ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ 2020-2021

 

 

Πρόταση Πάλης και Διεκδικήσεων

του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών 2020-2021

Για μορφωση και ζωη  με δικαιώματα

Η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών επεξεργάστηκε πλαίσιο διεκδικήσεων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με στόχο να απευθυνθεί στους χιλιάδες φοιτητές της χώρας με τους οποίους δίνουμε την ίδια μάχη να μορφωθούμε, να σπουδάσουμε το αντικείμενο μας, να δουλέψουμε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες των τελευταίων μηνών της πανδημίας, της νέας κρίσης.

Απευθυνόμαστε σε κάθε φοιτητή που αγωνιά για το μέλλον του, σε όσους βλέπουν ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα μας, σε όσους έχουν προβληματισμούς, επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για το αν και πως θα σπουδάσουμε όπως ονειρευόμαστε, στους πρωτοετείς φοιτητές που ξεκινούν μια νέα φάση της ζωής τους, σε όλους τους φοιτητές που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη μάχη να συνεχίσουν τις σπουδές τους  εν μέσω πανδημίας,  στους πρακτικά ασκούμενους ή τελειόφοιτους που δεν μπόρεσαν να πάρουν το πτυχίο τους όπως υπολόγιζαν εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των σχολών, στους συμφοιτητές μας οικότροφους που η κυβέρνηση επιχείρησε να πετάξει στο δρόμο, που δίνουν μάχη για τις σπουδές και την επιβίωση τους στις εστίες όλης της χώρας με ολοένα και χειρότερες συνθήκες, στους εργαζόμενους φοιτητές που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά και τις σπουδές ανασφάλιστοι, με εξοντωτικά ωράρια, με κίνδυνο της ζωής τους εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας.

Απευθυνόμαστε στους εκλεγμένους εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στη σχολή και στο σύλλογο τους, σε όσους έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τον αγώνα στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας, αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια Κεραμέως και Γαβρόγλου.

Καλούμε όλους αυτούς να πάρουν θέση μάχης για να ανοίξουν τώρα οι Σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας!

Δεν θα παζαρέψουμε τις ανάγκες μας στην υγεία και στη μόρφωση!

Η κυβέρνηση προκαλεί με τις εξαγγελίες ότι «τα Πανεπιστήμια ανοίγουν, οι φοιτητές γυρίζουν στα έδρανα» όταν δεν έχει πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας εδώ και έξι μήνες. Οι διακηρύξεις για πραγματοποίηση δια ζώσης κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων, φροντιστηριακών ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους φοιτητές δε λύνει κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών. Τα εργαστηριακά μαθήματα απαιτούν μέτρα προστασίας πολύ περισσότερα από τη χρήση μάσκας για διδάσκοντες και φοιτητές ώστε να διεξαχθούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, σε πολλές σχολές και Τμήματα οι χώροι των εργαστηρίων ή και των αιθουσών δεν μπορούν να χωρέσουν τους φοιτητές με ταυτόχρονη τήρηση των αποστάσεων-δεν επαρκούσαν για να τους χωρέσουν ήδη πριν την πανδημία- οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνεχείς καθαρισμοί. Οι συστάσεις για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό» είναι κούφια λόγια όταν στη συντριπτική πλειοψηφία Σχολών και εστιών οι χώροι δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε πολλές φορές τεχνητό αερισμό. Αντίστοιχα, οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις δεν προβλέπουν σε καμία περίπτωση ότι οι φοιτητές «θα γυρίσουμε στα έδρανα» αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα Πανεπιστημιακά έτη των Τμημάτων έχουν πολύ περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές. Ακόμη και η αξιοποίηση μεταδιδακτορικών και άλλων επιστημόνων στην οποία ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι θα προχωρήσει δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δια ζώσης διδασκαλία σε μικρές ομάδες φοιτητών.

 

Διατρεβλώνουν την πραγματικότητα όταν λένε ότι «το εξάμηνο ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα». Οι φοιτητές και οι οικογένειές μας ξέρουμε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα παλεύαμε για δύο μήνες να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μας χωρίς σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο, χωρίς υπολογιστή ή με μία συσκευή που έπρεπε να αξιοποιηθεί από εμάς, τους εργαζόμενους γονείς μας και τα αδέρφια μας μαθητές ταυτόχρονα. Φτάνοντας το τέλος του εξαμήνου υπήρχαν μαθήματα που δε διδάχθηκαν ποτέ, άλλα στα οποία η ύλη που διδάχθηκε ήταν λιγότερη από το 50%, φοιτητές που δεν μπήκαν ποτέ σε εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις ή εργαστηριακά αντικείμενα που διδάχθηκαν μόνο λίγες βδομάδες. Ακόμη και όσοι εξετάστηκαν ήρθαν αντιμέτωποι με θέματα που καμία σχέση δεν είχαν με τον πετσοκομμένο τρόπο διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, με ελάχιστο χρόνο στην εξέταση, με μέτρα επιτήρησης που σε πολλές περιπτώσεις παραβίαζαν τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Ακόμη και στην εναλλακτική μέθοδο εξέτασης, την εκπόνηση εργασίας, τα χρονικά περιθώρια ήταν ασφυκτικά και κληθήκαμε να τις φέρουμε σε πέρας χωρίς πρόσβαση ούτε στο στοιχειώδες υλικό αφού τα πανεπιστημιακά συγγράμματα έφτασαν για πολλούς μέσα στην εξεταστική περίοδο, εκπαιδευτικό υλικό δεν ανέβαινε στις διαδικτυακές πλατφόρμες των Τμημάτων και οι βιβλιοθήκες παρέμειναν κλειστές. Για πολλούς αυτή η εξεταστική σήμαινε μαζικά κοψίματα φοιτητών, αποτυχία λόγω τεχνικών προβλημάτων για όσους δεν είχαν πρόσβαση σε εξοπλισμό και δίκτυο, ενώ άλλοι εξαρχής δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν είτε γιατί είχαν επιστρέψει στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους είτε γιατί είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα, να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

 

Η πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους θα μπορούσε σήμερα να είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας έτρεξε να προστατέψει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων γι’ αυτό και έδωσε από την πρώτη στιγμή πακέτα στήριξης στα μονοπώλια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν την περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων με χαρακτηριστικά παραδείγματα την οικονομική ενίσχυση στους κλινικάρχες. Δεν κινήθηκε με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας του λαού αλλά με σκοπό να αποφευχθεί η απότομη κατάρρευση του Εθνικού  Συστήματος Υγείας που λόγω της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για εμπορευματοποίηση της Υγείας, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση των δαπανών, δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ανάγκες που προέκυψαν στην πανδημία αλλά ούτε και σε αυτές που προϋπήρχαν. Τρανή απόδειξη ότι αρκετούς μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις υγειονομικών και των Σωματείων τους για προσλήψεις προσωπικού, για άνοιγμα ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικού Τομέα ώστε να γίνονται μαζικά και τακτικά τεστ σε εργαζόμενους και ασθενείς, να μπορούν να προστατευτούν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσοι πιθανά νοσούν, να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες για ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά και οι ανάγκες για νοσηλεία και θεραπεία του γενικού πληθυσμού. Όπως και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας έτσι και στην περίοδο του καλοκαιριού έβαλε πάνω  από την ασφάλεια και την υγεία μας, τα συμφέροντα των μονοπωλίων του τουρισμού, των μεταφορών. Τώρα για να κρύψει ότι τα πρωτόκολλα- λάστιχο που αυτή δημιουργεί και αλλάζουν ανά περίσταση οδηγούν στη νέα αύξηση των κρουσμάτων, εξαντλεί την αυστηρότητα της στις υποδείξεις στη νέα γενιά για τον τρόπο συμπεριφοράς της, σαν να μην είμαστε εμείς που θέτουμε καθημερινά τη ζωή μας σε κίνδυνο για να μετακινηθούμε, για να εργαστούμε.

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις σπουδές μας  φανερώνουν τις συνέπειες της «αυτονομίας» και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης που υλοποίησαν ως κατευθύνσεις όλες οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη.  Εδώ και χρόνια ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται στα Πανεπιστήμια δεν προορίζονται για τις ανάγκες μας αλλά για τη λειτουργία ερευνητικών προγραμμάτων κατά παραγγελία επιχειρηματικών ομίλων, κατευθύνονται στην κατασκευή εργαστηρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων από τα οποία οι φοιτητές δεν περνάμε ούτε απ’ έξω. Πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση κονδυλίων ΕΣΠΑ με συνολική αξία περίπου 8 εκατ. Ευρώ, με στόχο την προσέλκυση φοιτητικού τουρισμού επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και μέσα στην πανδημία προτεραιότητα είναι να υλοποιηθούν οι νόμοι Κεραμέως και Γαβρόγλου, οι κατευθύνσεις της ΕΕ και όχι οι ανάγκες μας. Μπορεί εδώ και μήνες να μην έχουν παρθεί τα μέτρα προστασίας που διεκδικούν φοιτητές και διδάσκοντες αλλά συνεχίζονται κανονικά οι «μπίζνες» των Ιδρυμάτων στις πλάτες μας αφού δε σταμάτησαν ποτέ οι συζητήσεις για επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά των σχολών, εγκαινιάζονται νέα προγράμματα επί πληρωμή, σχεδιάζονται συνεργασίες με επιχειρήσεις.

 

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε απάντηση σε όσους μας κατηγορούν για ανευθυνότητα  για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες!

Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!  Εμείς και οι οικογένειές μας πληρώσαμε πολλά! Τώρα που κυβέρνηση- ΕΕ- μονοπώλια θέτουν τη ζωή μας σε κίνδυνο για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους να μην αφήσουμε να περάσει το νέο χτύπημα στα δικαιώματα μας.

Οι φοιτητές των σχολών όλης της χώρας να εκφράσουν τη γνώμη τους, να συζητήσουν και να επεξεργαστούν το διεκδικητικό πλαίσιο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, Συνελεύσεις ετών, να διαμορφώσουν διεκδικήσεις και στόχους πάλης για το Τμήμα και τη Σχολή τους. Να γίνει το διεκδικητικό πλαίσιο όπλο στα χέρια κάθε φοιτητή στην οργάνωση της διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας.

Α. Παλεύουμε για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας

Η κυβέρνηση και το κράτος να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.  Να αυξηθεί τώρα η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών, να δοθεί έκτακτο κονδύλι που να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης για Πανεπιστήμια, εστίες και λέσχες σίτισης αλλά και θα αναβαθμίσει υποδομές, θα εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό όπως σύγχρονες αίθουσες υπολογιστών και βιβλιοθήκες σε λειτουργία για κάθε Τμήμα και Ίδρυμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές.  

Τα εκατομμύρια που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα στους ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων μέσω του ΕΣΠΑ να διατεθούν για το άνοιγμα των Σχολών. Η λεγόμενη «αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ» για την οποία θα διατεθεί το κονδύλι 6.260.000 ευρώ δεν δίνει λύση σε κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά προορίζεται αποκλειστικά στο να κάνει τα Ιδρύματα πιο «ελκυστικά» στην κούρσα του ανταγωνισμού με νέα ξενόγλωσσα, ταχύρρυθμα και άλλα προγράμματα επί πληρωμή. Αντίστοιχα και το δεύτερο κονδύλι των 1.287.000 ευρώ θα δοθεί για να εξασφαλίσει την «εξωστρέφεια» των Ιδρυμάτων, για να τα διαφημίσει στο εξωτερικό ώστε να μπορούν τα Ιδρύματα να ψαρέψουν τουρίστες – φοιτητές.  

 

Σήμερα υπάρχει εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό που αποτελείται από νέους επιστήμονες, μεταδιδακτορικούς και άλλους που αν προσληφθεί και διοριστεί με δικαιώματα μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των νέων αναγκών που έχουν προκύψει έτσι ώστε να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα σε ολιγάριθμα κλιμάκια, να συνεχιστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και με εποπτεία οι πτυχιακές και διπλωματικές ασκήσεις, να απαλλαγούν καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να πληθύνουν τα φροντιστηριακά μαθήματα για να καλυφθούν τα κενά που άφησε το εξάμηνο της τηλεκπαίδευσης. Η πρόσκαιρη και μερική αξιοποίηση των μεταδιδακτορικών και άλλων- χωρίς να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα τους- που προετοιμάζει το Υπουργείο προκειμένου να καλύψει όπως- όπως τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να στελεχωθούν σήμερα τα Ιδρύματα μας κατάλληλα.

 

Το Τμήμα Φυσικού του ΕΚΠΑ από 122 μέλη ΔΕΠ που διέθετε πριν μερικά χρόνια έχει σήμερα μείνει με 55.

 

Με σχέδιο Υπουργείου- Διοικήσεων- Δήμων και Περιφερειών να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Πανεπιστημιών για τη διδασκαλία το νέο εξάμηνο, να συντηρηθούν και να διαμορφωθούν κλειστά επί χρόνια κτήρια, να διατεθούν άλλα που τα Ιδρύματα νοικιάζουν σε επιχειρήσεις, να ανοίξουν Συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί ή και ιδιωτικοί χώροι. Γιατί μπορεί οι φοιτητές να στοιβαζόμαστε κάθε χρόνο στα αμφιθέατρα για να παρακολουθήσουμε μάθημα, εδώ και μήνες να ακούμε από παντού ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί δια ζώσης διδασκαλία γιατί δε χωράμε στις αίθουσες των Πανεπιστημίων, υπάρχουν, ωστόσο σύγχρονοι χώροι που είτε τα Ιδρύματα κρατούν αναξιοποίητους είτε τους προετοιμάζουν για να δεχτούν τα νέα μεταπτυχιακά, προπτυχιακά, ξενόγλωσσα, ταχύρρυθμα και άλλα προγράμματα επί πληρωμή στα πλαίσια της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης των Σχολών.

Η μάσκα και το αντισηπτικό που μας τα παρουσιάζουν ως ύψιστη παροχή ούτε είναι εξασφαλισμένα ούτε μπορούν να αντικαταστήσουν την επιτακτική ανάγκη σε όλους τους χώρους Πανεπιστημίων και εστιών να γίνονται καθημερινές απολυμάνσεις, να ενισχυθεί η καθαριότητα, η τακτική συντήρηση. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει με νέες προσλήψεις, με μονιμοποιήσεις, εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα, καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους που επιβαρύνονται με τεράστιο όγκο δουλειάς χωρίς τα κατάλληλα μέσα, βρίσκονται μονίμως με το άγχος της ανεργίας και έκθετοι στις προθέσεις των εργολάβων.

Με καταγραφή που θα γίνει από τα Τμήματα να δοθεί εξοπλισμός (υπολογιστής- tablet και πακέτο σύνδεης στο διαδίκτυο) σε κάθε φοιτητή αλλά και να προσαρμοστούν όλοι οι υπόλοιποι όροι ώστε κανένας από μας να μην καθυστερήσει κι άλλο τις σπουδές του εξαιτίας αυτής της κατάστασης για την οποία δεν έχουμε ευθύνη. Με ευθύνη των διοικήσεων να υπάρξουν πολλαπλές ευκαιρίες στην εξέταση και η δυνατότητα βελτίωσης βαθμού με επανεξέταση για όσους δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην εαρινή εξεταστική. Να δοθεί όλος ο αναγκαίος χρόνος αλλά και το υλικό που απαιτείται για εκπόνηση εργασιών και απάντηση θεμάτων διαδικτυακά, να προσαρμοστεί η δυσκολία των θεμάτων στον τρόπο διδασκαλίας.

Η διαδικασία της τηλε- εκπαίδευσης αν στηριχτεί με τα αναγκαία μέτρα και εξοπλισμό τόσο για να οργανωθεί από τις Σχολές όσο και για τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, όπως στην περίπτωση της εξέτασης φοιτητών που νοσούν ή ανήκουν στις ευπαθείς  ομάδες. Δεν μπορεί, ωστόσο να μας εξασφαλίσει τη συνέχεια των σπουδών μας χωρίς ελλείψεις.  Αντί τα Τμήματα και τα Ιδρύματα να συζητάνε αυτή την περίοδο πίσω από την πλάτη των φοιτητών το πετσόκομμα των Προγραμμάτων Σπουδών, τις μπίζνες με μεταπτυχιακά και σεμινάρια, να πάρουν μέτρα κάλυψης των κενών για όλους τους φοιτητές, να προσαρμόσουν τη διδασκαλία των αντικειμένων στις νέες συνθήκες.Τα κενά που ήδη έχουν προκύψει από τη διαδικτυακές διαλέξεις όσο περνά ο καιρός συσσωρεύονται, και πιθανά να μας αναγκάσουν να χρυσοπληρώσουμε πιστοποιήσεις μετά το πτυχίο για γνώσεις που θα έπρεπε να είχαμε διδαχθεί. Ακόμη και όσοι παρακολουθήσαμε και εξεταστήκαμε επιτυχώς στα μαθήματά μας δε μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τους ίδιους όρους τα μαθήματα των επόμενων ετών, ενώ η δυσκολία αυτή ισχύει στο μέγιστο για τους συναδέλφους πρωτοετείς που τώρα ξεκινούν τη φοίτηση τους. Ακόμη και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται σε πολλές περιπτώσεις ότι χωρίς την άμεση επαφή διδάσκοντα- φοιτητή, τη συλλογική σκέψη και προβληματισμό που αναπτύσσονται μέσα στο αμφιθέατρο, την επίλυση αποριών με το παράδειγμα, τη διόρθωση ασκήσεων και την τριβή με τις πρακτικές εφαρμογές είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν πλευρές του διδακτικού αντικειμένου.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των φοιτητών που έκαναν ή θα έκαναν πρακτική, με ευθύνη των Ιδρυμάτων και όχι των εργοδοτών να εξασφαλιστεί ότι θα επιστρέψουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και θα ολοκληρώσουν την άσκηση τους όσοι τη διέκοψαν. Οι φοιτητές που έκαναν πριν την πανδημία πρακτική άσκηση ή που προσπάθησαν να κάνουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων βρίσκονται αντιμέτωποι με τείχος. Είναι χαρακτηριστικός ο αγώνας που έδωσαν σπουδαστές ΙΕΚ και φοιτητές πρακτικά ασκούμενοι και παράλληλα εργαζόμενοι την άνοιξη προκειμένου να πάρουν ως και αυτό το ελάχιστο επίδομα των 800 ευρώ, ενώ εκείνοι που υπολόγιζαν στα ποσά από την πρακτική για να καλύψουν τα έξοδα τους έχουν βρεθεί ξεκρέμαστοι. Εκτός αυτού, Υπουργείο και Ιδρύματα αδιαφορούν πλήρως για τους όρους διεξαγωγής της πρακτικής με αποτέλεσμα οι φοιτητές να βρίσκονται εκτεθειμένοι στις απαιτήσεις των εργοδοτών- να καλούνται για παράδειγμα να πληρώσουν για τεστ κορονοϊού από την τσέπη τους- να καθυστερούν τη συμπλήρωση των ωρών τους με βάση τις απαιτήσεις της επιχείρησης, να διακόπτουν την πρακτική αν η εργοδοσία κρίνει ότι δεν τους χρειάζεται πια.

Για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με τις νέες συνθήκες διεκδικούμε:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες στις Σχολές και τις εστίες.

·         Ένταξη όλων των κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χορηγίες, έσοδα ΕΛΚΕ κλπ.) στον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, εργαζομένων και ερευνητών.

  • Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των εστιών.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας( μάσκες, αντισηπτικά).
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Ιδρύματα με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε Σχολή. Διαμόρφωση σχεδίου και πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση κρούσματος, για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών, εργαζομένων.
  • Πραγματοποίηση δωρεάν τακτικών τεστ για covid- 19 σε φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη Υπουργείου- Ιδρυμάτων- Δήμων και Περιφερειών ώστε να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, βοηθητικών κα ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια, να προχωρήσουν οι πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες χωρίς άλλη καθυστέρηση.

·         Ολιγομελή εργαστηριακά και κλινικά τμήματα με άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό που θα μαθαίνουμε την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου μας. Να καταργηθούν οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν.

  • Αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού ώστε να επαρκεί για πραγματοποίηση των μαθημάτων από περισσότερες και μικρότερες ομάδες φοιτητών.
  • Πρόσληψη διοικητικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για να προχωρήσουν εγγραφές, ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν και να κινδυνεύσουν εργαζόμενοι και φοιτητές.

 

Για την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική

·        Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών για την πραγματοποίηση της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

·        Προσαρμογή των θεμάτων και του χρόνου εξέτασης στον ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας αυτού του εξαμήνου.

·        Εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, νόσησαν ή νοσούν και δεν μπορούν να προσέλθουν.

·        Διπλές εξεταστικές για τους επί πτυχίω φοιτητές.

·        Δημοσίευση του προγράμματος της εξεταστικής από την αρχή του ακαδημαϊκού      εξαμήνου. Δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής σε διάστημα 3 εβδομάδων μετά το πέρας της εξέτασης και ηλεκτρονικά.

·        Τα θέματα των απαλλακτικών εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους να       ανακοινώνονται έγκαιρα.

·        Υποχρεωτική επίδειξη γραπτών από όλους τους καθηγητές σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δυνατότητα αναβαθμολόγησης μετά τον έλεγχο του γραπτού.

·        Επανεξέταση του μαθήματος σε περίπτωση που το 60% και άνω των φοιτητών  έχουν κοπεί.

·        Δυνατότητα επανεξέτασης για τη βελτίωση βαθμού στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου για όλους τους φοιτητές.

·        Όχι στις αλυσίδες και τα προαπαιτούμενα, που πετάνε εκτός σπουδών εργαζόμενους φοιτητές.

·        Ανάρτηση όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου. Ηλεκτρονική ανάρτηση των σημειώσεων των καθηγητών από τις παραδόσεις τους για να διευκολυνθούν οι φοιτητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

·        Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών (επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, αίθουσες ΗΥ, κλπ), άμεσο άνοιγμα όλων των βιβλιοθηκών.

·        Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και τα επιστημονικά περιοδικά για όλους τους φοιτητές.

·        Ενίσχυση των δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων.

·         Εκτύπωση όλων των συγγραμμάτων από ενιαίο κρατικό εκδοτικό φορέα και με ευθύνη των πανεπιστημιακών τυπογραφείων. Δωρεάν αναλώσιμα, υλικά εργαστηρίων, σημειώσεων  για όλους τους φοιτητές.

 

 

Για την εξ αποστάσεως εξέταση

·        Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε όλους τους φοιτητές.

·        Διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ σε όλα τα Ιδρύματα για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος  για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν.

·        Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων ή έλλειψης εξοπλισμού. Να προβλεφθεί εξαρχής εναλλακτικός τρόπος και επανεξέταση.

·        Όχι στην εξέταση ή επιτήρηση που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών.

 

Για την πρακτική άσκηση

·        Εξάμηνη πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθό 751 ευρώ.

·        Να πραγματοποιείται με ευθύνη του τμήματος, με επιβλέποντα καθηγητή.

·        Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας με όλα τα μέτρα προστασίας και με ευθύνη των Τμημάτων

·        Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της άσκησης ώστε να πάρουν πτυχίο οι τελειόφοιτοι χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

Β. Παλεύουμε για άμεση στήριξη των οικογενειών μας, των εργαζόμενων φοιτητών. Δεν θα παραιτηθούμε από τις σπουδές μας!

Το ξέσπασμα της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια και διόγκωσε τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε οι φοιτητές λαϊκών οικογενειών στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε. Ξεκινώντας από το σχολείο- εξεταστικό κέντρο που οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη ενισχύουν και αναγκάζει τους εργαζόμενους γονείς μας να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τα εμπόδια δε σταματούν στο Πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα ½ πρωτοετείς φοιτητές να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα, εκατοντάδες να εγκαταλείπουν τις σπουδές επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν σπίτι σε άλλη πόλη.

Μηνιαία επιδότηση κατοικίας σε κάθε φοιτητή που νοικιάζει σπίτι! Φέτος χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε νοίκια σε σπίτια τα οποία μένουν κλειστά εδώ και μήνες αφού τα Πανεπιστήμια δε λειτουργούν χωρίς να ξέρουν αν θα χρειαστεί να γυρίσουν, αν τελικά θα πληρώνουν σπίτι για να παρακολουθούν ένα ή δυο εργαστήρια. Με το βάρος αυτών των δυσκολιών που διογκώνονται τη νέα ακαδημαική χρονιά δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ως λύση απελπισίας το να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Αντίστοιχα, οι πρωτοετείς φοιτητές και οι οικογένειές τους που πασχίζουν να βρουν αλλά και να νοικιάσουν σπίτι αυτή την περίοδο κάνοντας στην άκρη άλλες οικογενειακές ανάγκες  βρίσκονται στον αέρα αφού δε γνωρίζουν αν τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά, πότε θα ξεκινήσουν κλπ. Παρά τις παρεμβάσεις φοιτητών, φοιτητικών συλλόγων, γονέων η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία το μόνο που έκαναν είναι να διατυμπανίζουν ότι η γενική μείωση 40% για τα ενοίκια- η οποία μάλιστα πλέον εφαρμόζεται μόνο για όσους έχουν γονείς που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης- αρκούσε ως μέτρο για τους φοιτητές τη στιγμή που μια οικογένεια κλήθηκε να καλύψει με 800 ευρώ επίδομα ενοίκια δυο κατοικιών (της βασικής και της φοιτητικής).

Να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης να διαλύσει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα της φοιτητικής στέγης! Την πραγματικότητα που επικρατεί στις εστίες όλης της χώρας τη γνωρίζουν καλά από την πείρα τους οι χιλιάδες φοιτητές που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση για δωμάτιο στην εστία του Πανεπιστημίου τους για να πάρει τελικά το πολυπόθητο κλειδί 1 στους 10 φοιτητές με βάση τα περσινά στοιχεία. Τη γνωρίζουν καλά οι οικότροφοι που κάθε καλοκαίρι ξεσπιτώνονται για να μπουν εξαρχής τη νέα χρονιά στη διαδικασία να ζητήσουν δωμάτιο στην εστία. Την ξέρουν επίσης και φοιτητές μεγάλων Ιδρυμάτων όπως του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πειραιά που το ίδρυμα τους δεν διαθέτει καν φοιτητική εστία και οι πιθανότητες να βρουν δωμάτιο είναι ελάχιστες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχοντας μάθει καλά από τους προκατόχους της, παρουσιάζει ως λύση για τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας να μετατραπεί αυτή σε μια ακόμη πιο κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα για τους «έχοντες», για αυτό προχωράει τη βαθύτερη εμπλοκή των εργολάβων στις διάφορες λειτουργίες των εστιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σίτιση, για αυτό δίνει το ελεύθερο στην ανέγερση ιδιωτικών εστιών όταν τα δωμάτια στις εστίες των Πανεπιστημίων δε φτάνουν ούτε για ζήτω, για αυτό προχωράει με την ιδιωτικοποίηση των εστιών επιβάλλοντας τέλη στις εστίες.

Οι εργολάβοι είναι εδώ και χρόνια μέσα στις εστίες και όχι μόνο δε λύνουν αλλά δημιουργούν τα προβλήματα των εστιακών! Με το ξεζούμισα των εργαζόμενων, την μείωση των μερίδων και της ποιότητας του φαγητού των εστιακών, πολλές φορές και τη διακοπή της σίτισης αν δεν ικανοποιούνται πλήρως και άμεσα οι απαιτήσεις από το κράτος! Με τον ίδιο τρόπο η Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα που πρακτικά μεταφράζεται σε εισβολή των επιχειρήσεων στις εστίες είναι αυτή που έχει οδηγήσει σήμερα όταν οι οικότροφοι διαμαρτύρονται για βασικές ελλείψεις στην υποδομή, τη συντήρηση των κτηρίων που διαιωνίζονται, να γίνονται μπαλάκι από τη διοίκηση των εστιών στον εργολάβο, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και πάλι πίσω. Κάπως έτσι οικότροφοι στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνει η ανακαίνιση ενός κτηρίου.

Κάθε χρόνο οι Σύλλογοι Οικοτρόφων σε όλη τη χώρα δίνουν μάχη ενάντια στην πολιτική που απαξιώνει τις ανάγκες τους, τους καλεί να κάνουν τα στραβά μάτια, να βάλουν ως και την υγεία τους σε κίνδυνο, να δεχτούν να πέφτει- κυριολεκτικά- το ταβάνι στο κεφάλι τους, να μην έχουν θέρμανση και ζεστό νερό το χειμώνα, να μοιράζονται κοινόχρηστα ακατάλληλα μπάνια και να είναι ατομική τους υπόθεση η καθαριότητα και η συντήρηση των εστιών. Φέτος, εν μέσω πανδημίας, με ανοιχτές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τήρηση μέτρων προστασίας, με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και με πλατύ κάλεσμα για αλληλεγγύη χάλασαν τα σχέδια της κυβέρνησης να τους ξεσπιτώσει. Απάντησαν στην αιφνίδια απόφαση για εκκένωση των εστιών που θα ανάγκαζε τους φοιτητές να μετακινηθούν ανεξάρτητα με το αν ήταν εργαζόμενοι ή αν το δωμάτιο αποτελούσε τη μοναδική τους στέγη και θα οδηγούσε στη διασπορά του ιού σε όλη την επαρχεία και στις οικογένειές των ίδιων.

Αντί η κυβέρνηση να ζητά από τους φοιτητές να επιστρέψουν στις πόλεις που σπουδάζουν να μονιμοποιήσει και να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα, συντήρηση και φύλαξη των εστιών, να δώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό.  Να φροντίσει για να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που το έχουν ανάγκη χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το δικαίωμα μας στη φοιτητική στέγη μπορεί να ικανοποιηθεί με ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους με στόχο να στεγάζονται όλοι οι φοιτητές από άλλη πόλη, αξιοποιώντας χώρους και κτήρια που υπάρχουν και διατίθενται προς αγορά, ενοικίαση ή άλλου είδους αξιοποίηση από Ιδρύματα, Δήμους, με διαμόρφωση χώρων που παραμένουν κλειστοί στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, με το πέρασμα των εστιών αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους και με κατάργηση όλων των απαράδεκτων συζητήσεων και μέτρων που στρώνουν το έδαφος για κάθε είδους «χαράτσι» στις εστίες.

Και ενώ κάθε χρόνο τα νοίκια αυξάνονται και λιγότεροι μπαίνουν στις εστίες οι κυβερνήσεις μειώνουν τους φοιτητές που παίρνουν τελικά τη μετεγγραφή τους αφήνοντας εκτός σπουδών όλους όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη από αυτή όπου διαμένουν. Από τα στοιχεία που δίνει η ίδια η κυβέρνηση, την χρονιά που πέρασε από τις 10.753 αιτήσεις που υποβλήθηκαν με μοριοδοτούμενους κοινωνικά λόγους (κοινωνικά, οικονομικά κριτήρια), οι φοιτητές που τελικά κατάφεραν να πάρουν τη μετεγγραφή τους ανέρχονται σε 5.434. Ακόμη όμως και για αυτούς που πήραν τη μετεγγραφή  τα εμπόδια δεν έχουν τελειωμό, με τις διοικήσεις που αναζητούν όλα τα πιθανά «παραθυράκια» για να μη τους δεχτούν, πασχίζουν να ενταχτούν στα εργαστήρια και στα μαθήματα, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην εξεταστική.

Τα όποια ζητήματα αφορούν τις αντιστοιχίσεις μεταξύ παλιών και νέων Τμημάτων που είτε δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε δρομολογεί η ΝΔ είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τα λύσει. Δεν μπορούν αυτά να αξιοποιούνται ως άλλοθι για να κλείσει κι άλλο η «στρόφιγγα», να μπουν νέα εμπόδια στην προσπάθεια των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν.

Oι απαράδεκτες αντιστοιχίσεις που έχουν διαμορφώσει οι τελευταίες κυβερνήσεις για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα οδηγούν πολλά από αυτά σε υποβάθμιση, τους ίδιους τους φοιτητές σε αδιέξοδο με τις σπουδές τους. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι η δήθεν «ανωτατοποίηση» των πρώην ΤΕΙ δεν εξασφάλισε σε καμία περίπτωση βελτίωση των σπουδών των φοιτητών αντίθετα συνέβαλαν ένα βήμα παραπέρα στην κατηγοριοποίηση των σχολών, των πτυχίων και των αποφοίτων. Επιπλέον, τα βαθμολογικά όρια που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ ως προαπαιτούμενο για να αιτηθεί κάποιος μετεγγραφής δεν εξασφαλίζουν ένα «δικαιότερο» σύστημα μετεγγραφών παρά μόνο εντείνουν τη μεγάλη «αδικία» να εγκαταλείπουν τα όνειρα τους για σπουδές, φοιτητές λαϊκών οικογενειών επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του σχολείου- εξεταστικού κέντρου, του Πανεπιστημίου που τους κοιτά στην τσέπη.

Βάρος για τις σχολές είναι αυτό που πληρώνουμε οι φοιτητές από την τσέπη μας για διαμονή, αναλώσιμα. Υποβάθμιση των σπουδών μας δεν είναι οι μετεγγραφέντες φοιτητές όπως μας λένε συχνά οι διοικήσεις των Σχολών, αλλά να μην έχουμε αίθουσες και εργαστήρια, καθηγητές και συγγράμματα, να κόβονται μαθήματα από τα Προγράμματα Σπουδών γιατί δεν υπάρχει προσωπικό ώστε να διδαχθούν, να κάνουμε μάθημα σε αίθουσες που  στάζουν, να καθόμαστε στα σκαλοπάτια.

 

Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων φοιτητών! Πολλοί από τους «αφανείς ήρωες» που δήθεν η κυβέρνηση συγχαίρει είναι φοιτητές που δουλεύουν στον επισιτισμό, στα σούπερ μάρκετ για να τα βγάλουν πέρα, είναι εργαζόμενοι στον τουρισμό που φέτος είτε δούλεψαν για ψίχουλα με κίνδυνο της υγείας τους είτε έμειναν άνεργοι και τώρα δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος σπουδών. Οι δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης για όσους εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές έρχονται να προστεθούν σε όλα τα άλλα εμπόδια. Για να βγουν από το αδιέξοδο χρειάζονται άμεσα οικονομικά μέτρα στήριξης τους, με πρόσβαση σε επίδομα ανεργίας για όσο καιρό δεν εργάζονται, με φοιτητικές άδειες αλλά και επιλέον φροντιστηριακά μαθήματα, εξεταστικές σε ωράρια που να επιτρέπουν τη συμμετοχή τους.

 

Για τη στέγαση

·         Σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι.

·         Αποζημίωση στέγασης για τα ενοίκια που πλήρωσαν οι φοιτητές όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

·         Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους.

·         Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

·         Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.

·         Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες.

·         Επινοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

·         Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους φοιτητές.

·         Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

·         Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.

·         Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους.

·         Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

·         Όχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση-ενοικίαση των κλινών.

·         Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών στις εστίες ώστε να προστατεύεται ο γυναικείος οργανισμός.

·         Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.

·         Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές και σπουδαστές:

·         με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί

·         των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών

·         που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω

·         όταν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο

·         Την ίδια δυνατότητα μετεγγραφής διεκδικούμε και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.

·         Όλοι οι φοιτητές που δικαιούνται να παίρνουν μετεγγραφή χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις.

·         Να μην εφαρμοστούν οι απαράδεκτες αντιστοιχίσεις ανάμεσα σε παλιά και νέα Τμήματα. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές των πρώην ΤΕΙ στα ομοειδή Τμήματα.

·         Κατάργηση των απαράδεκτων βαθμολογικών ορίων ανάμεσα στα Τμήματα.

·         Να ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για να μην χάνουν οι φοιτητές το εξάμηνο.

·         Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν  αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.

 

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετακίνηση και σίτιση για όλους!

Η προστασία της υγείας των φοιτητών δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι ευθύνη του κράτους, είναι δικαίωμα. Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στα έδρανα των Σχολών, στα εργαστήρια, τις κλινικές και την πρακτική τους, πως θα εξασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς του ιού από τυχόν ασυμπτωματικούς συμφοιτητές μας όταν για να κάνουν το τεστ χρειάζεται να πληρώσουν και στις περισσότερες σχολές δεν υπάρχει σήμερα ούτε γιατρός, ενώ πολλοί φοιτητές μπορεί να είναι ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις, πόσο μάλλον προληπτικές.

Δεν ανεχόμαστε να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας ακόμη και προκειμένου να φτάσουμε στα Πανεπιστήμια. Ο συνωστισμός που επικρατούσε και επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες μεγιστοποιείται στις γραμμές που εξυπηρετούν εκατοντάδες φοιτητές από και προς τις Σχολές και τις εστίες με αποτέλεσμα τις ημέρες και ώρες της εξέτασης να γίνεται το αδιαχώρητο.

  • Τον Ιούλιο εν μέσω εξεταστικής διακόπηκε η γραμμή που μετακινεί τους φοιτητές μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης η γραμμή αστικού λεωφορείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναφοράς για τον covid-19 είναι αυτή που εξυπηρετεί την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο(!)

 Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

·         Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Ούτε ευρώ από την τσέπη του φοιτητή για εξετάσεις -φάρμακα –νοσηλεία χωρίς περιορισμό.

·          Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία να εξετάζουν και να περιθάλπουν όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς, χωρίς την επίδειξη βιβλιάριου ασθενείας.

·          Κατάργηση του εισπρακτικού μηχανισμού στα εξωτερικά ιατρεία, όχι στα χαράτσια της Υγείας.

·         Δωρεάν όλες οι απαραίτητες γυναικολογικές εξετάσεις και εμβόλια, ο προληπτικός έλεγχος σε όλες τις φοιτήτριες με ευθύνη του κράτους.

  • Πρόσληψη ψυχολόγων σε κάθε Σχολή με πλήρη δικαιώματα. Δωρεάν υπηρεσία Συμβουλευτικής για όλους τους φοιτητές.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α), με την άμεση και πλήρη στελέχωση τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Για τη μετακίνηση και τη σίτιση

·         Πύκνωση των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές και τις εστίες.

·         Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ).

·         Μειωμένες των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Δωρεάν επιστροφή από τα νησιά στον τόπο σπουδών.

·         Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εστιατόρια με πλήρη δικαιώματα.

·         Εξασφάλιση της λειτουργίας των εστιατορίων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να μην κλείνουν στις διακοπές ώστε να σιτίζονται οι φοιτητές που παραμένουν στις πόλεις.

·         Τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας με τακτικές απολυμάνσεις, τήρηση αποστάσεων και φαγητό συσκευασμένο σε μερίδες.

·         Δωρεάν σίτιση με την επίδειξη του πάσο.

·         Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών.

 

Για τους εργαζόμενους φοιτητές:

·         Ειδικά ωράρια και αναπληρώσεις μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια). .

·         6ωρο με αποδοχές 8ωρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.

·         Επέκταση της φοιτητικής άδειας στον απαιτούμενο χρόνο για τη συμμετοχή στην εξεταστική.

·         Δικαίωμα να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και να παίρνουν επίδομα ανεργίας για όσο καιρό μένουν άνεργοι.

 

Ιδιαίτερα για τους μετανάστες και αλλοδαπούς φοιτητές:

·         Ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες φοιτητές. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

·         Δωρεάν ανανέωση της άδειας παραμονής.

·         Δωρεάν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

·         Ειδικές εξετάσεις (προφορικές, κλπ).

 

Για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες:

·         Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων, συγγραμμάτων για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή.

·         Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμΕΑ στους χώρους των πανεπιστημίων με δημιουργία ραμπών και συντήρηση των ανελκυστήρων. Ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στις εστίες και χώροι παρακολούθησης που να τους διευκολύνουν.

·         Ειδικός τρόπος εξέτασης προσαρμοσμένος σε κάθε περίπτωση στις ανάγκες του φοιτητή.

·         Ειδικά μέτρα στήριξης για την εργασιακή τους αποκατάσταση και την εύρεση εργασίας.

Γ. Παλεύουμε για ολόπλευρη μόρφωση, σπουδές- δουλειά με δικαιώματα! Μπλοκάρουμε την εφαρμογή των νόμων Κεραμέως- Γαβρόγλου!

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια ότι το πανεπιστήμιο που χτίζουν κυβερνήσεις και ΕΕ είναι αυτό της υποχρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, της εγκατάλειψης της φοιτητικής μέριμνας, των προγραμμάτων σπουδών που αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι με βάσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και διαμορφώνουν όχι τους αυριανούς επιστήμονες αλλά ευέλικτους εργαζόμενους που κατέχουν σκόρπιες δεξιότητες. Ανέδειξε ότι «αυτονομία» των Ιδρυμάτων σημαίνει να γίνονται οι σπουδές μας λάστιχο με βάση τα εκάστοτε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η προσαρμογή των Πανεπιστημίων στα θέλω και τους κανόνες των επιχειρηματικών ομίλων που συντελείται βήμα- βήμα εδώ και χρόνια και προωθείται αυτή την περίοδο με την εφαρμογή των νόμων Κεραμέως και Γαβρόγλου επιδεινώνει τους όρους και το περιεχόμενο της μόρφωσης μας. . Χαρακτηριστικά παραδείγματα συναντώνται σε κάθε Σχολή όπου δε διδασκόμαστε μαθήματα που αναφέρονται στους Οδηγούς Σπουδών και κάθε χρόνο αφαιρούνται από τα Προγράμματα μας αλλά την ίδια ώρα αντίστοιχα ή και τα ίδια μαθήματα διδάσκονται κανονικά σε μεταπτυχιακά, προπτυχιακά ξενόγλωσσα, ταχύρρυθμα και άλλα προγράμματα σπουδών επί πληρωμή και μάλιστα αυτά στεγάζονται σε σύγχρονους χώρους των ίδιων Ιδρυμάτων την ώρα που εμείς στοιβαζόμαστε σε ακατάλληλους χώρους χωρίς υποδομές.

 

Δυναμώνουμε τον αγώνα για ολοκληρωμένη μόρφωση για το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη! Αυτό στο οποίο κατακτάμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο μας, μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μας παρέχει απρόσκοπτα, όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε για να δουλεύουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο μας, να συμβάλλουμε με την εργασία και την έρευνα μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων της σύγχρονης κοινωνίας.

Κατάργηση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και άλλα προγράμματα

Η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά τα απαλλάσσει πλήρως από την κρατική χρηματοδότηση, δημιουργώντας ασφυκτικούς όρους για τη λειτουργία τους, την οποία  καλούνται να χρυσοπληρώσουν οι φοιτητές από την τσέπη τους! Την ίδια στιγμή μετατρέπει τις διοικήσεις και τους καθηγητές σε μάνατζερ που καλούνται να προσελκύσουν τον κατάλληλο χορηγό, ενισχύοντας τις  συνέπειες της επιχειρηματικής λειτουργίας που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας. Αυτή την κατάσταση ήρθε να επιβεβαιώσει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την βαθύτερη σύνδεση της αξιολόγησης των ιδρυμάτων και των Προγραμμάτων Σπουδών, συνολικά κάθε πτυχής της λειτουργίας τους, με την κρατική χρηματοδότηση κσι με τα κριτήρια της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσφέρει σεμινάρια ειδικής αγωγής με δίδακτρα τα οποία παρέχουν πιστοποιητικό για μοριοδότηση στο προσοντολόγιο. Αντίστοιχα, στο τμήμα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Αθηνών συζητιέται η επαναφορά των ταχύρρυθμων σεμιναρίων για την απόκτηση του δικαιώματος του ξεναγού.

 

·         Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ: ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα που λειτουργεί από πέρυσι.

·         Ιατρική του ΑΠΘ: ξεκινά ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα 17.000.

·         Φαρμακευτικής της Πάτρας: εγκρίθηκε  διατμηματικό μεταπτυχιακό με Πανεπιστήμια  Γαλλίας και Ιταλίας, 4.500 ευρώ δίδακτρα

 

Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές και πετσόκομμα στα προγράμματα σπουδών

Τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων κόβονται και ράβονται στα μέτρα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών για ολοκληρωμένη και σύγχρονη γνώση. Για να γίνει η προσαρμογή των Πανεπιστημίων στα «θέλω» της αγοράς, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την «ανωτατοποίηση» τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν τώρα οι φοιτητές του ΠαΔα και τώρα «τρέχουν παράλληλα» στο ίδιο τμήμα 2 και 3 προγράμματα σπουδών, χωρίς καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο και ενημέρωση προς τους φοιτητές, ενώ για τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων δεν υπάρχουν ούτε το απαραίτητο διδακτικό, εργαστηριακό προσωπικό αλλά ούτε και οι υποδομές, όπως εργαστήρια, αίθουσες.

Νέα μαθήματα επιχειρηματικότητας κατακλύζουν τα προγράμματα σπουδών που αλλάζουν πιά κάθε χρόνο με το πρόσχημα της «ανανέωσης των γνώσεων που παρέχονται». Στην πραγματικότητα  φοιτητές καλούμαστε  να καταρτιστούμε σε αποσπασματικές δεξιότητες, να αποστηθίσουμε τις πατέντες και όχι να μάθουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο. Σε πλήθος σχολών κυριαρχούν οι αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, ο ανορθολογισμός. Τμήματα ανοίγουν και κλείνουν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τοπικά ή και ευρύτερα, χωρίς επιστημονικό σχέδιο με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές σήμερα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σπουδάζοντας σε μια Σχολή που απέχει από αυτά που γνώριζαν όταν την επέλεγαν, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τις σπουδές και τη μελέτη τους και παλεύοντας να πάρουν πτυχία από Τμήματα που έχουν καταργηθεί. Μέσα από επιστημονικοφανή συγγράμματα, από συγκεκριμένη μερίδα καθηγητών, λύνουν και δένουν τα μαθήματα υποταγής και συμβιβασμού στη σφαγή των δικαιωμάτων μας.

  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πάτρας υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή για το πρόγραμμα σπουδών από 3 εταιρίες με βασική την ΤΙΤΑΝ.

Όχι στην «αξιολόγηση»  και την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ιδρυμάτων σε βάρος των αναγκών μας

 

Για να αναβαθμιστούν από την αξιολόγηση τα Ιδρύματα μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές, ξεπουλούν υποδομές, τη λειτουργία τους και την ήδη υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα σε ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές ενώ όσα δεν τα καταφέρνουν θα υποβαθμίζονται και τελικά θα κλείνουν. Καλούνται να αποδείξουν πόσο «ανταγωνιστικά»  είναι και ότι το περιεχόμενο, οι τίτλοι σπουδών που προσφέρουν εναρμονίζονται με τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρήσεων, τις δεξιότητες που αυτοί απαιτούν. Για αυτό  αλλάζουν με ταχύτητα φωτός και χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο τα Προγράμματα Σπουδών βάζοντας «κόφτη» στη μόρφωση μας. Και όλα αυτά  για να έχουν πρόσβαση στην πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, αφού όσα Ιδρύματα μείνουν πίσω στην παραπάνω «κούρσα» θα υποβαθμίζονται, δε θα χρηματοδοτούνται και τελικά θα κλείνουν αφήνοντας τους φοιτητές τους στον αέρα. Με την αξιολόγηση που προωθούν με διάφορα ερωτηματολόγια και φόρμες τα Ιδρύματα, ζητώντας δήθεν τη γνώμη των φοιτητών, θέλουν να μας κάνουν συνένοχους στις τιμωρίες και απολύσεις διδασκόντων τη στιγμή που το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού

Η εμπλοκή επιχειρήσεων στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, στην έρευνα, το περιεχόμενο σπουδών μας βάζει εμπόδια. Χρηματοδοτούν μόνο την έρευνα που έχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες κερδοφορίας τους για αυτό μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και νέοι επιστήμονες καλούνται να κάνουν τους ερευνητικούς τους στόχους, το αντικείμενό τους, «πλαστελίνη» στα χέρια των επιχειρηματικών συμφερόντων ώστε να ολοκληρώσουν τους κύκλους σπουδών, να βρουν δουλειά. Δε δίνουν καμία διέξοδο στην ανάγκη μας για δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Για αυτό για παράδειγμα οι 200 επιχειρήσεις που είναι στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχουν μειώσει ούτε ελάχιστα το 60% των αποφοίτων του που είναι άνεργοι.

 

Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο στην Παιδεία H άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ίδια η κοινωνική εξέλιξη επιβάλουν όλο και περισσότεροι να αυξάνουν το μορφωτικό τους επίπεδο. Για αυτό και θέλουμε το Πανεπιστήμιο που θα μας εξασφαλίζει όλη την απαραίτητη στήριξη για να σπουδάζουμε στη σχολή που επιθυμούμε, με κατασκευή σύγχρονων και αναβαθμισμένων εστιών, με την καθοριστική αύξηση των μετεγγραφέντων φοιτητών, με την άμεση λήψη μέτρων βοήθειας στους εργαζόμενους και τους επί πτυχίω φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αντί για αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να εντείνει τα εμπόδια στους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών που προσπαθούν να σπουδάσουν, προωθεί εκ νέου τα ανώτατα όρια στη φοίτηση μέσα από νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει, επεξεργάζεται νέους τρόπους να κλείσει κι άλλο τη στρόφιγγα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις που θα λειτουργούν από κοινού με το σχολείο- εξεταστικό κέντρο, θα είναι στην ευχέρεια των Ιδρυμάτων, ενισχύοντας την «αυτονομία» τους και δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν θα δεχτούν τους φοιτητές τους.

Δ.Παλεύουμε για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την εργασία και την έρευνα μας να συμβάλλει στην κάλυψη των δικών μας αναγκών και των οικογενειών μας!

Δε θα συμβιβαστούμε με την εργασιακή ζούγκλα που μας ετοιμάζουν! Η περίοδος της πανδημίας έδωσε ώθηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προετοίμασε το έδαφος για να δουλέψουμε εμείς οι αυριανοί εργαζόμενοι με ακόμη χειρότερους όρους. Η κυβέρνηση προσάρμοσε το νομοθετικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε η εργοδοσία να μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά όλα τα εργαλεία που της παρέχει το κράτος για να μειώσει το «κόστος» των εργαζομένων. Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν με αναστολή της σύμβασης τους και παράλληλα κλήθηκαν να βγάζουν τη δουλειά, άλλοι εργάστηκαν από το σπίτι με το καθεστώς της τηλε- εργασίας που σμπαράλιασε το ωράριο τους, την οικογενειακή τους ζωή, τον ελεύθερο τους χρόνο, ενώ οι εργοδότες ζήτησαν να μπουν ως και μέσα στα σπίτια τους για να εποπτεύουν αν εργάζονται.  Νέες γυναίκες και μητέρες βρέθηκαν να δουλεύουν σε τόσο εντατικές συνθήκες που έθεσαν σε κίνδυνο τον οργανισμό τους. Πάρα πολλοί απολύθηκαν ή τράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία και όσοι παρέμειναν στα πόστα τους δούλεψαν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς.



 

 

Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων!

Η προώθηση ολοένα και περισσότερων διαφορετικών τίτλων σπουδών, πτυχίων διαφορετικών ταχυτήτων και πιστοποιητικών γύρω από το ίδιο αντικείμενο είναι αυτή που  συντελεί στο να ισοπεδώνονται τα δικαιώματα μας. Οι κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ ανοιγοκλείνουν κυριολεκτικά σχολές, προγράμματα κλπ. ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, για να μπορούν έπειτα αυτές να επιλέγουν τους πιο φθηνούς και καταρτισμένους εργαζόμενους και να εκβιάζουν τη συναίνεση τους με την απειλή του ανταγωνισμόυ, της ανεργίας και τω διαφορετικων προσόντων.

Με την ισοτιμία των ιδιωτικών κολεγίων με τα Πανεπιστήμια που σε αγαστή συνεργασία κατοχύρωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φροντίζοντας να ολοκληρώσει ο ένας τη δουλειά του άλλου επεκτείνουν  την απλήρωτη, ανασφάλιστη δουλειά των νέων πτυχιούχων με βάση της επιταγές της ΕΕ και για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, γενικεύοντας το καθεστώς «δόκιμης εργασίας» και για αποφοίτους από χώρες εκτός ΕΕ, προκειμένου να τους αναγνωρίζεται η πρόσβαση στο επάγγελμα.

Εντείνουν την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, με πτυχία 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας σε κάθε επάγγελμα για να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας και τα αφεντικά να επιλέγουν τον πιο φθηνό και αναλώσιμο. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν ότι "είμαστε ακόμα στην αρχή", η "κατάσταση θα βελτιωθεί" για να κάνουμε "υπομονή", να συμβιβαστούμε δηλαδή με την επίθεση στις σπουδές μας.

Βασική γνώση πετιέται έξω από το πτυχίο, αποσυνδέοντας το από την άσκηση του επαγγέλματος,  μετατρέποντας διαβατήριο για την ανεργία και τους φοιτητές πελάτες σε ένα ατελείωτο κυνήγι πιστοποιητικών για να δουλέψουμε! Αυτό βιώνουν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών με την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας- μέσω της αφαίρεσης των αντίστοιχων μαθημάτων-  από το πτυχίο και τη μετατροπή της σε πιστοποιητικό επί πληρωμή. Αυτό βιώνουν οι  απόφοιτοι μηχανικοί των ΑΕΙ και Πρώην ΤΕΙ που κυνηγάνε πολλαπλές εξετάσεις και πανάκριβες πιστοποιήσεις, για να δουλέψουν σα δόκιμοι μηχανικοί χωρίς δικαιώματα! Αυτό βιώνουν και οι απόφοιτοι της νομικής σχολής όπου κάθε χρόνο όλο και λιγότερο δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος!

Διεκδικούμε

 

·        Ένα Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν. Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.

 

·        Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

 

·        Όχι στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση!

 

·        Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

 

·        Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.

 

·        Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

·        Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθούν τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

·        Σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα σε κάθε μάθημα που να καλύπτουν ολόκληρη την ύλη.

·        Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στα ομοειδή τμήματα με βάση τις απαιτήσεις της επιστήμης.

·        Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.

·        Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο.

·        Όχι στην εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων.

·        Κατάργηση των κολεγίων

·        Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

·        Δωρεάν περιοδική  επιμόρφωση όλων των αποφοίτων για να συμβαδίζουν με την επιστημονική εξέλιξη. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

·        H εκμάθηση  ξένων γλωσσών και ΗΥ, να κατοχυρώνεται στο πτυχίο.

·        Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές Προγραμμάτων Σπουδών.

·        Όχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.

·        Οι σπουδαστές όλων των ετών  που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να μην προστεθούν μαθήματα, να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.

·        Όλοι οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του.

·        Όχι στη μετατροπή τμημάτων σε διετή προγράμματα κατάρτισης.

 

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές.

·         Κατάργηση των διδάκτρων και τελών στα προπτυχιακά οποιουδήποτε είδους με οποιαδήποτε μορφή.

·         Όχι στο εμπόριο προγραμμάτων e-learning, σεμιναρίων, πιστοποιητικών. Η αναγκαία επιμόρφωση να παρέχεται δωρεάν σε όλους

·         Κατάργηση των συνεργατικών σχημάτων Πανεπιστημίων-επιχειρήσεων.

·         Να φύγουν οι εργολάβοι από τις λειτουργίες σίτισης, καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης των πανεπιστημίων και των εστιών.

·         Όχι στο ξεπούλημα και την εμπορική αξιοποίηση της περιουσία των ιδρυμάτων.

·         Καμία συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων στην διοίκηση και λειτουργία των ιδρυμάτων.     

 

 Για τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα

·      Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

·      Διαγραφή των διδάκτρων για το εαρινό εξάμηνο του 2020 που τα Πανεπιστήμια δε λειτούργησαν.

·        Δωρεάν περιοδική  επιμόρφωση όλων των αποφοίτων για να συμβαδίζουν με την επιστημονική εξέλιξη. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

·      Οι μεταπτυχιακές σπουδές να μην υποκαθιστούν τις προπτυχιακές σπουδές αλλά να δίνουν βάρος στην παραγωγή νέας γνώσης  και να οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

·      Έρευνα που να συμβάλλει στη λαϊκή ευημερία, στην κοινωνική εξέλιξη, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

·      Ελεύθερη και πλατιά διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

·      Όχι στην εμπορευματοποίηση της Έρευνας. Να καταργηθούν όλες οι μορφές ιδιωτικοποίησης της Έρευνας, να απαγκιστρωθεί αυτή, οι φορείς και οι υποδομές της από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Ερευνητικά Κέντρα.

·      Γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Έρευνα. Χρηματοδότηση της Έρευνας στα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ένταξη σε αυτόν των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, για να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι τομείς της και να συμμετέχει σ' αυτήν το σύνολο των ιδρυμάτων και ερευνητών.

·      Μαζικές προκηρύξεις νέων θέσεων ερευνητών μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

·      Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη, πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αμοιβή για όλο το διάστημα εκπόνησης της διδακτορικής εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες.

·      Καμία παράπλευρη απασχόληση των υποψήφιων διδακτόρων εντός των ιδρυμάτων, πέραν των απαιτούμενων για την ευόδωση της διδακτορικής έρευνας και την εκπαίδευση στην επιστημονική – ερευνητική εργασία. Εκπαιδευτικό και εργαστηριακό έργο μόνο στο πλαίσιο της διατριβής και σε συνάφεια με το αντικείμενό της, με ειδικά προβλεπόμενη γι' αυτό πρόσθετη αμοιβή. Άμεση καταβολή των χρωστούμενων από προηγούμενα εξάμηνα.

 

Δουλειά με δικαιώματα για όλους πάνω στο αντικείμενο που σπουδάσαμε!

 

·         Κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καθορίζουν το επίπεδο του μισθού, της ασφάλισης, τις παροχές υγείας και άδειας ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τους απόφοιτους μιας σχολής.

·         Κανένας νέος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ και κανένας απόφοιτος να μην αμείβεται με λιγότερα από την αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου.

·         Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από την 1η μέρα ανεργίας.

·         Να κλείσουν τα γραφεία διασύνδεσης των ιδρυμάτων, που παίζουν το ρόλο του δουλεμπόρου και του μεσάζοντα των επιχειρήσεων στις σχολές. Δημιουργία γραφείων με αντικείμενο την ενημέρωση των φοιτητών για την επαγγελματική τους προοπτική, τον έλεγχο της τήρησης των όρων της πρακτικής εργασίας από τους εργοδότες, την επιστημονική ενημέρωση των φοιτητών και των αποφοίτων.

 

Ε. Θέλουμε να ζούμε οι λαοί ειρηνικά! Απορρίπτουμε τα επικίνδυνα σχέδια κυβερνήσεων- ΝΑΤΟ- ΕΕ,

 

Θέλουμε ειρήνη για τους λαούς, ο πλούτος της χώρας μας και των γειτονικών χωρών να αξιοποιείται, με τη δική μας συμβολή ως αυριανοί επιστήμονες, για να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες και όχι να γίνεται επίκεντρο ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων, όχι να αξιοποιείται για να καλυφθεί η «ανάγκη» των λίγων για ακόμα περισσότερα κέρδη! Δε συναινούμε στο παραμύθι της δήθεν «εθνικής ομοψυχίας» που «αφηγείται»η κυβέρνηση για να αποσπάσει τη συναίνεση μας στα επικίνδυνα σχέδια τους. Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας.

 

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλους αυτούς που μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμική μηχανή ως μέρος των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Απορρίπτουμε την πολιτική των κυβερνήσεων για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων «δένουν» την Ελλάδα όλο και πιο σφιχτά στο άρμα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Γιατί αυτό το άρμα είναι βαμμένο με το αίμα λαών όπως της Συρίας, είναι συνδεδεμένο με τον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων. Γιατί αυτό το άρμα είναι τελικά ο παράγοντας ανασφάλειας για την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Μας θέλουν συνένοχους στην εγκληματική πολιτική που έχει γεμίσει με ΝΑΤΟϊκές βάσεις τη χώρα, για να αναλάβουν ακόμη πιο «στρατηγικό ρόλο» στο αιματοκύλισμα λαών. Δε διαλέγουμε στα κάλπικα διλήμματα που στήνουν κυβέρνηση ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ για να οδηγήσουν σε οδυνηρούς συμβιβασμούς παζαρεύοντας τα δικαιώματα του λαού μας.

 

Μπλοκάρουμε την υποταγή της επιστήμης και της έρευνας σε πολεμικά σχέδια! Δεν ανεχόμαστε το Πανεπιστήμιο να εμπλέκεται στους επικίνδυνους σχεδιασμούς!

 

Δεν ανεχόμαστε να προωθούνται προγράμματα όπως τα ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX στο ΕΜΠ, για ΝATOïκα drones στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, την έρευνα για drones που θα εξοπλίσουν γαλλική φρεγάτα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

 

Κανένας νέος να μη δεχτεί να θέσει την επιστήμη, την έρευνα, την εργασία του στην υπηρεσία εγκλημάτων, να δικαιολογεί τις επεμβάσεις, να γίνει συνένοχος. Όλη η σύγχρονη γνώση που μπορούμε να έχουμε σήμερα να αξιοποιείται για τις κοινωνικές ανάγκες. Για να ανεβαίνει το επίπεδο ζωής του λαού μας, για να γίνεται γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών!

 

Κόντρα στην επικίνδυνη κλιμάκωση των ανταγωνισμών, τα πολεμικά σχέδια οι φοιτητές παλεύουμε μαζί με τους λαούς της περιοχής για να ζήσουμε ειρηνικά, με τον κάθε λαό κυρίαρχο στον τόπο του!

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες

 

Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στην νεολαία και στον εργαζόμενο λαό μιλώντας για «ατομική ευθύνη» , στην Μόρια είχε στοιβάξει 13.000 άτομα, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, σε ένα χώρο που προοριζόταν οριακά για 2.000! Δεν είναι τυχαίο που τα κρούσματα σε δομές συνεχώς αυξάνονται λόγω της ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία της υγείας. Για τον κίνδυνο που τώρα απειλεί ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησαν διαδοχικά τη Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα – φυλακή, που έφτιαξαν και συντηρούν τους άθλιους καταυλισμούς. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά της στα αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των δομών ή απαντούσε στέλνοντας τους τα ΜΑΤ, διαστρεβλώνοντας και συκοφαντώντας τα αιτήματά τους.

 

Διεκδικούμε:

 

  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.
  • Κλείσιμο όλων των hotspots και να μην ανοίξουν άλλα, μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
  • Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο.
  • Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο,
  • Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

·         Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

 

·         Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

 

  • Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
  • Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.
  • Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.

 

Στ. Παλεύουμε για ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό ελεύθερο και δωρεάν για όλους!

Η πολιτική των κυβερνήσεων που μετατρέπει εώς και αυτές τις ανάγκες μας σε πεδίο κερδοφορίας, σε «μπίζνα» έχει οδηγήσει σε  ιδιωτικοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών δομών που αναγκάζουν μας να βάζουμε βαθιά το χέρι την τσέπη. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων μας έχει καταδικάσει ακόμη και τις υπάρχουσες τις υποδομές στην εγκατάλειψη. Η κυβέρνηση αντί να κατηγορέι τη νέα γενιά ότι διασπείρει τον ιό να ενισχύσει τις υποδομές διασκέδασης άθλησης και ψυχαγωγίας ώστε να καλυφθούν οι σωματικές και ψυχικές ανάγκες μας. Να δώσει λύση στην ανυπαρξία πλατειών, χώρων πρασίνου στις μεγάλες πόλης, στην έλλειψη ανοιχτών και δωρεάν χώρων αθλητισμού, να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις των Σχολών που ρημάζουν.

Κόντρα στη σημερινή κατάσταση, παλεύουμε ώστε όλοι οι νέοι να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη ψυχαγωγία μέσα από το σχολείο, το Πανεπιστήμιο, την επαγγελματική σχολή με αναβάθμιση των υποδομών τους, δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δασκάλων, προπονητών και γιατρών. Αυτή η πρόσβαση δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι βασική ανάγκη για όλους.

Μετατρέπουμε τα πανεπιστήμια σε κυψέλες δημιουργίας.Μέσα από τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αναπτύσσουμε ολόπλευρα την προσωπικότητα μας, οξύνουμε τη σκέψη μας, η συνείδηση μας διαμορφώνεται με βάση τις αξίες της  συλλογικότητας, ομαδικότητας, κατακτάμε τον μαχητικό, δραστήριο τρόπο ζωής ενάντια στις δυσκολίες και τα εμπόδια, είμαστε σωματικά και πνευματικά υγιείς. Δημιουργούμε σε κάθε σύλλογο πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες, αναβαθμίζουμε τη δράση όσων υπάρχουν ήδη. Καλλιεργούμε αξίες και ιδανικά μακριά από τα σάπια πρότυπα, την υποκουλτούρα, τον ατομισμό και ανταγωνισμό.Οι πλούσιες πρωτοβουλίες που αυτές ανέλαβαν ειδικά στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας δείχνουν την ανάγκη να ισχυροποιήσουμε τη δράση τέτοιων ομάδων, να αναπτύξουν τέτοια πλούσια δραστηριότητα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, να δώσουν ώθηση στη διεκδίκηση δικαιωμάτων μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά! Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλάκι το πρόβλημα, φυλακίζοντας τους χρήστες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μοιράζοντας τους κρατική πρέζα, ενώ συνεχίζει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των στεγνών κέντρων αποκατάστασης, όπως του ΚΕΘΕΑ. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης όχι μόνο δεν περιορίζουν το πρόβλημα, στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί, αλλά γύρω από αυτούς οι πιάτσες και οι χρήστες πολλαπλασιάζονται!

Εκμεταλλεύεται την οριακή κατάσταση της διακίνησης ναρκωτικών- για την οποία φερει ευθύνες- για να χτυπήσει τα δικαιώματα μας, όπως έκανε με τα «επιχειρήματα» για την κατάργηση του ασύλου η οποία τάχα θα έδινε τέλος σε τέτοια φαινόμενα στους χώρους γύρω και μέσα από τα Ιδρύματα. Σήμερα , μετά την ψήφιση του νόμου για τους χώρους «εποπτευόμενης χρήσης» νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο χωρίς να στηρίζονται ουσιαστικά για να απεξαρτηθούν, ενώ τα κυβερνητικά επιχειρήματα που προωθήθηκαν για την κατάργηση του ασύλου αποδείχτηκαν εξ ολοκλήρου σάπια.

Κάθε φοιτητικός σύλλογος να κάνει δική του υπόθεση την πάλη ενάντια στο εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών στη νομιμοποίηση τους,  να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, στήριξης των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Να παλέψει για τη διαμόρφωση των μεγάλων υπαίθριων χώρων γύρω από τις σχολές σε χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις και πλατείας. Πρόσληψη προσωπικού για τη φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων.

 

Διεκδικούμε:

·         Δωρεάν, καθολική και αναβαθμισμένη πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

·         Να ανοίξουν, να ανακαινιστούν και να είναι δωρεάν όλοι υπάρχοντες χώροι άθλησης που έχουν στην ευθύνη τους τα Ιδρύματα (γυμναστήρια, γήπεδα, πισίνες κ.α.). Σύγχρονος εξοπλισμός και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των πανεπιστημιακών γυμναστηρίων.

·         Πρόσβαση όλων των φοιτητών στους χώρους άθλησης μόνο με την επίδειξη του πάσο.

·         Πρόσληψη γυμναστών, δασκάλων χορού, μουσικής και όλου του κατάλληλου προσωπικού για την στήριξη των ομάδων αθλητισμού και πολιτισμού που υπάρχουν στα πλαίσια των συλλόγων.

·         Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλου του αναγκαίου εξοπλισμού για την λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων.

·         Παραχώρηση χώρων μέσα στο Πανεπιστήμιο για την στέγαση των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων. Δημιουργία πολιτιστικών στεκιών των συλλόγων στις σχολές.

Όχι σε όλα τα ναρκωτικά!

·         Πολλαπλασιασμός  των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης με άμεση κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Ανάπτυξη του δικτύου των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, δωρεάν και χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.

·         Ενίσχυση  του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων, χωρίς security και εργολαβίες, την αποκατάσταση του φωτισμού. Αναβάθμιση των ψυχαγωγικών- πολιτιστικών-αθλητικών υποδομών, των χώρων πράσινου των ιδρυμάτων για να αποκτήσουν «ζωή τα ιδρύματα» και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων.

·         Αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως και της περιοχής. Επαρκής, πλήρης και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσουν όλες οι ενέργειες για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, επισκευών κ.λπ. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.

·         Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.

·         Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.

·         Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα εξάρτηση από αυτά.

·         Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Πανελλαδικού Φορέα πρόληψης – θεραπείας- κοινωνικής επανένταξης, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.



 

ΣΤ. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, απομονώνουμε το ρατσισμό, το φασισμό μέσα από τις σχολές μας!

 

Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση-τη δουλειά-τη ζωή, η συλλογική δράση, συζήτηση, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε την πολύμορφη βία της σύγχρονης βαρβαρότητας, παλιές και νέες αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα, να ανοίξουμε δρόμο για τη ζωή που μας αξίζει. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, εργοδοτικής τρομοκρατίας, σεξουαλικής παρενόχλησης που ολοένα και πληθαίνουν επιβεβαιώνουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν  αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό, αλλά στο έδαφος του σάπιου συστήματος στο οποίο ζούμε, στηρίζονται από την πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων που διατηρεί και ενισχύει τη νομοθεσία ακόμη και για να ρίχνουν «στα μαλακά» τους ενόχους.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιπαλεύουμε την πολιτική των κυβερνήσεων- ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ που οδηγούν στη μαζική ανεργία, τη φτώχεια καλλιεργούν το ρατσισμό, το εθνικιστικό και φυλετικό μίσος. Η δολοφονία του Αφροαμερικανού άνεργου Τζορτζ Φλόιντ, το όργιο καταστολής που ακολούθησε, τα εκατομμύρια διαδηλωτών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι η νεολαία πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να απαλλαγούμε από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, να ζήσουμε όπως έχουμε ανάγκη.

Οι μάχες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα, κόντρα στους φασίστες, κατάφεραν να τους απομονώσουν σε γειτονιές, σχολεία, σχολές και χώρους δουλειάς, να συμβάλλουν και στην εκλογική συρρίκνωση των δολοφόνων, ναζιστών της ΧΑ. Δεν επαναπαυόμαστε! Όπως τώρα το τα αφεντικά τους-οι επιχειρηματίες τους  “μαζεύουν” κάτω και από τη συμβολή των αγώνων μας έτσι μπορούν σε επόμενη φάση να τους «ξαναμολύσουν» για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους αγώνες μας. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων τράβηξε πάνω από 6 χρόνια, ενώ οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα αναδεικνύονται ως ασπίδα προστασίας του ηγετικού πυρήνα των χρυσαυγιτών.

Με συνεχή επαγρύπνηση, νέες πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη του εγκληματικού, ρατσιστικού ρόλου των ναζιστών, για να τιμωρηθούν και να καταδικαστούν για τα εγκλήματά τους αυτοί και το σύστημα που τους γεννά και τους προστατεύει. Τέτοια ήταν η συναυλία καταδίκης της εγκληματικής- ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής μαζί με Φοιτητικούς Συλλόγους και μαζικούς φορείς.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας μπροστά στο τελικό στάδιο της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι ναζιστές.

Ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό είναι το οργανωμένο εργατικό-λαικό κίνημα, με αγώνες μαχητικούς που στοχεύουν την αιτία, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης που τους τροφοδοτεί και διαμορφώνει το έδαφος για την ανάπτυξη τους.

 

Ζ. Παλεύουμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα!

 

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνητικών παραγόντων, τις υποκριτικές περιβαλλοντικές δράσεις ΜΚΟ και επιχειρήσεων για τα τηλεοπτικά σόου, βρίσκεται η πραγματικότητα: Όλοι όσοι νοιάζονται για το περιβάλλον έχουν θέση στον αγώνα ενάντια στην πραγματική αιτία, την πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ που καταστρέφει το περιβάλλον!

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσα στην πανδημιά να περάσει περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που σαρώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες. Ένα νομοσχέδιο κομένο και ραμμένο στις επιταγές του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Έχει το θράσος να βαφτίζει “περιβαλλοντική προστασία” τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά που γεμίζει τη χώρα, την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας. Με αυτό το νομοσχέδιο τσαλαπατάται βάναυσα, η ιδια η έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης, αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι, υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος.

Μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, αγνοώντας εντελώς τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, των μαζικών φορέων του λαού και της νεολαίας.

Η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που οδηγεί στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, των πλημμυρών, όπως στην Εύβοια, τη Θεσσαλία με αποτέλεσμα τον 21ο αιώνα να έχουμε καταστροφές, μέχρι και ανθρώπινες απώλειες, γιατί είναι παραπάνω το κόστος από το όφελος που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους! Αφήνει εκτεθειμένες τις λαϊκές οικογένειες σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως η καύση καρκινογόνων σκουπιδιών στο Βόλο, η επέκταση της χωματερής στη Δυτική Αττική.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα που αφορά τους ίδιους τους όρους ζωής του λαού και της νεολαίας! Είναι υπόθεση της δικής μας πάλης κόντρα στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ που συμβάλλουν καθοριστικά στην περιβαλλοντική καταστροφή!



 

 

Θ. Δυναμώνουμε τη συλλογική και οργανωμένη δράση μέσα από τους συλλόγους μας! Δίνουμε απάντηση στην καταστολή, την τρομοκρατία!

 

Φοιτητές, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι οικοτρόφων, επιτροπές και εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας δώσαμε τη χρονιά που πέρασε έναν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην καταστολή στην προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή μας!

Υπερασπιστήκαμε το πανεπιστημιακό άσυλο μπροστά στην κατάργηση αλλά και τη συκοφάντηση του. Οι ίδιες εξελίξεις, η πολιτική της κυβέρνησης η άγρια καταστολή των φοιτητικών και λαϊκών κινητοποιήσεων όλο το τελευταίο διάστημα επιβεβαίωσαν πως η κατάργηση του ασύλου στόχο είχε τους αγώνες των φοιτητών, τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους. Αποτέλεσε κρίκο στην αλυσίδα έντασης καταστολής (εμπόδια στη διεξαγωγή απεργίας, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αλλαγές στο ποινικό κώδικα, χτύπημα διαδηλώσεων στο άγαλμα του Τρούμαν κ.ά.) στην οποία επενδύουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις  όσο ενισχύεται η αντιλαϊκή τους πολιτική.

Για αυτό και τώρα που ετοιμάζονται να φορτώσουν τα βάρη της νέας κρίσης στις πλάτες μας η κυβέρνηση ψήφισε σαν τον κλέφτη στη Βουλή νόμο – έκτρωμα που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, ενισχύει το πλέγμα καταστολής, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων, δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να ορίζει μέσα από έννοιες και διατάξεις – «λάστιχο» το αν έχουν τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς το δικαίωμα να διαδηλώνουν.  Φέρνουν τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις με στόχο να εξασφαλίσουν την απόλυτη σιωπή σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιάς, μόρφωσης για να προχωρήσει ανενόχλητος ο νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματα  μας, για να πληρώσουμε τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης για μια ακόμα φορά εμείς και οι οικογένειές μας και να βγουν αλώβητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  Θέλουν να μην κάνουμε τίποτα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με δική τους ευθύνη, να μην κάνουμε τίποτα μπροστά στις νέες αντεργατικές- αντιλαϊκές διατάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που θα χαντακώσουν ακόμα περισσότερο το εργασιακό μας μέλλον και τη ζωή των οικογενειών μας.

Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας, τις διαδικασίες και τις γενικές μας συνελεύσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάλυσης και εκφυλισμού τους, στους «καλοθελητές» που προτείνουν «λύσεις» για να μας φιμώσουν!

Η κυβέρνηση, τα στηρίγματα της στα Πανεπιστήμια και μερίδα ΜΜΕ αξιοποίησαν στην αρχή της χρονιάς ομάδες, ενέργειες και ζητήματα άσχετα με τους φοιτητές και τους συλλόγους για να συκοφαντήσουν τις συλλογικές διαδικασίες. Το σχέδιο συνεχίστηκε αφού βάζοντας μπροστά την πανδημία και τις ιδιαίτερες συνθήκες που αυτή έχει δημιουργήσει πασχίζουν να πάψει κάθε συζήτηση ανταλλαγή γνώμης και από κοινού λήψη απόφασης ανάμεσα στους φοιτητές. Η δημοκρατική λήψη των αποφάσεων χτίζεται μέσα από τη ζωντανή συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση που πραγματοποιούνται μέσα στις γενικές συνελεύσεις, στις συνελεύσεις ετών, ανάμεσα στους φοιτητές. Η φυσική μας παρουσία στη συζήτηση αλλά και στον αγώνα είναι αυτή που πιέζει για λύση των προβλημάτων  μας και βάζει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται αυτά δεν αντιμετωπίζονται με ένα «κλικ» από τον καναπέ! Οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της πανδημίας εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης- κεφαλαίου και όχι γιατί συζήτησαν και οργάνωσαν τον αγώνα τους. Τόσο εκείνοι όσο και οι συνάδελφοι οικότροφοι που πραγματοποίησαν συνελεύσεις εν μέσω πανδημίας με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, όλοι όσοι κινητοποιήθηκα για να λυθούν τα προβλήματα συνέχειας του εξαμήνου και της εξεταστικής, είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι ο μόνο με το οργανωμένο αγώνα μαζί με τους συμφοιτητές μας, αύριο τους συναδέλφους μας ενάντια σε όσους μας θέλουν χειροκροτητές ή έστω παθητικούς κριτές μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας.

Ο λαός και η νεολαία δε φοράνε φίμωτρο! Το δικαίωμά μας στον αγώνα, τη συζήτηση, τη δράση, τη διαδήλωση, την απεργία δεν μας χαρίστηκε,  το κατάκτησαν οι λαοί όλου του κόσμου μέσα από πολλούς, διαχρονικούς και αιματηρούς αγώνες! Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας  στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, να μαζικοποιήσουμε τους Συλλόγους μας.

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα! Δύναμη μας είναι ο Σύλλογος μας!

Έχουμε πείρα ότι ο συλλογικός αγώνας από κοινού με τους συμφοιτητές μας, με τον εργαζόμενο λαό μπορεί να δώσει διέξοδο να μας φέρει πιο κοντά στη ζωή που έχουμε ανάγκη. Το αποδεικνύει η πάλη των φοιτητών όλο το προηγούμενο διάστημα για δωρεάν σπουδές που έβαλε εμπόδια στο περαιτέρω πετσόκομμα των μετεγγραφών, οι παρεμβάσεις για την αποτροπή αντιδραστικών αλλαγών που αφορούν τα πτυχία μας, τα Προγράμματα σπουδών, το δείχνει ο αντίκτυπος των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που χτυπήθηκαν και συκοφαντήθηκαν μπροστά σε απαράδεκτα νομοσχέδια, το φανερώνει ο αγώνας που δίνουμε αυτή την περίοδο μέσα σε συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης και πανδημίας για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας.

 

Οι φοιτητές και σπουδαστές που παλεύουμε να μορφωθούμε, οι εργαζόμενοι φοιτητές που παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, οι απόφοιτοι που αδυνατούν να πληρώσουν δίδακτρα για να συνεχίσουν σε ένα μεταπτυχιακό, το 36% των αποφοίτων που είναι άνεργοι, το 73% των εργαζόμενων πτυχιούχων που αμείβονται με μισθό 200-800€, το  21% των διδακτόρων που είναι εκτός απασχόλησης δίνουν όλοι μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ζήσουν καλύτερα! Δεν τους λείπουν οι γνώσεις, η θέληση, η προσπάθεια! Όσο η μόρφωση θα πωλείται σαν εμπόρευμα και στην αγορά θα κυριαρχεί η εργασιακή ζούγκλα και η ανασφάλεια, συνεχώς νέα εμπόδια θα ορθώνονται στο δρόμο μας!

Ο σύλλογος είναι η δύναμή μας. Για να συζητάμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να οργανώνουμε τον αγώνα μας για να δίνουμε λύση σε όσα μας απασχολούν, να μαχόμαστε, να ξεπερνάμε τα εμπόδια, οργανωμένα να διεκδικούμε πίσω όσα μας πήραν κυβερνήσεις- ΕΕ- επιχειρηματικοί όμιλοι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να κατακτήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση τη δουλειά και τη ζωή.

 

Για τη δομή και τη λειτουργία του φοιτητικού κινήματος. Για το δικαίωμα στο φοιτητικό συνδικαλισμό:

·         Ο σύλλογος δίνει καθημερινά την μάχη της πλατιάς ενημέρωσης όλων των μελών του.

  • Πραγματοποιεί ανοιχτές συνεδριάσεις των ΔΣ. για την ενημέρωση των φοιτητών.
  • Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους τους φοιτητές με ονοματεπώνυμο. Έχουν ευθύνη να είναι τα αυτιά και τα μάτια του συλλόγου, απολογούνται στους φοιτητές που τους εξέλεξαν.
  • Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απαιτούν και επιβάλλουν την παρουσία τους σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων της σχολής. Από εκεί ενημερώνονται και ενημερώνουν άμεσα τα τμήματα και τις σχολές.
  • Με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου συγκροτούνται σε αυτούς τους συλλόγους επιτροπές ετών, που συνεργάζονται με το ΔΣ. είναι τα πόδια του συλλόγου στο έτος.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές Γενικές Συνελεύσεις για την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης, στις οποίες προβλέπεται χρόνος ώστε τα μέλη του συλλόγου να πάρουν το λόγο, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμό. ΓΣ με ημερήσια διάταξη, προεδρείο, χρονοδιάγραμμα.
  • Ο σύλλογος πρέπει να έχει ανοιχτές κεραίες για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, οργανώνοντας την πάλη για τα δικαιώματα μας.
  • Ο σύλλογος πρέπει να έχει σταθερή επαφή με το αντίστοιχο σωματείο εργαζομένων, πραγματοποιώντας από κοινού δράσεις για τα δικαιώματα των αποφοίτων στην δουλειά μετά το πτυχίο.
  • Ο σύλλογος είναι σε επαφή με το κομμάτι εκείνων των εκπαιδευτικών που δεν βολεύονται και είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα, να συμβάλουν στην αντίσταση και την πάλη για ένα Πανεπιστήμιο των πραγματικών αναγκών του λαού μας. Οργανώνει από κοινού με αυτούς επιστημονικές ημερίδες ενημέρωσης των φοιτητών.
  • Ο σύλλογος οργανώνει την αλληλεγγύη προς τα μέλη του συλλόγου που το έχουν ανάγκη και γενικότερα προς το λαό. Έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά για συναδέλφους που έχουν οικονομικά προβλήματα, παίρνει κοινές πρωτοβουλίες με τις Λαϊκές Επιτροπές των γειτονιών για στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού.
  • Οργανώνει την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στα πλαίσια του, γιατί ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους!
  • Διεξάγει τις φοιτητικές εκλογές με δικαίωμα συμμετοχής όλων των παρατάξεων (εκτός των φασιστών) και μεμονωμένων υποψηφίων με απλή αναλογική, χωρίς νοθείες και αποκλεισμούς. Πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τον καθορισμό των εκλογών του.
  • Όχι στην παρέμβαση του υπουργείου και των κυβερνήσεων στη δομή και τη λειτουργία των συλλόγων. Όχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Καμία ποινική-πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση.

Για τη δομή του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος προτείνουμε:

  • Κάθε έτος να έχει την δική του επιτροπή που θα το ενημερώνει και θα το συνδέει με το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Κάθε τμήμα να έχει το δικό του φοιτητικό σύλλογο με πρωτοπόρα και μαχητική δράση για τις ανάγκες των φοιτητών. Αντίστοιχα σε κάθε φοιτητική εστία να υπάρχει ο σύλλογος οικότροφων.
  • Δευτεροβάθμιο όργανο σε επίπεδο ιδρύματος για τον συντονισμό της δράσης των συλλόγων.

 

Ι. Κάνουμε πράξη το σύνθημα φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά!

Μόνο οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις έχουν συμφέρον να μη δρούμε από κοινού με τα σωματεία, να μη μαθαίνουμε από την πείρα του εργατικού κινήματος. Οι φοιτητές βγαίνουμε κερδισμένοι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας μόνο όταν δρούμε ενωμένοι με τα σωματεία, με τους εργάτες.  Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο(ΠΑΜΕ) στηρίζει τα αιτήματα μας, πρωτοστατεί να παλεύουν οι εργαζόμενοι φοιτητές, οι άνεργοι, οι νέοι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους! Διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους φοιτητές που δουλεύουν σεζόν με απαράδεκτα ωράρια και όρους δουλειάς! Κάνει δική του υπόθεση τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, την υγεία, τη δουλειά.

 

Εμπνεόμαστε από τον τεράστιο αγώνα πο έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες τους  για να υπερασπιστούν την υγεία και τα διακιώματα του λαού. Οι πολύμορφες δράσεις την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας μπροστά στην επερχόμενη κρίση με αίτημα τη θωράκιση του Συστήματος Υγείας και την ουσιαστική προστασία του λαού από τον κίνδυνο,  οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, οι κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια απάντηση στα νέα μέτρα και το νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, η μεγαλειώδης Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων, εργαζομένων στο Σύνταγμα και οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κόντρα στην κυβερνητική προσπάθεια να επικρατήσει σιγή ιχθύος δείχνουν το δρόμο για να δυναμώσει η πάλη για τη ζωή που έχουμε ανάγκη, στέλνουν το μήνυμα ότι δε θα συμβιβαστούμε, δε θα δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς τη νέα κρίση. Ο λαός και η νεολαία έχουμε πείρα πια πως η συλλογική πάλη είναι το όπλο μας ενάντια σε όσους φορτώνουν στις πλάτες μας την προσπάθεια να ανακάμψουν και να κερδίσουν περισσότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι

 

Μαζί με όλο το λαό παλεύουμε για τις ανάγκες των οικογενειών μας

·        Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων

·        Επίταξη Δομών Υγείας του Ιδιωτικού Τομέα

·        Να καλυφθούν τα κενά σε ΜΕΘ και ΜΑΦ

·        Αυξήσεις σε μισθούς για να ζούμε με αξιοπρεπείς και σύγχρονους όρους ζωής. Αυξήσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

·        Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

·        Απαγόρευση πλειστηριασμών για την λαϊκή κατοικία

·        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, καμία αύξηση στη φορολογία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

·        Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

·        Επέκταση του επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

·        Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.

·        Μέτρα στήριξης των ανέργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

·        Κατάργηση όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Να παρθούν πίσω οι χιλιάδες απολύσεις, να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα.

·        Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.

·        Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών, μνημονιακών νόμων.

·        Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

·        Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Προστασία της εργαζόμενης μητέρας, απαγόρευση της απόλυσης.

 

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα:

·         Αντιμετωπίζουν προβλήματα, διαμορφώνουν το έδαφος για μεγαλύτερους αγώνες που θα ανατρέψουν συνολικά σημερινή κατάσταση που ζούμε.

·         Δίνουν απάντηση σε όσους στοχοποιούν τη νεολαία για ανευθυνότητα για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνε, για να κρύψουν ότι γιγαντώνουν τα αδιέξοδα για τη νέα γενιά.

·         Στέλνουν το μήνυμα ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τα όνειρα μας. Δε «βάζουμε πλάτη» για να βγούνε από τη νέα κρίση «λάδι» οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να την πληρώσουμε εμείς θυσιάζοντας το μέλλον μας.

·         Διαπαιδαγωγούν με τις αξίες της συλλογικότητας, του οργανωμένου αγώνα κόντρα στα μαθήματα υποταγής που μας δίνουν για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και τη σιωπή μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Τελικά μας βγάζουν ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά για να δώσουμε από καλύτερους όρους τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, μας προετοιμάζουν για να βγούμε νικητές στη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

     Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή! Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών!

Τη μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, συλλόγων οικότροφων, συλλόγων μεταπτυχιακών φοιτητών, επιτροπών αγώνα, επιτροπών ετών, φοιτητών και σπουδαστών που ενώνει τους φοιτητές στο δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ- επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουμε πράξη τα όνειρα και τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.  

 



 

 

 


Comments are closed.