Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για την 1η Μάη 2023

1η Μάη 2023: Η οργή των λαών όλου του κόσμου, γίνεται αγώνας για την ανατροπή!

Από την Ελλάδα μέχρι την Γαλλία και από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι το Καζακστάν η οργή ξεχειλίζει στις μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις! Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο διεκδικούν και αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, ενάντια στο σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή και τις ανάγκες τους!

Ζήτω η Πρωτομαγιά! Η μέρα της εργατικής τάξης!

Τιμάμε τους αγώνες και τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών, στο Σικάγο το 1886, τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 της Καισαριανής το 1944 αλλά και τους χιλιάδες ακόμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης που χτυπάει η καρδιά των εργαζομένων! Τιμάμε τους εργαζόμενους, που με τον ιδρώτα, το μυαλό, με την εργασία τους είναι οι δημιουργοί, οι χρήσιμοι για την κοινωνική εξέλιξη.


Εμπνεόμαστε σήμερα από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες, από την COSCO και την ΛΑΡΚΟ μέχρι την Wolt, την Εfood και αλλού, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της ζωής μέσα στους χώρους εργασίας. Οι φοιτητές και φοιτήτριες, στο πλάι των εργαζομένων, δυναμώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!

Η οργή να γίνει ανατροπή!

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους φοιτητές λίγο καιρό μετά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που με την συγκλονιστική μας παρουσία καταφέραμε να μην συγκαλυφθεί.


Φωνάξαμε ότι δεν συγχωρούμε! Δεν ανεχόμαστε να λογαριάζονται οι ανάγκες μας, οι ίδιες μας οι ζωές ως κόστος. Το «δικό μας πόρισμα» για το δυστύχημα στα Τέμπη είναι ξεκάθαρο: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα για τα κέρδη των λίγων, με ενόχους την πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.


Αποδείχθηκε ότι η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν θα σταματήσει, αν δεν την σταματήσουμε! Αν η οργή δεν μετατραπεί σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης, συλλογικά οργανωμένου αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, για την ανατροπή!


Αυτό απέδειξε όλη η φετινή χρονιά. Μέσα από την συμμετοχή και δράση μας στους φοιτητικούς συλλόγους καταφέραμε να πετύχουμε κάποιες νίκες. Να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις για τις σπουδές και τα πτυχία μας, να πάρουν πολλοί φοιτητές «ανάσες ανακούφισης» από την ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας.


Καταφέραμε να ακυρώσουμε την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, να μπλοκάρουμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, να αναγνωριστούν τα πτυχία των νεοσύστατων γεωπονικών σχολών, να σταματήσουμε την περαιτέρω εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τις Πολυτεχνικές Σχολές, να αυξηθούν οι κάρτες
σίτισης σε διάφορα ιδρύματα, να παραμείνει δωρεάν η διάθεση των συγγραμμάτων, να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης σε πολλές εστίες και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα, αλλά απόδειξη της δύναμης της συλλογικής διεκδίκησης. Την ίδια ώρα η ένταση της καταστολής, της ποινικοποίησης των δίκαιων αγώνων μας είναι απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να μας βάλει στο χέρι!

Τώρα δυναμώνουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους.
Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όνειρα!

Γνωρίζουμε ότι σήμερα δεν υπάρχουν σωτήρες, ότι μόνο ο λαός θα σώσει το λαό! Τη κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τους υπόλοιπους πρόθυμους συνεχιστές και συνοδοιπόρους της στην αντιλαϊκή πολιτική (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) τους πιάνει κρύος ιδρώτας όταν μας βλέπουν να ενωνόμαστε στο δρόμο της διεκδίκησης των αναγκών μας. Για αυτό και μας καλούν να «σκύψουμε το κεφάλι», να συμβιβαστούμε στο δικό τους «ρεαλισμό», να μην διαμαρτυρόμαστε οργισμένοι.


Κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες! Δεν δεχόμαστε τον 21 ο αιώνα να αντιμετωπίζουμε φραγμούς και τα εμπόδια στις σπουδές μας, ανασφάλεια για την εργασιακή μας προοπτική και τη ζωή μας που συνθλίβεται στην ακρίβεια, στους μισθούς πείνας που τελειώνουν στα μέσα του μήνα.

Δεν ανεχόμαστε την πολιτική που υποτάσσει τις σπουδές μας στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που μετατρέπει τα πτυχία μας σε διαβατήρια για την ανεργία και την εκμετάλλευση, με τις γνωστές συνέπειες για τους αποφοίτους. Με 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ να είναι άνεργος. 1 στους 3 πτυχιούχους να δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε. 1 στους 6 πτυχιούχους να αμείβεται με 400 έως 800€. Και την ίδια ώρα 400.000 να υπολογίζεται ότι έχουν φύγει στο εξωτερικό, παρά τα μεγάλα λόγια για το brain drain…


Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμιση των κτηριακών και εργαστηριακών υποδομών των ιδρυμάτων.
  • Το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, χωρίς εξετάσεις, πιστοποιήσεις και άλλα «κόλπα» για να χτυπηθούν τα δικαιώματα μας στη δουλειά! Αναγνώριση των πτυχίων όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων. Όχι στα πτυχία-φαντάσματα, όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα κολέγια.
  • Δωρεάν στέγαση, σίτιση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές! Επίδομα ενοικίου στα
    300€ το μήνα, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια.
  • Να καταργηθεί όλο το διαχρονικό αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο και ο νόμος πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, η πανεπιστημιακή αστυνομία.
  • Πρακτική άσκηση, ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα! Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που
    εξασφαλίζουν συλλογικά δικαιώματα για όλο το φάσμα των αναγκών μας. Για το ωράριο, την ξεκούραση, το σεβασμό στον προσωπικό ελεύθερο χρόνο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς!
  • Ειδικά μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους φοιτητές! Με επέκταση της φοιτητικής άδειας στον απαιτούμενο χρόνο για τη συμμετοχή στην εξεταστική. Να εγγράφονται στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και να παίρνουν επίδομα ανεργίας για όσο καιρό μένουν άνεργοι.
  • Όχι στην καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων! Καμία πειθαρχική δίωξη της αγωνιστικής δράσης. Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των δύο μελών ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα
  • Αλληλεγγύη στους λαούς όλου του κόσμου! Όχι στους πολέμους για τα κέρδη των λίγων. Λεφτά για την Παιδεία όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη!
Στην Αθήνα, 11πμ Σύνταγμα (Φοιτητικοί Σύλλογοι 10πμ Προπύλαια)

Comments are closed.