Προς όλους τους φοιτητές και απόφοιτους των Γεωτεχνικών, Γεωλογικών σχολών και τους Μηχανικούς Μεταλλείων

«Για τις εξελίξεις σχετικά με τη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών»

Η κυβέρνηση της μαύρης συμμαχίας των τριών κομμάτων οδηγεί ουσιαστικά σε διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).  

Συνεχίζοντας  την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη νέα καταιγίδα των απολύσεων μέσω εφεδρείας, βάζει στόχο: να παραδοθεί η επιστημονική γεωλογική έρευνα στους ιδιώτες και τους μεγαλοεργολάβους.  

Η απορρόφηση του Ινστιτούτου από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), που έχει μόνο 2 μόνιμους και 8 αποσπασμένους υπαλλήλους και την απομάκρυνση περίπου 200 έμπειρων εργαζόμενων του ΙΓΜΕ συρρικνώνουν τη στοιχειώδη λειτουργία του. 

Με την υποβάθμιση του ερευνητικού έργου στη βασική υποδομή, αλλά και στην εφαρμοσμένη έρευνα, στοχεύουν: στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εργολάβων (μεγάλα τεχνικά έργα, υδροδοτήσεις, περιβάλλον κλπ.) και να προωθούνται άμεσα και χωρίς εμπόδια οι παραχωρήσεις κρατικής περιουσίας (μεταλλείων, λατομείων κ.ά) σε ιδιώτες επενδυτές, αρπάζοντας δημόσιο πλούτο.  

  • Από τη μία, δίνουν πεσκέσι τον τεράστιο σε αποθέματα ορυκτό πλούτο της χώρας, το νερό… και  

  • από την άλλη ξεπουλούν τη δημόσια έρευνα, δε θέλουν ένα ευρύ έμπειρο καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.  

Στρώνουν το δρόμο δηλαδή, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου, με τραγικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και το περιβάλλον.  Ο ορυκτός πλούτος και οι φυσικοί πόροι είναι λαϊκή περιουσία και δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν στον ίδιο το λαό. 

Η εγκληματική πολιτική της συγκυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ οδηγεί 100δες εργαζόμενους σε φτώχεια και ανεργία. Το μέλλον που ετοιμάζουν για το παιδί της λαϊκής οικογένειας που σπουδάζει είναι 592 ευρώ μηνιάτικο και εργασιακή περιπλάνηση μέχρι τα γεράματα!  

Θέλουν τους απόφοιτους γεωλόγους, γεωτεχνικούς και μεταλλειολόγους, στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί ανεργία και πάλι στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί. Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή. Κάνεις μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε! 

    Απαιτούμε: 

  • Καμία απόλυση με την εφεδρεία στο προσωπικό. Όχι στη διάλυση του ΙΓΜΕ. 

  • Αναγκαίες προσλήψεις για την ενίσχυση και ανάπτυξη της δραστηριότητας του ΙΓΜΕ, σε όφελος της χώρας και του λαού και όχι των ιδιωτικών ομίλων.  

  • Ενιαίος δημόσιος φορέας που να ασχολείται με την έρευνα του ορυκτού πλούτου, τον έλεγχο των μεταλλευτικών παραχωρήσεων, την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη διαχείριση των υδάτων, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.    

Comments are closed.