Ψήφισμα των Φοιτητικών Συλλόγων για την απεργία Σωματείων, Ομοσπονδιών στης 26 Νοέμβρη

Ψήφισμα στον ΦΣ 

Οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι φοιτητές και μαθητές, το εργατικό λαϊκό κίνημα αποδείχθηκε πως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προστατέψουμε το δικαίωμα μας στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με το όργιο καταστολής, τους περιορισμούς δημοκρατικών ελευθεριών, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, την τρομοκρατία προσπαθεί να φορτώσει στο λαό την δική της ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της που μας έφτασε ως εδώ. 

Ο λαός και η νεολαία δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται! 

Μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό δώσαμε ηχηρή απάντηση στις 17 Νοέμβρη του 2020 φωνάζοντας δυνατά σε όλη την Ελλάδα, στο κέντρο της Αθήνας, έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία τα αντιιμπεριαλιστικά μας συνθήματα, τις διεκδικήσεις μας για την υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά. Οι συμβολικές μας συγκεντρώσεις τήρησαν υποδειγματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το μήνυμά μας ακούστηκε δυνατά! 

Τα κούφια επιχειρήματα τους καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς ζήτησαν μέτρα προστασίας στα σχολεία και όσο κι αν κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν λίγες εβδομάδες μετά βρέθηκαν πάλι εκτός των σχολείων, με την κατάσταση στην τηλεκπαίδευση κινδυνεύουν να μείνουν μορφωτικά στάσιμοι. Οι φοιτητές πνιγόμαστε μέσα στα τεράστια κενά που συσσωρεύονται μετά από δέκα μήνες κλειστών Ιδρυμάτων, οι σπουδές μας υποβαθμίζονται και παρατείνονται χρονικά μαζί με την αγωνία για το πως θα τα βγάλουμε πέρα. Ο αγώνας των υγειονομικών δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία γιατί καταδικάζονται από τις επιλογές της κυβέρνησης να παλεύουν άοπλοι να κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Όσο και να εκτοξεύουν κατηγορίες για «ανευθυνότητα» σε νέους και σε εργαζόμενους τα κρούσματα σε εργασιακούς χώρους, η αδιαφορία για τη διασπορά στα ΜΜΜ μιλούν από μόνα τους. 

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας ετοιμάζουν νομοσχέδιο που διαλύει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Διαμορφώνουν για μας τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς εργαζόμενους χειρότερους όρους σπουδών και ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες δουλειάς. Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνουν την 10ωρη δουλειά και τις απλήρωτες υπερωρίες που θα σμπαραλιάσουν το ωράριο, θα τεντώσουν τον εργασιακό μας χρόνο, θα αυξήσουν την απλήρωτη δουλειά, θα αξιοποιηθούν για να μειωθούν ακόμη περισσότεροι οι μισθοί και τα μεροκάματα. Και με αυτό το νομοσχέδιο προστατεύουν με κάθε τρόπο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για αυτό συνεχίζοντας από εκεί που το άφησαν με τις δήθεν έκτακτες ενόψει πανδημίας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τώρα δίνουν νέες δυνατότητες για απολύσεις και αυθαιρεσίες στην εργοδοσία. Για να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, για να απαλλαγούν από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων νομοθετούν νέα απαράδεκτα εμπόδια στην οργάνωση των απεργιών. Βγάζουν εξαρχής παράνομη την απεργία και νόμιμη πάντα την εργοδοσία. Θεσμοθετούν το φακέλωμα των εργαζομένων που συσπειρώνονται στα Σωματεία τους και την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για τη λήψη απεργιακής απόφασης. 

Το έργο κάτι μας θυμίζει! Τελικά οι δήθεν προβληματισμοί για εκσυγχρονισμό των φοιτητικών συλλόγων με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όλοι οι «καλοθελητές» που κηρύττουν ότι δημοκρατία και συμφέρον της πλειοψηφίας είναι να πατάμε το κουμπί, έχουν ένα κοινό σκοπό: να απαλλαγούν από τη δύναμη που μπορούμε να αποκτήσουμε φοιτητές και εργαζόμενοι στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα, στην ζωντανή επαφή και συζήτηση, λήψη αποφάσεων, στη συμμετοχή στη δράση. Για αυτό αντί να φέρουν καθηγητές φέρνουν αστυνόμους, αντί να φτιάξουν υποδομές θέλουν να φτιάξουν μηχανισμούς με κάμερες παρακολούθησης αντί να μοιράσουν βιβλία στους φοιτητές θέλουν να μοιράσουν κάρτες εισόδου.  

Τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Δυναμώνοντας τους φοιτητικούς μας συλλόγους τα Σωματεία μας μαζί με τους συμφοιτητές και τους συναδέλφους μας μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τα κυβερνητικά σχέδια, να υπερασπιστούμε δικαιώματα μας! 

Εδώ και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για να προστατευτεί η υγεία του λαού μας. 

Ο λαός και η νεολαία τηρούμε και με το παραπάνω όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας μας με βάση τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας αυτά όμως δεν αρκούν για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Η πραγματική προστασία μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας είναι η ουσιαστική θωράκιση του Συστήματος Υγείας με προσλήψεις του απαραίτητου υγειονομικού και όχι με μετακινήσεις και «μπαλώματα» την ώρα που τα Νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την έκρηξη και διαχειρίζονται μόνο τα κρούσματα κοροονοϊού αδυνατώντας να παρέχουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία σε όσους τη χρειάζονται. Αντί να επιδοτούνται οι κλινικάρχες για να χρεώνουν τη νοσηλεία, να επιταχθούν ιδιωτικές δομές να ενταχθούν σε σχεδιασμό αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών. Πανεπιστήμια και σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, με ολιγομελή Τμήματα και κατάλληλες υποδομές. Τα μορφωτικά κενά που συσσωρεύονται όλους αυτούς τους μήνες, θα είναι για μας νέα οικονομικά βάρη που θα κληθούμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας. 

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης. 

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά 

Να πάψει κάθε συζήτηση για νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια. 

Απαιτούμε: 

  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές υπολογιστές, δωρεάν ίντερνετ, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και όλο το απαραίτητο υλικό για τα μαθήματα με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων 

  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το πέρας της καραντίνας, να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας. Κατασκευή υποδομών, καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές διδακτέας ύλης και προγράμματος σπουδών ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι σπουδές μας. 

  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 

  • Να συνεχιστεί η πρακτική άσκηση όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διέκοψαν την πρακτική τους λόγω των μέτρων περιορισμού και να διατηρηθεί η θέση τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν. 

  • Μηνιαίο επίδομα για τους εργαζόμενους φοιτητές, για τους απολυμένους, για τους ανέργους. 

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας για φοιτητές και εργαζόμενους. 

Στις 26 Νοέμβρη, μέρα απεργίας,  δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τα εργατικά σωματεία. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας, να σταματήσουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, να απαντήσουμε για μια ακόμα φορά στην τρομοκρατία και την καταστολή.

Comments are closed.