Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να ανοίξουν τα Ιδρύματα με όλα τα μέτρα προστασίας!

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αφήνει τους φοιτητές ξεκρέμαστους. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου «απευθύνουν κάλεσμα» στους φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους χωρίς, ωστόσο να γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα εξεταστούν ούτε και αν θα παρακολουθήσουν μαθήματα και χωρίς να δίνει απάντηση στο πως θα πληρωθούν τα υπέρογκα ποσά των ενοικίων φοιτητικών κατοικιών από τις οικογένειες, πως θα καλυφθεί το κόστος επιστροφής.

Η διακηρύξεις για πραγματοποίηση δια ζώσης κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων, φροντιστηριακών ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους φοιτητές δε λύνει κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών. Τα εργαστηριακά μαθήματα απαιτούν μέτρα προστασίας πολύ περισσότερα από τη χρήση μάσκας για διδάσκοντες και φοιτητές ώστε να διεξαχθούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, σε πολλές σχολές και Τμήματα οι χώροι των εργαστηρίων ή των μικρών αιθουσών δεν μπορούν να χωρέσουν τους φοιτητές με ταυτόχρονη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ τους, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνεχείς καθαρισμοί. Αντίστοιχα, η δήθεν «επιστροφή στα έδρανα» που προετοιμάζει το Υπουργείο δεν αφορά παρά μικρό μέρος των διαλέξεων αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα Πανεπιστημιακά έτη των Τμημάτων έχουν πολύ περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές. Όσο για τα κούφια λόγια για υποδομές που υπάρχουν και μπορούν να εξασφαλίσουν το νέο εξάμηνο μέσω τηλεκπαίδευσης, τα ζήσαμε οι φοιτητές από την έναρξη της πανδημίας. Άλλοι από μας να προσπαθούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις χωρίς υπολογιστή και δίκτυο, τεχνικά λάθη να μας στερούν την επιτυχία στην εξεταστική, φοιτητές να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα χωρίς να έχουν δει πότε από κοντά τον εξοπλισμό του εργαστηρίου.

Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, «τέντωσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση στον τουρισμό, τις μεταφορές τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα αστικά κέντρα για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις πλάτες μας.

Αντί να καλούν τους φοιτητές να συνετιστούν και να συμμορφωθούν, κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

· Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις ανάγκες των Πανεπιστημίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων και να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.

· Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα με μικρά κλιμάκια, να προστατευτούν διδάσκοντες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

· Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.

· Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες

· Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε κάθε φοιτητή. Να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι Η/Υ των Ιδρυμάτων για να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές.

· Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

· Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι οικοτρόφων, οι επιτροπές ετών, οι αγωνιστές συνδικαλιστές στα Διοικητικά Συμβούλια τώρα να οργανώσουν τη διεκδίκηση με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, κινητοποιήσεις για να ανακοινωθεί άμεσα με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος διεξαγωγής του χειμερινού εξαμήνου!

Comments are closed.