα. 

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Σχολών και των εστιών. 

  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις. 

  • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα. 

  • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. 

  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες. 

  • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. 

  • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση. 

 Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές θα πρέπει τώρα να βγούμε μπροστά ώστε να πάρουν ακόμα περισσότεροι σύλλογοι απόφαση να βρεθούνε την Τρίτη στο Υπουργείο Παιδείας, για να είμαστε ακόμα πιο πολλοί αυτοί που διεκδικούμε να ανοίξουν τώρα τα Ιδρύματα. Να πρωτοστατήσουμε στο να γίνει γνωστή με όλους τους τρόπους η κινητοποίηση, κάθε σύλλογος να φτιάξει αφισετάκι και πανό. 

Καλούμε τους φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα με πολύμορφους τρόπους στο πλευρό των Συλλόγων τους, να κάνουν δική τους προσωπική υπόθεση την οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε έτος και αμφιθέατρο, να οργανώσουν τη συζήτηση με ακόμα περισσότερους φοιτητές, με συνελεύσεις ετών και τμημάτων, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις, για να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τις σπουδές και το μέλλον που έχουμε πραγματικά ανάγκη.    


Comments are closed.